IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов: След 25 години демокрация България ще започне да изнася газ

Според премиера до месец ще се сложат най-добрите американски компресори и на гръцката граница

18:15 | 26.03.16 г. 26
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

На 19 април ще започнем да дупчим и да добиваме газ и нефт, rумънците вече го правят, заяви премиерът Бойко Борисов в Стара Загора, цитиран от БТА

В Румъния внасят само 10 на сто газ, а ние - 100 процента. След 25 години демокрация България не само ще добива, но и ще изнася газ, ставаме конкурент, заяви Бойко Борисов. Добиването на нефт и газ от Черно море е приоритет за страната ни. Това е диверсификация, това си е наше, това е богатство.

Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че да се поправят допуснати грешки е достойнство, а не слабост.

"Ако се заинатим за нещо, то няма да стане. Подписахме интерконекторите с Гърция, с Турция. Има акт 16 - пускаме двата компресора. До месец ще сложим най-добрите американски компресори и на гръцката граница", посочи Борисов.

"Нашите опоненти казват, че сме за диверсификация. Каква диверсификация ще направите с компресори, които бутат в едната посока. Близо 300 млн. струва и ние ще направим истинска диверсификация и още един източник. Още повече ще ни намразят. Всичко става, защото им бъркаме в икономическите и финансови отношения", допълни той.

Премиерът припомни, че правителството е постигнало ръст на икономиката, стабилни финанси, спад на безработица, "хазната ни е пълна с пари, не пипаме дълга - не харчим парите".

Той подчерта, че е имало под 1 процент усвояемост на европейски фондове, а сега достигат почти 100 процента.

"Всички тези пари са влезли в българските общини, инфраструктура и бизнес. Построихме толкова неща. Навлякохме си големи врагове с това, което направихме през годините. Ако ги питаш - искат предсрочни избори. Това е изгодно само на ГЕРБ, но не е изгодно за държавата", категоричен бе Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 44 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
Боката , по подобие на дух.овния си наставник др. Тодор Живков почнА да вижда "цели проводници "...ама нейсе , иде първи април !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
fortiss
преди 8 години
Да видим това с газта как ще се получи. Ако наистина започнем да внасяме газ от Гърция, а тя е не руска, очаквам разваляне на коалицията с АБВ и ДПС, и рязък отговор от ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още