IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпращат военна рота у нас*

Тя ще бъде част от бойна група, чийто командир ще бъде предложено да бъде българин

10:59 | 19.03.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Лойд Остин и Кирил Петков по време на срещата им. Снимки: Правителствен пресцентър</em></p>

Лойд Остин и Кирил Петков по време на срещата им. Снимки: Правителствен пресцентър

Една американска рота „Страйкър“ под командването на НАТО ще бъде разположена в България. Тя ще бъде част от бойна група на алианса, чийто командир ще бъде предложено да бъде българин. Това стана ясно след срещата на премиера Кирил Петков с американския министър на отбраната Лойд Остин.

По време на пресконференция след разговорите Петков подчерта, че към момента военна помощ към Украйна няма да бъде изпращана. Той допълни, че подобни мерки могат да бъдат взети евентуално само ако решението за това мине през българския парламент.

В този момент говорим само за хуманитарна помощ, отворени врати за бежанци, присъствие на Източния фланг, обща стратегия с НАТО, каза премиерът. По думите му в тези области България „може да бъде най-силна“.

На въпрос за Молдова Петков каза, че тя представлява „притеснение“. В страната има българско малцинство и нейната сигурност е много голяма важност. „Руската агресия не трябва да мисли, че е възможно да прекрачи“ границите на страната, категоричен бе той.

От своя страна министър Остин определи разговорите като много ползотворни. По думите му досега не е имало толкова силно сътрудничество, подчертавайки, че оперативната съвместимост между България и НАТО е от изключително значение.

Той посочи, че България работи много усилено за модернизиране на армията си и има пътна карта за сътрудничество в сферата на отбраната. Вашият ангажимент е пример за всички съюзници, отбеляза министърът.

Остин посочи, че САЩ приемат много сериозно своите ангажименти към НАТО, отбелязвайки, че е важно да се спазват общите ценности, които София и Вашингтон споделят.

САЩ ще продължават да подкрепят силно България. Ще продължаваме да работим за установяване на мир в Европа и света, допълни министърът.

Кирил Петков също така подчерта, че в момента няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Той също така наблегна на това, че „никой не може да се защитава сам“ и е необходима колективна отбрана.

Петков посочи също, че по време на срещата е била обсъдена и темата за военната мобилност и идеята за свързване на Констанца, Александруполис, Варна, Бургас с път, влакова линия, мост над Дунав, енергийна инфраструктура. Логистиката е също толкова важна, коментира премиерът.

Той също така посочи, че сред засегнатите теми е била и тази за борбата с корупцията, която също влияе както на националната сигурност, така и на стабилността по Източния фланг.

*Актуализирано към 11:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 7
studioaa
преди 2 години
Може би със Зеленски ще се сработите добре и ще станете чудесен екип. Френско-канадския Цирк Дю Солей даже ще ви предложат и работа. Вземете и Просто Киро с вас ако може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 7
evlogi
преди 2 години
Да бе не е имало.*** то пък вярно,вие руско-савецката армия не я приемате за чужда,тя си ви е най-родна и мила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 9
evlogi
преди 2 години
И кво стана сега?Нито смятаме да даваме оръжие на Украйна , нито някой ни го иска.Поредната опорна точка, дистрибутирана у нас от Кремъл чрез нейното псе Митрофанова, с любезното съдействие на Радевци, Яневци, Ниновци и Костадиновци, се оказа куха до бездънност.Айде троловете и обикновените полезни ***,може да започват еда творите вече по ноавата тема за зависимият от наркотици Зеленски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 9
studioaa
преди 2 години
А референдум за това дали да се приеме ротата у нас ще има ли защото присъствието на чужда армия с цел различна от учения на нашата територия не е разрешено. Чужда армия тук през мирно време не е имало никога от преди Освобождението или сега сме във война и времето не е мирно след срещата с Остин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 2 години
"САЩ ще продължават да подкрепят силно България. Ще продължаваме да работим за установяване на мир в Европа и света, допълни министърът." . . . Мдам... Сега дайте територия и пушечно месо, а като установим мир в Европа и света, ще ви дадем самолетите, които платихте преди неколко години и ше ви махнем визите . . . Дет се вика - като настъпи вечен мир в Европа и света, самолети ше има на корем за музеите, а мераклии за визи из териториите я останали, я не... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
За жалост още не си е утишъл. Управляват ни деца на комунисти. Не дадоха да си копаме газ и петрол за да бъдем зависими на 90 процента от Русия. Това е истината. Руските теолски опорки си ги набий някъде. България е в наведени положение км Русия. Теб ако те кефи да те перат отзад мен не:) Вземай копейкиъе и беж към съвецкия съюз да правиш трета лента на някои баир като прохода на републиката за без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 10
andy
преди 2 години
Ти като си голям смелчага и войнолюбец - ходи в Украйна и да те стрелят. Ние нямаме желание да ставаме плячка на чужди интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
0pk
преди 2 години
Комунизма си отиде отдавна, останаха само гадните евроатлантици козируващи дружно на американските заповеди, мърсящи България! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
penman
преди 2 години
Гадините комунистически да си вървят в Путерландия и да не мърсят България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
andy
преди 2 години
Просто министър-предателят да се хвани с тези отляво и да си ходи у тях, преди да сме го изхвърлили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още