IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата доставка от ваксината на Moderna пристига у нас в сряда

В България ще бъдат доставени 2400 дози, съобщиха от здравното министерство

15:26 | 09.01.21 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Saul Martinez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Saul Martinez/Bloomberg

Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена от Moderna, ще пристигне в България на 13-ти януари, сряда. Това съобщиха в събота от министерството на здравеопазването.

Американската компания е уведомила представителите на ваксинационния щаб за своето решение след проведен видеоконферентен разговор, става ясно от съобщението.

Ваксините ще бъдат съхранявани във фризерната камера в БулБио.

Доставката става факт, след като по-рано тази седмица зелена светлина за прилагането на ваксината дадоха Европейската агенция по лекарствата и Европейската комисия.

„Разрешението следва положителна научна препоръка, основана на задълбочена оценка на безопасността, ефективността и качеството на ваксината от Европейската агенция по лекарствата (EMA), и е подкрепено от държавите членки“, се посочва в съобщението.

Компанията, с която ЕК подписа договор за доставка на ваксини на 25 ноември, ще предостави общо 160  млн. дози между първото и третото тримесечие на 2021 г. Те ще се добавят към количеството от 300  млн. дози от ваксината, предоставена от BioNTech/Pfizer — първата ваксина срещу коронавирус, разрешена в ЕС на 21 декември 2020 г. По късно стана ясно, че е сключено ново споразумение за още 300 млн. дози от медикамента на BioNTech/Pfizer.

Според листовката на препарата на Moderna той представлява многодозов флакон, който съдържа 10 дози по 0,5 мл. Една доза съдържа 100 микрограма информационна РНК (иРНК) (включена в SM-102 липидни наночастици).

За лица над 18 г. ваксината се прилага като курс от две дози. Препоръчва се втората да се приложи 28 дни след първата. Липсват данни за взаимозаменяемост на ваксината на Moderna с други ваксини срещу COVID-19 за завършване курсът на ваксинация.

За лиза под 18 г. липсват данни за безопасността и ефективността на медикамента, се посочва още в листовката.

Пълната листовка може да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 6
Solar Power
преди 3 години
neon7 просто прочети линка на модерна не чети сайтове като от извора и подобни буламачи за които е важно просто да напишат нещо супер гръмко за да привлекат аудитория като теб да им клика на банерите :)В крайна сметка ваксинирането не е задължително който иска. Аз искам обаче с пфайзер или модерна това е :)И между другото скоро ще хапваме и изкуствени пържолки. Аз вече инвестирах в подобна фирма която другата година ще прави IPO. Вече е получила разрешение в Хонк Конг да продава такова месо отгледано в лаборатория изцяло.Какво ще кажеш :) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 8
neon7
преди 3 години
Don't Accept A Vaccine Says Dr. Luc Montagnier - Nobel Prize Recipient 2008 https://***.youtube.com/watch?v=tuZRZRZsb1U
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 8
neon7
преди 3 години
Moderna: Инжектираме ви с операционна система и със софтуер на животаЧесто имам поводи да изтъквам в статиите си, че производителите на ваксини са много по-честни, отколкото корпоративните медии и амбулантните продавачи на фармацевтични стоки в държавните здравни служби. Фарма концерните са по-честни и от корумпираната и/или некомпетентна и/или ваксинално-фанатизирана лекарска гилдия.Днес ще разгледаме пореден пример, който ни занимава с ковид ваксината на Moderna. Но още от самото начало трябва да сме наясно, че това, с което ще се занимаем, важи с пълна сила за всички иРНК (mRNA) ваксини, разработени по нано технологията на DARPA/Пентагона.Традиционно ще потърсим първоизвора. И има ли по-достоверен сайт от официалния на Moderna? Както се казва, там информацията е от кухнята, а епитетите, с които фарма картелът обрисува своя буламач, би трябвало да подействат отрезвяващо на читателите стига у тях да се е запазил инстинкт за самосъхранение. Нашата операционна системаДа, точно това гласи първото вътрешно заглавие в това описание на Moderna. Подробно се обяснява, включително с илюстрации, че иРНК технологията няма нищо общо с ваксините, но има много общо с генното модифициране. И на няколко места се набляга, че след като веднъж нано платформата е инжектирана (например с ваксина за дадено заболяване), впоследствие тя може да се (пре)програмираhttps://***.otizvora.com/2021/01/128...er-na-zhivota/https://***.modernatx.com/mrna-technology/mrna-platform-enabling-drug-discovery-development
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 7
penman
преди 3 години
Още едно ку-ку!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
penman
преди 3 години
Болният ти мозък може да сътвори всякакви измишльотини. За такива като теб медицината е измислила лекарства, които ги поочовечават докато си ги пият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
ing5rov
преди 3 години
пич , ти си за съвсем друга ваксина , ама твой проблем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
Solar Power
преди 3 години
На Майкъл няма смисъл да му обясняваш той няма да те разбере.... просто ще гледа умно :)Относно ваксините аз със сигурност ще се ваксинирам но бих желал да е с Пфайзър и в краен случай Модерна макар да не ми се иска. Просто първата компания е по сериозна. Астра зенека и други които не са РНК ще ги пропусна. Така или инъче те за момента действат 50-60% а и не са добре изследвани все още. В момента по ме е яд,че ваксинират доктори които вече са го карали и после и учители/полицаи които също са го карали вместо да спасят живота на възрастните хора над 70 например или такива на хемодиализа и подобни тежки заболявания.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
ти мише нали ще Уживееш , нема се енжектираш... що се потиш под теми за ваксини ... или спасяваш форумът , да има с кой да си пишеш след апокалипсиса на големото Омиране ... :)))първо нека излезнат данните от аутопсията и какво ще рекът докторите и големите глави , пък после да пишем кой от кво е Омрел , че ти и още неколко чОвека тука ще Омрете преждевременно от страх ... или ще се омокрите с некое нощно напи.каване от страх неколко пъти ...значи , малко цифри оти сте големи спецове всите , ама кат идат нещата до цифри сте гола вода според мен ...в усато към 3 януари 2020 са докладвани 20 350 000 случая на ковид19 от тех 350 000 летални . за периодът 1423 декември 2020 са поставени 1 800 000 ваксини на pfizer , и са докладвани по системата VAERS - 4400 нежелани събития , или това прави 0,2% от поставените ваксини ... :))) ... поява на дразнеща кашлица , сърбеж на мястото на ваксината , лека болка в мястото на ваксината и пр... нежелани събития ... от тях са индетифицирани 179 като значими и заслужаващаи обстоен преглед ... та след прегледът остават 21 които са тежки алергични реакции , което прави честота от 11 на 1 000 000 . появяват се в рамките на 1 минута до към 10-та минута от поставянето на ваксината . в 17 от тях хората са имали анамнеза за алергични реакции към най-различни неща - орехи , тропически плодове , сулфиди в лекарства , един имаше към пенецилин , един имаше към котки и кучета , черупки от яйца , ужилване от пчела ... такива неща ... какво водят за тежка алергична реакция мише : подуване на устната , усещане за затваряне на гърлото , обрив на мястото на инжектиране , подуване на дихателните пътища , затруднено дишане и пр. ВСИЧКИТЕ са излекувани в рамките на час-два , нама настанен в болница , няма усложнения други ... :))) това е ... виж тази статистика 11 на милион какво можеш да получиш и виж горната статистика при 1 на 60 от заразените си отива от тоя свят ... сам избираш мише какво искаш , никой не те кара на сила нищо ... :)))м/у другото при тестовете на ваксината на модерна са Омрели 4 човека от 20 000 - един в автомобилна катастрофа , един са го застреляли при инцидент , един инфаркт и един от бронхопневмония ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
studioaa
преди 3 години
Приятна ваксинация и очаквайте бунтове по-лоши от тези през януари 1997 и дори преврат ако се опитате да въведете задължителна ваксина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
CDC, Miami-Dade investigate death of Miami Beach doctor following COVID-19 vaccinehttps://***.miamiherald.com/news/local/community/miami-dade/miami-beach/article248337525.html----------------------------------------------------------мяу, още един "страничен ефект" и тоз Омрял от енжексия ..... ам ко да се прай, *** ората ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още