IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ксавие Лапер дьо Кабан: Франция беше атакувана, защото е символ на свободата

Терористите са били тренирани и организирани отвън от ИДИЛ, заяви дипломатът

11:38 | 15.11.15 г. 19
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Вчера пред френското посолство в София се събраха хора, които изказаха своето съчувствие и подкрепа.&nbsp;</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: Investor.

Вчера пред френското посолство в София се събраха хора, които изказаха своето съчувствие и подкрепа. Снимка: Investor.

Франция стана обект на терористичните нападения в петък, защото е символ на свободата. Това каза пред БНР посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан по повод атентатите в Париж в петък, при които над 120 души бяха убити.

„Заплахата на терористите върху демокрацията я има откакто в света има демокрация. Не за първи път в историята на моята страна се случват такива атентати. Терористи винаги ще има, но тези терористи дори да са или не французи, те са били тренирани и организирани отвън от ИДИЛ“, категоричен е той. 

Дипломатът коментира изказването на френския президент Франсоа Оланд в събота, в което държавният гласа спомена, че има една терористична армия - ИДИЛ, която воюва. „Това значи , че сега има война, в която трябва да победим“, подчерта посланикът на Франция в  България.
Според него, ако френският народ иска да живее свободно, трябва да поеме риска на свободата.

„Абсолютно невъзможно да има полицай зад всеки французин и да има навсякъде войници. Иначе вие сте в затвор, а това не е идеята, която ние имаме за живот в едно свободно общество“, каза той. 

Разликата със САЩ е, че Франция е много близо до ИДИЛ географски, допълни Лапер дьо Кабан. Ние живеем в свободно европейско пространство, където хората могат да пътуват свободно от Франция към Турция до Сирия и Ирак, а след това да се връщат. Нашите служби имат възможност да наблюдават по-добре всички движение, но това е много трудно.

Запитан защо точно Франция беше атакувана, той каза, че за страната му свободата е най-важната ценност. Тя е е символ на тази свобода.

„Но има и нещо друго – моята страна е на първия ред срещу ИДИЛ от две години и беше също на първия ред от европейките страни, които искат да има едно решение в Сирия без Башар Асад“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
Преди САЩ и Великобритания да нахлуят в Ирак Алкайда ( сега ИД) не същесъвуваше. Същото важи с пълна сила и по отношение на френската интервенция в Либия; сега територията на Либия е основно убежище за ИД.Унищожените градове и села, убитите човешки същества в Ирак, Ливан и Сирия - жени и деца не е предмет на представяне от страна на глашатайте на ,,демократичното нахлуване" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
само дето франсетата тази дума толерантност не е познават .... причината е точно обратната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 8 години
Toя посланник е *** кухата лейка.Приказки под шипковия храст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
И никой не си задава тъпия въпрос, защо ислямистите наказват Франция, която беше най-мощният им съюзник срещу Кадафи, Франция е най-активният враг на Асад, френските служби и специални части реално свършиха доста работа в подкрепа на метежниците и в Либия и Сирия...?На кого този атентат върши работа? Дали на ИД, която всъщност е някаква призрачна, виртуална организация като Ал Кайда? Или точно на французите, на които им трябва железен аргумент за сериозна намеса в Сирия?Точно това е магията на тези неуловими "терористични организации" - появявят се там, където трябва и после се разтварят у "нищото", откъдето идват. Оставят тук-там по некой труп на заблуден младеж или по некой "случайно" изпуснат паспорт с правилното съдържание... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
eng.Garin
преди 8 години
Франция беше атакувана защото е най-слабото звено на коалицията от античовеци! Изненадата идва от това, че Франция не вярваше във възмездието и справедливостта, които в някакъв момент застигат всеки крадец. Когато през 2011 година Саркози се опитваше да раздели Либия с Камерън , френското общество не възразявше на грабежа, защото щеше да се облагодетелства от това и не вдяваше, че бумеранга ще се върне. Френското общество беше изкушено от преспективите да прилича на американското, което съществува затворено с своите илюзии за демократичен просперитет, но сляпо , че регламентира посегателствата на правителството си срещу суверенни държави и тяхното ограбване. Френското общество не се сещаше , че положението им не е като на на САЩ, нямаха хиляди километри океан, които да пазят от гневни бежанци. Френското общество е глупаво, другарю Ксавие ,защото мислеше, че танца с дявола свършва след избраната мелодия, но всъщност продължава докато дявола реши. Сега изясни ли се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Франция беше атакувана, просто защото е лесно достъпна цел и понеже вече над 30-40 години свободно пуска всякакви мюсюлмани на територията си, дава им гражданство и ги обгрижва както трябва.Сега дойде времето да си платят за толерантността си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Ксавие Лапер дьо Кабан: Франция беше атакувана, защото е символ на свободата.Дрън дрън...Европа си събула съвсем гащите ...свобода ! Американски марионетки !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
fortiss
преди 8 години
май въобще няма връзка свободата с атентата !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 8 години
позволи ми да не се съглася напълно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още