IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Нужни са нови национални цели, които да мобилизират институциите

За извършените реформи и постигнатото през миналата година говори държавният глава пред Народното събрание

11:22 | 18.03.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

За формирането на нови национални цели, които да мобилизират българските институции, призова от трибуната на парламента президентът Росен Плевнелиев.

"Такива цели могат да бъдат изграждане на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността и социалното изключване, целенасочена подкрепа на изостаналите региони, ускоряване модернизацията на страната, пълноправно членство в Шенген, влизане в еврозоната, задействане на Европейския енергиен съюз на Балканите и други", посочи той.

Росен Плевнелиев се обърна към Народното събрание след политическите консултации, провели се в Президентството от началото на март, припомнят от Прессекретариата на институцията.

Той посочи, че сложната и несигурна геополитическа обстановка в света изисква "в страната да има стабилност, да има сигурност, да има предсказуемост" и допълни, че стабилността не е цел, а средство - за прогрес и развитие, към които се стреми България.

Росен Плевнелиев направи преглед на реформите, изготвени през 2015 година, сред които в пенсионната и осигурителната система, в образованието, в МВР и енергетиката. "За първи път Здравната каса не е на минус, а НЕК видимо се оздравява", каза той и допълни, че през миналата година е бил постигнат "значителен прелом в енергетиката".

"Работим ефективно по зададените национални приоритети за енергийна ефективност, диверсификация и либерализация", посочи още държавният глава. По негови думи с програмите за енергийна ефективност за първи път "ще спечелят не олигарсите, а стотици хиляди българи, на които сметките за ток ще паднат двойно, а имотите им ще увеличат стойността си".

В речта си Плевнелиев отбеляза още и готвените промени в съдебната система, но посочи, че промените в Конституцията, направени до този момент, са важна, но недостатъчна стъпка напред. Той посочи нуждата от промени, защото над 90% от българите нямат доверие в правоохранителните органи.

"Доколко силна е волята за реформи, ще проличи при приемането на предстоящите промени в Закона за съдебната власт, процесуалните закони, антикорупционното законодателство", заяви Плевнелиев.

Според държавния глава след две години на политическа нестабилност в страната вече се усещат резултатите от успокояването на ситуацията. "Икономическата среда се подобрява. Всички показатели за 2015 година показват, че икономиката е в подем", заяви той.

Плевнелиев цитира данните, сочещи икономически растеж от 3%, ръст на износа в рамките на 12% и увеличение на чуждестранните инвестиции с 40 на сто. Приходите в бюджета се увеличават с 2,8 млрд. лева, а безработицата намалява до 9,2%. През 2015 година България е постигнала и много добър резултат при усвояването на европейските средства, допълни още държавният глава.

Той призова за ускоряване на работата по въвеждането на електронно управление, както и създаването на стимули за развитието на малките и средните предприятия в страната.

По време на разговорите си с представителите на парламентарно представените политически партии в страната Плевнелиев е дискутирал още предстоящата здравна реформа, демографската криза, пред която е изправена България и дисбалансите при развитието на регионите в страната, стана ясно още неговите думи пред народното събрание.

Държавният глава засегна и темата за задължителното гласуване в своята реч пред депутатите. Той посочи, че е поискал референдум по въпроса, за да бъдат избегнати споровете между отделните политически сили. "Защото допитването до народа ни дава най-точния отговор кой е прав и кой не – дава ни волята на суверена", заяви президентът.

В своето изказване той припомни още и няколко световни събития, за които България е дала своя принос - заседанието на ООН, което се проведе в Ню Йорк през есента, и срещата по въпросите на климата в Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Мислех че закачката с двете страници текст е достатъчна за да се сетите кой, без да ми скачат много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Плeвняk, на прав път си, ама още малко ти требва за да прозреш цялата истина. За момента само виждаш следствията. Нужни са нови национални лидери, умни, способни и решителни и поне малко морални. Те ще могат и да поставят тези цели и да мобилизират институциите и да поведат народа към изпълнението им.В последните 70 год. само един такъв лидер е успял да се появи и да поеме държавата, но за разлика от сегашния, той четеше без проблем 2 страници текст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още