IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 90% от българите сочат икономическото неравенство като проблем за страната

Управлението на постъпленията от данъците не е ефективно, твърдят участниците в социологическо проучване

13:53 | 13.09.16 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

77,1% от българите смятат, че икономическото неравенство е проблем за България и трябва да се полагат усилия за преодоляването му. Други 17,4% казват, че има такъв проблем, но не трябва да се правят специални усилия, а за 5,5% това не е проблем за България. Това показва проучването “Нагласи към данъчната система“ на  социологическата агенция „МаркетЛинкс“, изготвено за неправителствената природозащитна организация „За земята“.

Ако се съберат двете групи, които смятат икономическото неравенство за проблем, това прави 94,5% от анкетираните.

Според 50,6% от участниците в анкетата действащата данъчна система задълбочава проблема. 22,7% са отговорили, че системата не внася промени в разпределението на доходите. Други 5,9% твърдят, че тя намалява икономическото неравенство, а 20,7% не могат да преценят. 

На въпрос „Кое от следните твърдения се доближава най-много до представата Ви за „данъчна справедливост“ 47,7% от запитаните отговарят: "Богатите плащат повече, а бедните по-малко", за 24,9% отговорът е: "Всички плащат по-малки или никакви данъци и в частния сектор остават повече пари". От запитаните 16,1% казват "Всички плащат високи данъци и качеството на публичните услуги е високо", а 11,3 на сто отговарят: "Бедните не плащат данъци".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 8
Vesko94
преди 7 години
Ако отидеш на Запад, ще си позволиш на мрънкаш срещу "социалистическата данъчна система"? Или като малко коте ще подвиеш опашка и ще си платиш както си му е редът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
"ясното съзнание"...хихихи :-D, "ясното съзнание" ходи да гласува пълно с реклами и предизборни клипове у главите.Иначе да..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
4ervenasgan
преди 7 години
"Плоският" данък изобщо не е плосък, а си е точно ПРОПОРЦИОНАЛЕН и сравнително справедлив.Още по-справедливо би било за определени услуги да се плаща еднакво в НОМИНАЛНО изражение, защото и бедния и богатия ползват еднакво тези услуги.Само си представете воя който ще нададат тогава някои лумпенпролетариати. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
това дето пишеш е вярно, но е друга тема която засяга съдебната система, а не данъчната :):) ... сега говорим за идеални условия, с ясното съзнание че ги нямаме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Темата е дълга, съгласен съм че в "нормална" среда плоския данък е О.К.Проблема е, че има едни дето колкото и данък да сложат не го плащат по един или друг начин.. и те обикновенно са тия дето определят данъка.За "честния" бизнес дето все пак плаща е добре плоския данък.За "мързеливия" *** е добре прогресивния данък."Мафията" я кефи прогресивния данък, защото хем убива конкуренцията, хем си гарантира нискокачествен електорат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 7 години
Това с какво променя концепцията за плосък данък срещу пропорционален... и аз не говорех за абсолютни стойности, а за проценти :) ... нека е 20 вместо 10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
Данък ДОД трябва да е пропорционален на GINI индекс-а, което до някъде е и субективен въпрос. Това е дефиниция за справедливост, а не числото на абсолютната или относителната му стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 17
khao
преди 7 години
един уточняващ въпрос, анкетираните всички ли са работещи ?Защото по статистика малко под половината население работи, а за безработните които не плащат данъци е нормално да си мислят че плоския данък не носи справедливост, а реално той е най-справедливия защото всеки плаща еднакво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още