IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Минчев: Ръстът на износа не може да компенсира загубата на руския пазар

Спадът в цените на петрола повиши конкурентоспособността на европейската икономика, заяви експертът

11:05 | 11.08.15 г. 50
Георги Минчев: Ръстът на износа не може да компенсира загубата на руския пазар

Данните за нарастване на износа на България са оптимистични, но ръстът на експорта не може да компенсира загубата на един голям и платежоспособен пазар като руския. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Георги Минчев, зам.-председател на Българо-руската търговско-промишлена палата.

Припомняме, че по данни на НСИ износът на България расте с 11% през първата половина на 2015 г., благодарение на основните ни търговски партньори в Европа. В същото време година след въвеждането на западните санкции спрямо Русия и въведеното в отговор руско ембарго, търговските ни взаимоотношения с Москва все още не се подобряват.

Икономистът Искрен Пенчев коментира, че България традиционно изнася за трети страни, Балканите и на Изток. Той отбеляза като положителна тенденция експорта на инвестиционните стоки след 2012 г., както и свиването на дела на енергийните ресурси, които страната ни изнася. Все пак страната продължава да е голям износител на суровини и материали.

След въпрос за спада на цените на петрола Георги Минчев припомни, че цената на течните горива сериозно влияе върху себестойността на произвежданата продукция по всички възможни линии. 

„Вече можем да говорим за относително трайна тенденция. Очакванията са подобни нива на цените на течните горива между 55 и 80 долара за барел да се запазят в следващия тригодишен период. Това определено е добра новина. ЕС е нетен вносител на енергоресурси и намаляването на тяхната цена повишава конкурентоспособността на икономиката“, допълни Минчев.

Той смята, че това е един от факторите, довели до ръст на експорта. „След кризата през 2008 г. икономиките на страните от ЕС забуксуваха и процесът на следкризисно възстановяване отне доста време. Сега сме във фаза на умерен устойчив растеж“, допълни експертът.

За структурата на българския износ и загубените възможности на руския пазар Георги Минчев каза, че няма как да компенсираме стратегическото значение на този пазар за редица стокови групи, особено машиностроенето и високите технологии. „Русия предстои да се реиндустриализира за трилиони долари в следващите десетилетия и този пазар е изключително важен за редица отрасли в ЕС. Загубата му ще има стратегически негативни последствия за десетилетия наред“, каза той.

Успехът на глобалния пазар може да е резултат само от колективни усилия, допълни Минчев.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria On Air
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Брей, то излезе, че цяла Европа чака Русия да и купува продукцията и ако Путин си зарови лицето в облак, край с живота на земята. Вече цяла година слушаме от такива като теб и Минчев какво ще стане, като вездесъщата Русия спре да купува. Това което виждаме да се случва обаче е, че арабите натиснаха петрола надолу и енергийният източник на Европа загуби голяма част от аргументите си и му останаха кажи речи само лозунгите, на фона на потъващата рубла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 2
многодобре
преди 8 години
всеки загубен пазар е малък провал.Живеем във свободен свят или беше така до момента, в който американците задърпаха силно "чергата" към себе си.Вгледайте се в наложените санкции и по-конкретно последните и ще ви стане ясно.САЩ не иска конкуренти и се стреми да си разчисти пътя по друг,непазарен подход!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
***, на никой не му пука за затъналите български предприемачи, носещи щети от американските игрички в Украйна, обаче в Германия, Франция, Италия и др. вече се наси страшен рев и скоро ще има екшън. Сега и на холандерите като им спрат цветята, ще се появи още едно мощно гърло в хора на плачещите. За сега печатарката успява с некви компенсации, да видим до кога! Светът е пълен с истински капиталисти, които работят, за да печелят и не искат да губят заради съмнителни политически игрички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Слабо ме интересува как изглеждам в твоите очи. А ситуацията, която обрисува ми изяснява всичко и потвърждава подозренията ми - 10 год, използват контактите по партийна линия, за да изнасят, ама сега са решили да направят нещо наистина и са се провалили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 8 години
1.Минчо говори глупости - нас ни няма на руския пазар барем от 20 г2.Ефекта от рестрикциите за нас са вторични - не че сме изнасяли толкоз сирене за Русия а ми тия от ЕС дет изнасяха изсипаха всичко на вътрешния ни пазар и сринаха цените 3.Кат се поизчерпиха складовете цените почнаха отново да се нормализират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Право да ти кажа, като взема предвид предишни изказвания на Мави и това, че тези бизнесмени са негови клиенти, ми се вижда много вероятно да са направили някои предварителни уговорки с определени кръгове в Русия, които с ЕС няма как да направят, защото контактите на татковците им са в посока Русия. И сега... от опечена и сигурна работа, ЕС е развалил харабията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Мен не трябва да ме кара някой да мисля - налага ми се всеки ден от години и съм свикнал без чужда намеса. Просто знам! Те изнасят повече от 10 години сурови зеленчуци и консерви за Русия, но част от продукцията им не беше тяхна - при големи поръчки изкупуваха стока от други производители, а консервите ги поръчваха на ишлеме в друга фирма. На база разчети от реални обеми износ направиха проект, инвестираха и сега реват. Ти това няма как да го разбереш като дерт, щото едва ли се занимавал със сериозен бизнес.И няма как да знаеш дали и къде си удрям главата, като чуя Русие, но го твърдиш смело, което в моите очи те прави ***! А като такъв, изобщо не си в състояние да се занимаваш успешно със стоково-парични дейности, което прави коментарите ти въздухарски - коментираш неща, от които нямаш и хабер от понятие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 5
Kaoru
преди 8 години
Матрьошки, ако Русия е толкова велика и перспективна, както самите вие твърдите защо тогава не може да се впише рационално в глобалната политика и икономика? Китай го направиха, страните от югоизточна Азия го правят вече, Индия са на път да го сторят, ще видите, че и Иран ще успее да се интегрира, освен ако не се опита да наруши договорките.Колкото до "инициативните бизнесмени", които теглят кредити, за да стартират бизнес с Русия и след това реват, да си направят оценка на политическия риск преди да вършат щуротии.Кой вчерашен, кой днешен май не е от значение, ако си в материята и си използваш главата по предназначение, освен ако не си Кремълски манекен :D разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 4
j123
преди 8 години
Може и още как. Въпреки че със сигурност ще е по-добре за всички, ако Путин и компания спрат с незаконните си действия и съответно да продължим търговията си и с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
А вие сте вчерашни хора, и още вярвате сляпо, че Русия е слънцето и въздуха на България и без нея ще загинем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още