IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Не армиите направиха Европа силна, а правилата

На първо място на Стария континент е върховенството на закона, което гарантира на всички, че правилата са еднакви и важат за всеки, изтъкна държавният глава

13:44 | 09.05.15 г. 68
<p>
	Москва демонстрира военна мощ. Снимка <em>Reuters</em></p>

Москва демонстрира военна мощ. Снимка Reuters

Не армиите и интересите направиха силна Европа днес, а правилата, изтъкна президентът Росен Плевнелиев по време на тържествения ритуал по полагане на урни с пръст от бойните полета на Българската армия от Втората световна война във Военната академия „Г.С. Раковски”.

Церемонията е част от проявите на държавния глава във връзка със 70-та годишнина от края на Втората световна война и отбелязването на Деня на Европа.

Плевнелиев призова да „не се захласваме по парадите, които демонстрират военна мощ”, а да се поучим от уроците и да постигнем мирна и обединена Европа. Припомняме, че в руската столица Москва днес краят на Втората световна война беше отбелязан с пищен парад, но представители на западния свят не присъстваха официално на церемонията заради наложените санкции срещу Русия.

По време на церемонията във военната академия в София Плевнелиев отбеляза, че 70 години след победата над фашизма трябва още по-ясно и неотклонно да се придържаме към принципите, запазили мира в Европа повече от половин век, съобщиха от Прессекретариата на Президентството

„Европа постави на първо място върховенството на закона и гарантира на всеки – и на силния, и на слабия, и на големия, и на малкия, че правилата са еднакви и важат за всеки“, заяви той и  подчерта, че борбата за мир и демокрация, както и защитата на общочовешките ценности, са постоянен процес.

В своята реч държавният глава изтъкна, че общата и недвусмислена оценка за фашизма е позволила на Европа да продължи напред, да загърби старите конфликти и да изгради истинска правова и социална държава и да запази мира.

Президентът подчерта, че преди 70 години нашите воини са пролели кръвта си не само за България, а за правото на всеки един народ да се развива свободен. „Сега патриотизмът изисква от нас да не позволяваме повече войни, да не позволяваме повече жертви, без значение за каква кауза“, обясни Росен Плевнелиев.

Президентът допълни, че бъдещето на страната ни е единствено като част от международна общност, подчинена на правовия ред, където споровете се решават със законни средства, а не с оръжие. „Отдавайки почит на нашите герои, ние се надяваме, че в бъдеще няма да има нови бойни полета, чиято пръст да пренасяме в България“, посочи президентът.

„Българското общество, както и целият демократичен свят, отдавна е осъдило фашизма и тази идеология е забранена в цяла Европа“, заяви държавният глава и отново призова за обективен прочит на историята.
Президентът припомни, че броени дни, след като Европа се е освободила от фашизма, на голяма част от територията й се е установил друг тоталитарен режим.

„Нашите воини, които се бореха за свободата на Европа, трябваше да се завърнат по родните си места, за да видят, че комунистическият режим вече бе намерил благоприятна почва за развитие в родината, а т. нар. Народен съд бе избил хиляди българи. Гьобелс бе победен, но цензурата и терорът над мисълта останаха“, заяви президентът.

По думите на държавния глава обществото трябва да се обедини около здравата основа на истината. „Само така ще спасим децата си от ужасите на войната, от терора и изтреблението, за което тоталитарните режими допринесоха“, заяви Росен Плевнелиев. Президентът посочи, че общ дълг е гарантирането на мира и  противопоставянето на опитите да се върнат практиките от миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Така става то от как забраниха на учителите да ДЪРПАТ уши! Това е то новия продукт ! Хем неук хем агесивен ! Типична причинно-следствена връзка! Не случайно Сорос е наредил да пишат само заглавия в учебниците им. Който на изпита успее да си ги спомни е отличник! :D :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 3
StraightForward
преди 9 години
БОЛНИ МОЗЪЦИ ЗА БЕСИЛОТО СТЕ КАК СТЕ ОЦЕЛЕЛИ ДО СЕГА.. ПРОДАЖНИЦИ МАЗНИ И БОЛНИ ,,, КАКВИ СТЕ ВИЕ, НЕ ВИ Е ЛИ СРАМ ПОНЕ МАЛКО ??????? https://***.facebook.com/photo.php?fbid=1384383705225526&set=gm.833939590014461&type=1&theater
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 3
StraightForward
преди 9 години
ЧЕРВЕН ПИНКО ... ХАХАХАХАХАХАХЯХЯХХЯХЯХЯХЯhttp://***.eer.ru/a/article/u123248/07-05-2015/30675
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 3
StraightForward
преди 9 години
аххахахахахахахахахахяхяхяхяхяхяххяхяхяхяhttps://***.facebook.com/yakovlev.victor.3/videos/vb.100003578917638/681467541982537/?type=2&theater
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 6
StraightForward
преди 9 години
Объркал си влака нещо... *** с червена глава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
А вие *** на тези които бомбандираха София паметници издигате, ул кръщавате! Продажника вика дръжте продажника! Типично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
И какво е това което си копирал? Момче я вземи да почетеш малко за да не те зомбират толкова лесно с извадени от контекста факти! Мнооооого знания ти липсват по история. Сорос само избрани изречения вън от контекст ви е оставил да четете! Дипломацията не е толкова просто нещо. Нищо там не е черно и бяло. По добре е да се вгледаш в резултата. Резултата е че България е в сегашните си граници. Срещу кого загина Списаревски бре? Срещу Съветската армия ли? Мишок! Човека в гроба ще се обърне ако те прочете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"В Германия военните гробища на съветските войници са ИЗРЯДНО поддържани и германци не пръскат със спреьове паметници ! На съветско гробище произнася речта си германския президент ! .....а нашия? Само платени диваци *** и то в страни като България могат да направят такава долна простащина!"Ти на БЪЛГАРСКИ не можеш ли да четеш!?? Ако ти е изтрил Сорос буквите от буквара да ти го цитирам на латиница!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 3
StraightForward
преди 9 години
http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1419"Сталин планира България да влезе в съветската зона на влияние и подготвя внимателно военната операция по окупирането й още през август 1944 г., за да изпревари евентуално англо-америкаско присъствие. Министърът на външните работи на СССР Вячеслав *** (вдясно на снимката) информира посланиците на съюзниците още на 5 септември 1944 г., че Съветският съюз е обявил война на България"ПРОДАЖНА МАЗМАНТИО ВЕДНАГА ТРЯБВА ДА БЪДЕШ ОБЕСЕН, КАКТО И ОНЯ КОНСТИТУЦИОННО ПРЕСТЪПНИКА С ЧЕРВЕНА ЗОМБИРАНА ГЛАВА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
ВНУШИТЕЛНО! Над 500 хил. дефилираха в марша на "Безсмъртния полк" в Москва."Маршът на "Безсмъртния полк" се състоя в 100 градове на 15 държавии се провежда за четвърти път. Зад граница се събраха над милион участници в "Безсмъртния полк". Въпреки че САЩ не отбелязва 9 май, и в Ню Йорк се състоя шествие на "Безсмъртния полк", а колоната бе дълга 2 км. Маршът се проведе в Берлин и в Южна Корея. Шествия бяха планирани в Австрия, Азербайджан, Белорус, Германия, Казахстан, Монголия, Норвегия, Естония и Украйна, а за утре е планирано в Ирландия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още