IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирина Бокова е най-силният източноевропейски кандидат за генерален секретар на ООН

Американското издание Diplomatic Courier оценява лидерските качества на кандидатите

12:38 | 10.01.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Ирина Бокова е най-силният източноевропейски кандидат за генерален секретар на ООН

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изглежда най-силният източноевропейски кандидат за поста на генерален секретар на ООН, посочва американското издание Diplomatic Courier.

Изданието прави извода след оценка на споменаваните източноевропейски кандидати за поста.

Общата оценка на Ирина Бокова след оценяване по всички тези критерии е 4,5 при максимално възможна оценка 5. Бокова получава максимална оценка 5 по критериите: доказани лидерски качества, управленчески способности, богат опит в областта на международните отношения, дипломатически и комуникационни умения, опит в ООН, езикови умения и разбиране на мултикултурните въпроси. 

Тя има оценка 4 по критериите репутация в областта на дипломацията, пол, приемливост за петте постоянни членове на Съвета за сигурност, вероятност да получи регионална подкрепа. Най-ниската оценка, която тя получава, е 3 по критерия за вероятност да получи вътрешна подкрепа.

Останалите представители на Източна Европа, за които се говори, че могат да се кандидатират за поста на генерален секретар на ООН, са вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар по бюджетните въпроси Кристалина Георгиева, бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, бившият македонски външен министър Сърджан Керим, специалният представител и ръководител на мисията на ООН в Афганистан Ян Кубиш от Словакия, който е и бивш външен министър, неговият приемник като външен министър на Словакия Мирослав Лайчак, Игор Лукшич, който е бивш премиер и настоящ външен министър на Черна гора, хърватският вицепремиер и външен министър Весна Пушич и бившият президент на Словения Данило Тюрк, припомня американското издание.

Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 6
aldy
преди 8 години
Ирина Бокова, *** тя комунистка, бееее. А Кристалинка Георгиева е наш човек, трябва нея да пробутаме. Без значение е, че никой няма да позволи две българки да са начело на големи международни институции. Важното е каквото Тиквоний каже, това да става. И да не се допускат "руски агенти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още