IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Времето за подготовка на реформи от страна на кабинета изтича

Докато аз съм държавен глава, България ще бъде достоен и солидарен член на ЕС, заяви президентът

22:18 | 08.05.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Времето за подготовка на реформи от страна на кабинета изтича

Времето за подготовка на реформи от страна на кабинета на премиера Бойко Борисов изтича. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в предаването „Панорама“ на БНТ, цитиран от Dnes.bg.

„В следващите месеци очаквам да видим реформи. Образователната сфера е много наболяла, има нагласа и за реформи и в сектор „Сигурност“, за да могат тайните служби да излязат на светло и да започнат да работят", изброи той.

По думите му предстоят реформи в енергетиката, в българското правораздаване и здравеопазване.

„Имам очаквания за по-бързи действия за Корпоративна търговска банка“, коментира той казуса. „Досиетата все още не се отварят. Предупредих, че, ако не се отворят досиетата за КТБ, подмененият преход ще продължи", предупреди държавният глава.

„Ще повярвам тогава, когато видим върнати пари и осъдени”, отсече Плевнелиев.

На въпрос за втори президентски мандат той отново заяви, че е рано за политически сметки.

„Лично аз искам да дам пример в тази посока. До следващата година от мен друг отговор няма да чуете”, уточни той.

„Като държавен глава не се впечатлявам от огромни паради, които демонстрират военна мощ и оръжия за масово поразяване“, така президентът коментира факта, че няма да присъства на утрешния парад по случай 9-и май в Москва.

„Със сигурност се впечатлявам от отговорни политически действия, решения, затова как да създадем и гарантираме мира, дълготрайно и устойчиво в Европа“, допълни Плевнелиев.

„Именно затова ние ще вдигнем високо знамето на Европейския съюз, на Европа, но ще почетем и паметта на загиналите – над 50 милиона от най-кървавия конфликт в историята на човечеството - Втората световна война”, каза още той.

„Искам българската външна политика, която в продължение на 45 години през комунистическия режим беше на 16-та Република, да остане в миналото. Искам да провеждаме външна политика, която да отговаря на националния интерес, а той е дефиниран от Левски - той ни завеща, че зависи от всеки един, за да бъдем равни на другите европейки народи“, обясни президентът.

„Докато аз съм държавен глава, България ще бъде достоен и солидарен член на ЕС”, заяви Плевнелиев.

„Искаме тук, в България, по начина по който се обединихме в нашата оценка за фашизма, да е по същия начин и за комунизма. Двете страни на монетата на тоталитарните режими”, коментира президентът.

По думите му, когато се нарушават основните принципи на международния правов ред - и то в Европа, не бива да се мълчи.

„Като държавен глава аз правя разлика между Кремъл и Русия. Моята позиция не е крайна. Тя съответства на ООН, както и на Европейския съвет”, допълни Плевнелиев.

По думите му в украинската криза, както и в действията на Москва към ЕС, се виждат предпоставки за неспазването на върховенството на закона и принизяване на правовия ред такъв, какъвто е бил създаден.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 21 rate down comment 7
StraightForward
преди 9 години
THIS IS A PARTIAL LISTING of Russia's "Peace Loving" ..and only since 1939 (And the thing that Russia does that the US has not done in a century is ANNEX countries.)Poland (19391956)Baltic states (19401991)Finnish territories (1940)Bessarabia and Northern Bukovina (1940)OCCUPTATIONS:The People's Socialist Republic of Albania (Satellite 19441960; government extant until 1992)The People's Republic of Poland (19441989)The People's Republic of Bulgaria (19461990)The People's Republic of Romania (19471967)The Czechoslovak Socialist Republic (19481989)The German Democratic Republic (19491990)The People's Republic of Hungary (19491990)Northern Iran 19411946Hungary (1944)Romania (1944)Bulgaria (1944)Czechoslovakia (1944)Northern Norway 19441946 / Bornholm 19451946Germany (1945)Austria 19451955Manchuria 19451946Korea 19451948Kuril Islands 1945Hungary1956Czechoslovakia (19681991)Afghanistan 19791989Crimea 2014Russia has also annexed many countries like:Mongolia=1921Kazikstan= mid 19th cBelarus= 1920sIt recently tried to take Georgia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 12
StraightForward
преди 9 години
Е каква Амекира за България, какви 5 лв . МРЪСНИ ЧЕРВЕНИ *** ДЕГРАДИРАЛИ И ИЗПУШИЛИ ВЕЧЕ.. ЯКО... ЗАЩО ПОСТОЯННО СЕ ПРИПОЗНАВАТЕ ПО ФАШИСКИТЕ ПРИОМИ НА ПУТИН????? НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ Е РОДЕН В ГРУЗИЯ И Е ОСИНОВЕН В Русия вчера показаха истинската му майка УКРАИНКА... Смешковци..И сега КРИМ НА КОГО Е НА РУСИЯ ,НОВОРУСИЯ ИЛИ НА УКРАЙНА ИЛИ НА ИНДИАНЦИТЕ В САЩ??????? А ЧЕРВЕН ПИНКО... БОЛЕН..КАКВИ ИНДИАНЦИ, НЕ СИ ЛИ ЧУВАЛ ЗА КАУБОЙ .. КАК СА ИЗБИЛИ 100 МИЛН. ДУШИ ТАМ КАТО ВАШАТА ПРОПАГАНДА ВИ КАЗВА ЧЕ ИМАЛО 110 МЛН ДУШИ ИНДИАНЦИ... ХАХАХАХ Смешно е всичката Ви болна червена бълващ само лъжи. БОЛЕН ЧЕРВЕН ***, НЕ ВИЖДАШ ЛИ ЧЕ ТОВА Е ХИБРИДНА ВОЙНА В КОЯТО ТИ СИ БЕЗ ДА ИСКАШ НА СТРАНАТА НА ПУТИН, СМЕШНО Е НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ПОНЕ МАЛКО, ВЕ БОЛНИ АГРЕСОРИ ??????? ДО КОГА ЩЕ ВИ ТЪРПИМ БОЛНИ ЧЕРВЕНИ *** ВАШАТА МАМА ***.... ТОЯ СПИСЪК КАКЪВ Е ВЕ БОЛЕН ЧЕРВЕН ***???? T
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
"Америка за България" споменава ли тези изказвания на доброжелателния къ страната ни "запад"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Докато аз съм държавен глава, България ще бъде достоен и солидарен член на ЕС, заяви Плевнелиев."Може и без такъв патос и "плам в очите"! Някои изказвания на лидери от "приятелски държави" за нас българите. А ние паметници им издигаме в София като освободители на някои от тях г-н президенте!Чърчил : Аз познавам българите от 30 години. Те са грешен народ, който заслужава да му бъде преподаден строг урок... София трябва да бъде бомбардирана колкото се може по-скоро. На 9 октомври 1944 г. Чърчил казва: "аз плюя на българите."Жорж Клемансо казва в Париж: Българите малко ги наказваме".Ото фон Бисмарк след жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 г заявява надменно: Аз не бих пожертвал живота на нито един германски гренадир за овцекрадците от долното течение на Дунав!Дизраели Биконсфийлд. Стопанинът на Даунинг стрийт казва за закланите от башибозука и аскера българи: Какво са 12 000 избити българи пред нашите чудесни отношения с Османската империя!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Искам българската външна политика, която в продължение на 45 години през комунистическия режим беше на 16-та Република, да остане в миналото"===Та сега да станем ЩАТ вместо съветска република!??? Да заместим Аляска ако рече да си ходи!? Към държавата изповядваща тези ценности ли да се присъединим? Само трябва да имаме предвид че ни смятат за ИНДИАНЦИ тук на Балканите! :))......."Цели 246г. в Америка съществуват хора, които принадлежат на своите господари, нямат никакви елементарни човешки права и съществуването им е определено от самите им господари да им робуват. Милиони чернокожи, внесени от Африка са експлоатирани, продавани като стока и нерядко избивани, тъй като те нямат никакви права и убиването на един роб не било дефинирано като престъпление, нито пък трогвало някой, тъй като това било нещо съвсем общоприето...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Геноцид съзнателното и системно изтребване на етническа или национална група. Официалното му приемане стана от общото събрание на ООН през 1946 година. Забележете, година след Втората Световна. Нима преди това западните нации не бяха отговорни за геноциди в много по-големи и зверски мащаби? Най-показателното е, че САЩ отказват ратифицират Конвенцията на ООН за геноцид. И това не е чудно. Много аспекти на геноцида са реализирани спрямо коренното население на Северна Америка.Този момент от американската история рядко се преподава в училищата на САЩ и Канада. Причината е ясна: в резултат на най-дългия холокост в историята на човечеството, са избити 95 от общо 114-те милиона местни индианци, живели на територията на днешните САЩ и Канада, пишат световни медии. Според книгата на Д. Стенард Американският холокост, издадена през 1992 г. от Оксфорд юнивърсити прес тази цифра е дори повече от 100 милиона.Този успех се дължи на всички извършени зверства, които дефинират думата геноцид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
"По думите му, когато се нарушават основните принципи на международния правов ред - и то в Европа, не бива да се мълчи."==Само че защо ли МЪЛЧИ той когато САЩ нарушават МЕЖДУНАРОДНИЯ ПРАВОВ РЕД? "Native peoples' group seeks end to 'US occupation' of Alaska, Hawaii"The group wants the UN to pressure the US over what they call a VIOLATION /нарушение/ of UN charter and INTERNATIONAL LAW /Международното право/. It accuses Washington of mistreating indigenous peoples of Alaska and Hawaii living under what it calls American occupation /ОКУПАЦИЯ/. Доста е избирателен президента ни. Много е чувствителен към Русия и дебелокож по отношение САЩ. Да дръпне една реч в ООН в защита на жителите на Аляска и Хавай и да ги зашемети, така като пламенно защитава Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
"Докато аз съм държавен глава, България ще бъде достоен и солидарен член на ЕС, заяви президентът"===E ...!? До преди теб НЕДОСТОЙНИ ли бяхме? Не солидарни ли бяхме? То за тая работа си има договори. Достойнството не се изразява в кресливост. Какво да кажем когато и кресливостта е НЕДОСТОЙНА !? В какво ще се изрази солидарността на приятелите ти към България? След като ни разоръжиха и оставиха по "бели ***" да ни пазят с тяхната армия ли? Да храним тяхна армия така ли? Както са правили турците 500 години нали!? :))) Да видим с какви самолети ще се охраняваме след септември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Тогава утре си оставете оставката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още