IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков ще поиска оставката на Стефан Янев

Критиките към военния министър започнаха след негови думи за действията на Русия в Украйна

10:26 | 28.02.22 г. 34
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Днес ще има извънредно заседание на Министерски съвет, на което ще бъде поискана оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Това каза на извънреден брифинг министър-председателят Кирил Петков.

Ще има три точки в дневния ред на кабинета, добави премиерът.

„Как да стане успешното извозване на 140 българи от Киев, имаме прозорец, който трябва да използваме. Втора точка ще бъде ядрената заплаха, която президентът на Русия Владимир Путин отправи вчера - това може да е опит за сплашване, но не може да бъде игнориран. И трето - ще поискаме оставката на военния министър Стефан Янев", заяви Петков.

"Искам да подчертая, че аз работих успешно по време на първия служебен кабинет с него и подкрепям политиката за инвестиции в българската армия, но никой министър в моя кабинет няма право на собствена политика. Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити. Войници, които са по-малки от моята голяма дъщеря, когато и тази нощ българско малцинство се обстрелва, когато и тази нощ българи в Киев се крият по мазетата, защото се страхуват, че техните домове ще бъдат взривени. Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим", посочи премиерът по повод последните коментари на военния министър.

Премиерът увери, че решението за оставката на Янев е взето единодушно в коалицията, а човекът, който ще поеме поста, ще бъде обявен днес до края на деня след коалиционен съвет. "Снощи разговарях с всички коалиционни партньори и всички ме подкрепят", подчерта премиерът.

Петков уточни, че оставката на министъра ще бъде поискана днес и ще бъде гласувана утре на извънредно заседание на Народното събрание. 

Той обяви, че ЕС никога не е бил по-единен. "Тази война трябва да спре, не може мирните хора да бъдат под риск от обстрел. Ние като ЕС, ние като България, трябва да направим всичко възможно това да приключи", допълни Кирил Петков.

Припомняме, че преди дни министърът на отбраната Стефан Янев заяви, че не бива „да бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна", след като по-рано президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Украйна. 

„Не използвах думата война, а се позовах на това, което каза президентът Путин, и се позовах на факта, че използването на думата война трябва да е много специфично и отговорно. Никъде в официалния език на НАТО и ЕС няма документ, в който да е използвана думата "война". Трябва внимателно да боравим с думите, защото след войната идва дипломацията, каза дни по-късно Янев на въпрос защо не е използвал думата "война".

В неделя Янев написа във Facebook: „Искам да споделя с българските граждани, че това, което се случва, че решенията, които предстои да бъдат взети, не са в интерес на България. Нещо повече - опасни са за страната ни".

Междувременно в неделя председателят на парламента Никола Минчев заяви, че страната няма да заема балансирана позиция за Русия. 

„България вече няма да се опитва да заеме някаква по-балансирана позиция, каквато имаше в предишни години при спорове между Запада и Русия. Интересът на България е Западът. В случая Западът е солидарен с Украйна - такива сме и ние", каза той в интервю за Нова телевизия.

Той коментира и темата с Янев, пояснявайки, че неговата оставка не е на дневен ред в парламента. „Официално такова искане не е внесено и едва ли ще се внесе, защото би разклатило коалицията“, каза той. „Аз в момента, казвайки моето виждане, че това е война и че не съм съгласен с терминологията на министъра на отбраната - изказвам лична позиция.

Не сме изготвили обща позиция на парламентарната група по този въпрос", каза Минчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 13 rate down comment 2
sultan
преди 2 години
Въпросът не е дали Янев е прав или не. Можеше да е някой друг. Въпросът е, че всяко мнение, различно от добре съгласуваните мнения с американците се преследва яростно. Късогледата политика на министър-председателя може да ни коства много, включително и връщането на ГЕРБ на власт. Сега там стоят и доволно потриват ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 2
s3
преди 2 години
Абе какво се разправяме с Русия? Както каза Киро, това е една бензиностанция с оръжие. Да им вземем горивото и да ги демократизираме, както беше с Ирак, Либия, и т.н. останали държави безнзиностанции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 2
alexn7
преди 2 години
Премиера ни е слаб и слуга, нищо повече. Започнахме да слушаме малцинство от 5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
petrg5s
преди 2 години
Кой си ти ве ***,за да искаш нещо хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 2 години
Браво на Петков! Руските *** трябва да се изринат от управлението. Ние сме част от демократичната общност, а не колония на Путиновата империя на злото! От коментарите долу виждам, че петата колона на Расията се е впрегнала яко!" -лууд умора няма, само се поти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 13
Oбичам България
преди 2 години
Радвам се! Ами реалността е такава - в момента нямаме възможност да имаме собствена политика (като Турция например), защото сме слаби икономически и разединени като народ. Ако искаме да сме силни, трябва да обичаме България и да се гордеем, че сме българи - това няма как да стане без изучаването на истинската ни история и възпитание в родолюбие. Колко хора в България празнуват 3 март 1918 г.? Ако знаем само доброто или лошото за американци/руснаци как може да имаме обективна позиция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 4
deiveli
преди 2 години
Янев е умерен човек и е много жалко ако го отстранят. В момента начело ни трябват УМЕРЕНИ ХОРА, не изпълнители на чужда политика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 3
Зайо Байо
преди 2 години
Приятелю, на мен ми харесва да живея в България, тя е моята родина. Моля те ако имаш аргументи ги изложи, не ме пращай да живея другаде. А дори не съм против ЕС и НАТО по принцип. Но съм против глупавите политики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 13
khao
преди 2 години
интересно време настана, вече даже не е нужно да задълбавам в решението на който и да е, достатъчна ми е реакцията на тррроловете... и вече знам кое е правилно! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 4
ert
преди 2 години
Какво се чудите, българските политици масово случуват на интересите на САЩ и ЕС. И не, не съм за Русия. Аз съм да си гледаме нашите интереси и да пазим неутралитет, а не да се пънем като Зеленски по западно нареждане и после народа му да отнася заради него и неговите нецистки идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още