IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плевнелиев: Силно мотивиран съм в това, което правя

Скандалите ни отклоняват от правия път и обслужват задкулисието, заяви президентът в интервю за Bloomberg TV Bulgaria

08:28 | 01.02.16 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria </em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Президентът Росен Плевнелиев намекна в интервю за телевизия Bloomberg TV Bulgaria, че може да се кандидатира за втори мандат.

Въпреки че заявява, че „за това е все още твърде рано“, Плевнелиев признава, че „Вие го усещате. Аз горя в това, което правя. Имам много силна външнополитическа програма“.

По-натам в интервюто с Ганиела Ангелова Плевнелиев пояснява, че „силно мотивиран съм да бъда част от тази институционална култура на България, която чрез националноотговорен подход ще постигне резултати. А народът, разбира се, той ще вземе своето отговорно решение. Той е суверенът, той ни назначава, той преценява кое е добро. Аз съм мотивиран в това, което правя. И ще го правя до последния ден и последния момент“.

Скандалите ни отклоняват от правия път и обслужват задкулисието. Те са отказ от аргументи и доказателство, че не се води дебат. 

Така Росен Плевнелиев коментира в интервюто напрежението между съдебната и изпълнителната власт по повод последния мониторингов доклад на Европейската комисия (ЕК).

Ден преди доклада ГЕРБ и Реформаторският блок призоваха Висшият съдебен съвет (ВСС) да се саморазпусне, но органът отказа. Предстои тази седмица ВСС да дебатира констатациите от доклада.

Според Плевнелиев ЕК е “коректен и достоен партньор за България”. Той определи докладът като конкретен, ясен и даващ решения. “ЕК застава не на страната на един или друг министър, правителство или партия в България, а на страната на българския народ”, коментира държавният глава.

Според него и Брюксел, и българският народ искат едно и също – работеща система на правораздаване в България.

„Досега България в последните 10 години пет пъти е обещавала реформи, пет пъти е писала стратегии и десет пъти идват докладите, за да констатират понякога едни и същи неща”, посочи Плевнелиев.

“Скандалите от една страна не ни придвижват напред. Те са нещо, което ни отклонява от правия път и обслужва тези, които ние наричаме „задкулисие“ - тези, които не искат реформите в България. Скандалите са отказ от аргументи и доказателство, че не се води дебат. Моят апел към политиците е да покажат национално отговорен подход, който да е отвъд нормалното отиграване на ситуациите и в малко по-дългосрочен и дълбок смислово план“, каза още президентът, като изтъкна, че европейската политика не е външна политика за България.

Росен Плевнелиев посочи, че диалогът с Министерски съвет е добър. „Мога да кажа, че с министър-председателят се събираме на всеки две седмици, пием по едно кафе и обсъждаме важните теми. С него сме различни, но имаме много коректни и мъжки отношения. Аз мисля, че ще продължи да бъде така“, посочи Плевнелиев.

Президентът призна обаче и за разминавания. “За мен количеството проведени разговори на ден, осъществени срещи на ден не е толкова важно, колкото това да имаме стратегически, смислени приоритети, да знаем накъде сме тръгнали, но не от днес за утре, а от днес до 2030 г.”, коментира той.

Що се отнася до мандата му, той го определи като “безспорно труден”, белязан от времена на нестабилност предвид двете служебни правителства, които трябваше да назначава, както и външнополитическите кризи.

Плевнелиев подчерта, че “спи спокойно” заради взетите от него решения по време на мандата му, защото вижда “големия смисъл” от това, което е направил.

“Голяма, стратегическа грешка на ниво президент през тези четири години аз не съм допуснал. Надявам се да не допусна и до края”, коментира държавният глава.

По отношение на назначенията той изтъкна като неуспех това на първия му началник на кабинета – Цветлин Йовчев, който подаде оставка през 2013 г. “За мен това е едно назначение, което беше безспорно неуспешно. Аз го отчитам като грешка“, каза Плевнелиев.

„За първи път държавен плава постави иновациите в центъра на българската държавност, за първи път назначи две служебни правителства, за първи път в неговия мандат се организираха два референдума, за първи път български държавен глава дава път на пряката демокрация“, заключи той.

Цялото интервю с президента Росен Плевнелиев можете да видите във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Роска, с тия констатации за скандалите и ВСС, нема да те изберат пак. Тоя с коректните отношения ше ти духне под опашката.Я кажи, как е щерката на Панайотов, играе ли си на мениджър? Вървят ли плащанията от "иновациите" към нашите строителни фирми, които ни подкрепяха па и ние ги подкрепяхме в МРРБто, върви ли надзора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
А с повече данни?:) Как работи за интересите на народа си? Ама конкретно:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
aldy
преди 8 години
Няма бивш комсомолски деятел, който сега да не е милионер. Ясно как. Наистина пример за гордост на старата комунистическа номенклатура. Че и висш партиец във ВУЗовския партиен комитет. Един няма да не е или отроче или бивш кадър на БКП. Продължавай да се гордееш с убийците на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 13
j123
преди 8 години
Гордея се се с Плевнелиев! За първи път имаме Президент, работещ за интересите на народа си. Това е основната разлика между Плевнелиев и всички предишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
А...и между другото-това е президента избран с най-малка разлика(след подозрения за манипулации в изборите) за всичките пъти, когато сме избирали президент. Самите резултати на втори тур-52% срещу 47%(за Данаилов и Калфин). Та ...подозирам, че в твърдението на mnz "предния път всички ние го подкрепихме на изборите и гласувахме за него" под "ние" се разбират платените гласове на ГЕРБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Аз ще ви го кажа така-задават се избори(ако и да не са скоро) и броя на минусите върху моите писания РЯЗКО скача... Не пиша за плюсове и минуси, просто оставям хората сами да си преценят кое как. Интервюто е супер слагаческо, нямаше нито един труден въпрос, а ако случайно е имало противоречиви бяха поднесени по най-лесният начин да бъде отговорено. Час и половина с най-бездарният ни президент до сега... И нито дума за противоречивата ни външна политика...например в Украйна...това беше голям шанс за България да си докара бежанци от български произход, а не от арабски, а Плeвню е един от двамата, които отговарят за външната ни политика(другият е оня кадър на Козяк, свръх парашутиста, нашият външен министър).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Пич...ти къде си се нервил на "хибридната война"(да, и в твоите коментари надникнах)-я ми кажи мнение за mnz...Да сме наясно-обвиненията в платени пристрастия НЕ СЕ води argumentum ad hominem.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Виж си писанията-ако не си на заплата не мога да повярвам, че има такива фанатици. Нито следа от критичност. "Г-н Горанов не си поплюва", "Да се провери дали не е някаква контрабанда"(за Марешки, СЛЕД като са му правили проверка), "Защото сега ще са те, а утре и останалите, кой знае докъде може да се разпростре тази несигурност. "(за протестите на полицаите), "Няма нужда от втора рафинерия у нас, ние сме малка държава и не искаме.", "Нека да се даде свобода на г-н Радев сам да избира екипа си. Да има повече приемственост, заедност и професионализъм, доказаните авторитети да не се бутат, а да продължат да работят за стабилитета на банковата ни система. "(за новите подуправители на БНБ)...Мeкотело...платено мeкотело...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
И с какво е "не лош президент", ама наистина, моля-по-конретно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Каква работа???? Ама конкретно:) Платени трoлчета...Голям опит има и Гоце. И оня вършеше работа, наистина-дали е добра или лоша е друга тема. А тоя освен да лиже зaдници друго не прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още