IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дянков: Фирми дължат на НАП 1,8 млрд. лв.

Планират се промени в ДОПК, които да възпрепятстват смяна на собствеността при големи дългове към държавата

16:05 | 20.11.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
Дянков: Фирми дължат на НАП 1,8 млрд. лв.

Само през тази година са изчистени 1.360 млрд. лева задължения по централния бюджет, натрупани в предходни години. Според него обаче това не е повлияло върху равнището на междуфирмената задлъжнялост и тя остава висока.

Същевременно 1.8 млрд. лева са задълженията на фирми към НАП, допълни министър Дянков пред медиите. Като част от възможното решение на проблема Министерството на финансите е предложило промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които предстои да бъдат разгледани на второ четене в пленарна зала, съобщават от финансовото министерство.

Те предвиждат фирми да не могат да променят собствениците си, ако имат големи задължения. В срок от 60 дни НАП да прави анализ на задлъжнялостта на фирмата и ако тя е прекомерна, фирмата няма да може да променя собствеността си, поясни финансовият министър.

Преди да се криминализира умишленият фалит на фирми, трябва да се проучат и други възможни механизми за контрол, подчерта още Симеон Дянков.

От няколко месеца се работи по проект на нормативен акт за публично-частното партньорство съвместно с МИЕТ и МОСВ, каза вицепремиерът в отговор на предложение на бизнеса от региона. Той изрази надежда проектозаконът да бъде готов в началото на следващата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Abritus
преди 13 години
Явно ти не знаеш какво говориш. Държавата дължи със сигурност милиони на частния бизнес, но многократно по-малко от колкото частния бизнес на държавата, което е нормално по принцип. Все пак държавата събира данъци от всички фирми, а дава поръчки на определен кръг. Отделно да не говорим, че обществените поръчки обикновенно са така надути, че и 2 години да бавят парите пак фирмите са супер на печалба. Не случайно всеки се натиска да прави обществени поръчки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Императорът
преди 13 години
А колко дължи държавата на фирмите за изпълнени но неплатени държавни поръчки?И наясно ли е тоя цъклю какво значи терминът "мултиплициране на дълг"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още