IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Равносметката на депутатите в края на мандата на 43-то Народно събрание

В последния си работен ден народните представители се разделиха в оценките за работата си

13:33 | 26.01.17 г. 12
<p>
	<strong><span style="font-weight: normal">Цецка Цачева</span></strong> удари за последен път звънеца в пленарна зала като председател на 43-то Народно събрание.&nbsp;<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102);">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Цецка Цачева удари за последен път звънеца в пленарна зала като председател на 43-то Народно събрание. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Завърши последното заседание на 43-тото Народно събрание. В последния си работен ден народните представители обобщиха изминалия мандат от две години.

„Ние, депутатите от 43-то Народно събрание, днес си отиваме, но парламентаризмът остава“, заяви председателят на този парламент Цецка Цачева, преди да удари за последен път звънеца. "Историята ще дава оценките си от утре. За мен беше чест да бъда първа сред равни", каза още Цачева, цитирана от БТА.

"БСП лява България" определи работата на 43-то Народно събрание като провал. Оценката даде председателят на парламентарната група и на БСП Корнелия Нинова.

"Управляващото мнозинство и правителството на Бойко Борисов отчитат успех, реформи и видими резултати, от "БСП лява България" го определяме като провал, две загубени години, които върнаха България назад", посочи Нинова. По думите й най-важна е оценката на хората, а тя е унизително ниска за институцията парламент.

Председателят на БСП отчете, че в 43-ия парламент е имало безпринципни политически съюзи за власт и лична облага, имало реформи, в основата на които са били парите, а не човекът.

Лидерът на БСП коментира, че правителството на Борисов е лишило българския народ от национално самочувствие и достойнство и е предало националния интерес със случилото се в ООН, позицията за бежанците, позицията по отношение на Русия.

"Работата на 43-тото НС беше изключително успешна", заяви Валери Симеонов от парламентарната трибуна в декларацията от името на Патриотичния фронт.

Симеонов каза, че най-важната задача на ПФ е била ограничаването на влиянието на ДПС и други партии чрез изключването им от управлението. Втората задача, която успяхме да реализираме, е ограничаване на влиянието на Турция върху вътрешнополитическия живот на България, ограничихме близо четири пъти броя на секциите в Турция, посочи той и допълни, че никога повече ДПС няма да бъде балансьор в НС.

Валери Симеонов изрази като цяло удовлетворение и каза, че е изненадан от високото ниво и квалификация на хората в парламента. Според него една от основните причини за ниския рейтинг на Народното събрание е била, че премиерът си си е позволявал да се намесва в работата на парламента и това несправедливо е понижило рейтинга на законодателния орган. 

От името на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на всички парламентарни групи за консенсуса по най-важните теми за страната. Благодаря, че в този парламент си говорихме, а не си обръщахме главите както в 42-ия, обърна се той към народните представители.

"В следващото НС трябва да работим за неговия рейтинг, призова председателят на групата на ГЕРБ. И следващият парламент ще бъде с подобно многообразие", завърши изказването си той.

Реформаторският блок отчита работата на 43-то Народно събрание като полезна за България

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски отбеляза, че това Народно събрание е направило промени в Конституцията, не толкова дълбоки, колкото реформаторите са искали, но все пак измененията са успели да ускорят съдебната реформа и са били оценени от Европейската комисия. 

"След изборите предстои коалиционно управление, ще се наложи да седнем на масата на преговорите, нека да можем да си говорим", призова в парламентарната пленарна зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му анализът на последните две години показва, че разделението в обществото се задълбочава, езикът на омразата доминира. Според Карадайъ партиите трябва да отговорят на въпроса - ще продължава ли моделът на противопоставяне или въпреки различията ще се търси пътят на диалога и съгласие в името на развитието на страната.

"Повече от всякога е нужно успокояване на обществото и съгласие по важни за хората въпроси, заяви Карадайъ. Народът не може непрекъснато да слуша оправдания за провалени програми и политици", каза той. 

"Ако сеем омраза, ще пожънем отново силно фрагментиран парламент, нестабилен да излъчи стабилно парламентарно мнозинство", каза в парламентарната пленарна зала зам.-председателят на парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова. В отиващото си Народно събрание не достигнахме пълноценен механизъм за дискутиране на важните проблеми, на предстоящите законопроекти и ефективно взимане на решения, каза тя. Според нея много от законопроектите не са били гласувани в зала само защото са предложени от по-малки партии.

Равносметката за 43-то Народно събрание показва, че то работи малко повече от две години и два месеца. Работата му не беше лесна, защото в състава му влизаха доста и разнородни формации. За първи път парламентарно представени бяха цели осем политически проекта - ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ, Реформаторски блок, БНЦ – НС, Патриотичен фронт, "Атака", част от които бяха коалиции. 

Този парламент ще остане в историята и с първия независим депутат, влязъл като такъв - Ана Баракова. 43-тото Народното събрание прие 158 закона, 157 решения и една декларация през миналата година. 

През 2016 г. Народното събрание проведе 129 пленарни заседания, като 7 от тях бяха извънредни. През 2015 г. парламентът е приел 138 закона, 156 решения и две декларации. През годината Народното събрание е провело 131 пленарни заседания, като 11 от тях са били извънредни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
Investor,моля блокирай те го тоя под мен най-после. до кога ще се рекламира безсмислените си книги тук ??Вземете се най сетне в ръце и си защитете името(или квото е останало от него), защото форума се превърна в трибуна на шарлатани, измамници и расисти. Ако се иумате за отговорна медия, да знаете че отговаряте от части и за съдържанието на коментарите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Най-същественото е, депутатите запазиха наличие на грешно управление на парична система. От тази държавна грешка страдат всички, включително депутатите.За устойчив обществен просперитет е необходимо подобрено управление на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още