IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Обучаваме шест години студенти безплатно за лекари. А бягат в чужбина

Над 3,5 млрд. лева отиват в здравеопазването, коментира премиерът

18:21 | 27.03.16 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Борисов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът Борисов. Снимка: БТА

Здравеопазването през последната година не се е подобрило и едва ли увеличението на средствата всяка година ще реши проблема. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира  началото на ефективните протестни действия от страна на личните лекари от понеделник.

"Непрекъснато, всеки, само повече увеличения да има. Тези пари са на всички данъкоплатци. Над 3 милиарда и половина лева отиват в здравеопазването. Или, понеже миналата година не им дадохме толкова пари да вземат от Здравната каса, защото бяха свикнали всяка година – дойде края на годината – 250, 300, 400 милиона, ама дадохме и 20 милиона за Спешната помощ онзи ден.

Правим спешни отделения, видяхте ги. Ние, защо обучаваме шест години студенти безплатно за тях? Всички данъкоплатци плащаме, за да ги обучим да станат лекари. И без абсолютно никакъв ангажимент, след това отиват в чужбина. Това правилно ли е", попита Борисов.

По-рано през деня председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров заяви в предаването "Събуди се" на Нова телевизия, че "протестът  ще се изразява в прекратяване на работа".

 Стачката започва още от понеделник в няколко области в страната, а след това се очаква да се включат още области. "Утре започваме с Кюстендил, Велико Търново, Разград, Ямбол. Всеки следващ ден ще обявяваме кои области ще се включат в протеста", каза още д-р Киров.  

Още в петък БЛС обяви, че ще обжалва в съда проекта за решение на НЗОК, с който ще се допълни сегашният национален рамков договор. Съсловната организация заявява, че снема доверието си от Министерството на здравеопазването и от НЗОК.

Два дни преди това общопрактикуващите лекари обявиха в писмо до премиера Борисов, че готвят протест. Повод за стачните си действия на медиците е пренебрегването на проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ и формалното отношение на здравното министерство към тях.

Лекарите настояват да не влиза в сила проектът за решение на НЗОК за "служебен" Национален рамков договор, а да остане в сила действащият в момента договор. Обсъждането на всички теми, свързани с общопрактикуващите лекари, да стане на високо експертно ниво между ръководствата на здравното министерство и на сдружението, под контрола на премиера, поискаха още те в писмото до Борисов.

Още новини по темата четете в DNES.BG

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 38 rate down comment 8
deant
преди 8 години
айде да сме честни. Няма доктор, кйото да усвоява по-малко 2 хилки на месец след като е усвоил една камара пътеки. Да не говорим, че повечето имат и частен кабинет. Дори в моя умрял град лекарите печелят над 2к. Просто искат още повече, което в България няма как да стане. Това е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
Jazabel
преди 8 години
Ако не ме мързеше почти това щях да напиша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 4
delcoSmoka
преди 8 години
Същото се отнася и за ТВОРЧЕСКАТА ИНТЕЛЕГЕНЦИЯЯ.По студиата от сутрин до вечер РИВЪТ за ПАРИ ЗА КУЛТУРА, а всъщност огромната част от тези хора са ПРОПАДНАЛИ, МОРАЛНО ДЕГРАДИРАЛИ пиянници,простуутки и нарккомани.Най-грозното е отвратителното им НАДМЕННО и МЕНТОРСКО поведение към нас простите плебей дето НИЩО ама НИЩО не разбираме от КУТУРА рарбиишли ха ха ха ама се към джобчетата ни гледат с призиви ДАЙТЕ ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 6
delcoSmoka
преди 8 години
Пич комунизма е дълбоко залседнал в кратуните на много *** в БГ. Особенно на учените такива дето са ВИНАГИ пренебрегнати а всъщност на свободният пазар не струват пукната стотинка. Никой от тези *** и дума не обелва за това че за да стане лекар другаде по света требе да се връкне неколкостотин хилки първо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 22
delcoSmoka
преди 8 години
Мили Императоре спри да се излагаш! Че Боко е проззз пожарникар е ясно, ама твойте комунистически писания са смешни пич.С какво заслужава младият учен от БАН повече от това което ДОБРОВОЛНО се е съгласил да получава ? Никой не е НАСИЛА на работа в БГ.Те ти програми тети Европа.Ако са ТОЛКОВА кадърни тези хора ИМА къде да се реализират ВЕРВАЙ ми. ИСТИНАТА (която си НАЛУЧКАЛ СЛИЧАЙНО) е че тези хора НЕ СА КАДЪРНИ а УЧЕНИ ха ха ха Всеки втори *** от провинцията е студент в София и взима тапия капиш. Ама това че се е учил НЯМА нищо общо с това дали е КАДЪРЕН И МОЖЕЩ !!!!Аман от *** в БГ.За това и сте на това дереже.Най-големите *** и в Щатите са УЧЕНИТЕ. Университетски кабинетни *** точно като тези в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 38 rate down comment 12
power grid
преди 8 години
Студиоаа в тая държава само лекарите ли вземат малки заплати?Аз пък искам работещите в електроснабдяването да вдигнат тотална стачка и да оставят България без ток.Не е нормално в ЧЕЗ да вземат инженери 800 лева.Затова дърпай шалтера да видим кой е номер едно.Аз без лекари мога ама да видим ти без ток колко ша издеяниш.Да не говорим че 90% от лекарите са истински некадърници и ***.Не е нормално при всяко счупване да се правят операции и да се слагат пирони.Не е нормално всяка болест да се лекува с хапчета до живот.Ако трябва ще мрем но тия мутри требе се разкарат.И кат много знаят наистина да си платят образованието да ги видим тогава.А не разходите за държавата приходите за тях.Я *** на паркинга пред болницата да видиш че хем заплатите им ниски хем кола за под 50000 лева няма.Ай сиктир от лекари и мицифайки в тая държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 50 rate down comment 0
Jazabel
преди 8 години
Не е интересно защо бягащите бягат ,интересно е защо оставащите остават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
totaly crazy тиква цигулка axxaxaxaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 58 rate down comment 6
ivanrog
преди 8 години
Не мисля, че само парите ще ги задържат. Амбициозните и добрите искат и кариера, и среда, и нормалност, те няма как да останат в страна, в която премиера им обяснява, че са прости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
ivanrog
преди 8 години
Разбирам виждането ви, но нека погледнем от друг ъгъл. Представете си, че след 5 години са необходими, да кажем, 10 нови лекаря, означава ли вашия коментар, че ще се финансира обучението на 10 души и толкова, защото ако всички подпишат, те просто няма да могат да работят в страната, защото няма да има заплати за тях, разчетите са за 10. Не съм сигурен кое ще е най-доброто решение, дали да ги караме всички да плащат и някои да получават стипендии, дали както сега да плащаме за всички или пък предлагания от вас вариант, но ми се струва, че като начало няма да е лошо не толкова да се сърдим на хората, че бягат, а да видим защо бягат и да се борим с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още