IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин ще оптимизира разходи в министерството без съкращения на служители

Вицепремиерът е поел ангажимент да съкрати разходите на социалното ведомство с 8,5 млн. лв. през годината

13:43 | 03.04.15 г. 14
Калфин ще оптимизира разходи в министерството без съкращения на служители

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин няма планове и намерения да прави 10-процентни съкращения в структурата на социалното министерство и ресорните агенции. Това увери вицепремиерът в рамките на петъчния парламентарен контрол.

Той поясни, че не става въпрос за съкращаване на служители, а за оптимизиране на разходите в структурата на социалното ведомство.

Калфин посочи, че е поел ангажимент да съкрати разходите на министерството с 8,5 милиона лева за годината и е предложил на Министерство на финансите механизми, по които да стане това. По думите му ще се разработи анализ на функциите и услугите, предлагани от МТСП, като гарантира, че те няма да бъдат влошени.

Вицепремиерът посочи още, че по проект, финансиран от програмата за човешките ресурси, ще се тества и системата по обслужване на „едно гише“ от Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане. По думите му това ще облекчи част от разходите за персонал и ще даде възможност за по-добра организация на услуги за гражданите.

Оптимизацията, която Калфин предвижда, е свързана и с проблема с ниското ниво на заплатите в социалното министерство. Те са сред най-ниските в държавната администрация и са резонни исканията за тяхното увеличение, каза той.

Министърът допълни, че подобна оптимизация предстои и в Националния осигурителен институт, като подчерта, че той е отделна структура и се управлява на трипартитен принцип, така че решението за оптимизация там не е в правомощията на социалния министър.

По време на парламентарния контрол днес и вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че процесът на оптимизиране в редица ведомства продължава. Неотменими са изискванията за тези средни 10 на сто оптимизация, каза тя.

В десет държавни институции вече са закрити 1653 щата, каза вицепремиерът. И допълни: "Един от приоритетите в работата ми е намаляване на разходите на държавната администрация, но не за сметка на функциите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 9 години
ИВАЙЛО КАЛФИН - СИВИЯТ КАРДИНАЛ НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ГРУПА УПРАВЛЯВАЩА БЪЛГАРИЯ!ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С БИОГРАФИЯТА НА ТАЗИ ПЕРСОНА.ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ НАПИСАНОТО Е ИСТИНА ИЛИ НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...Когато някой 10 или 20 или 30 години е работил едно и също нещо, и се наложи да премине на друго, може да е необходимо повече време - година, две или дори повече. Човешкото съзнание се променя трудно, често и бавно и насилието не може да помогне когато става въпрос за учене. Можеш да насилиш някого да работи нещо, но не можеш да го насилиш да научи нещо. Отделно от това, няма лошо времето без работа да се използва дори като почивка. Трябва ли да чакаме да се пенсионираме за да си починем?! Ами ако бъде измислено хапче за безсмъртие какво ще правим - работа до безкрай?! Не, човек трябва да има възможност да спре, да се огледа, да се (пре)насочи. Колкото време му е нужно - толкова. И ако това не тежи много на останалите, защо не?! Толкова ли е скъпа (примерно) едната храна, че да не можем да си позволим такава система?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...И разбира се, ще трябва и известно "промиване" на мозъците (в добрия смисъл) на такива хора - трябва да им бъде обяснено по недвусмислен начин, че работата вече е за роботите, а ако искат нещо повече ще трябва да обърнат и повече внимание на мозъците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Първо, за да не се получават ситуации като тази - да гледаме да не съкратим някого само защото "как да оставим човека без работа". Второ, защото принудата да се работи каквато и да е работа, за минимална работна заплата (на сегашното й ниво у нас), граничи с трудова повинност или направо с робовладелство. Което е нехуманно отношение и не спомага за развитие на човека, а го превръща в нещо като работен ***. Смятам, че човечествтото е достигнало до ниво, без да му тежи особено икономически, поне да може да храни тези, които в някакъв момент нямат работа. Независимо по какви причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Колко години вече станаха как обяснявам, че социалните помощи НЕ трябва да позволяват да живееш без да работиш А ТРЯБВА да са осигуряване на работа на МРЗ.Който иска повече заплата ще си търси начините. Който не иска да работи защо държавата да му плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Ma как шъ съкращава, то там сичките са братовчеди. Или братовчеди на братовчедите по партийна линия. Не може да съкращаваш електората. И без това намалява стремгалво. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
В допълнение, ако издръжката на живота (основно храна и енергия) падне, то ББД няма да е значителен товар. А ниската издръжка ще помогне за вдигане на стандарта и на пенсионерите. Изобщо, колкото по-ниска е издръжката на живота, толкова повече средства остават за всичко останало. Много е просто, но някои хора ще трябва да си преосмилят разбиранията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
...Отделно трябва да се помисли и как да стане прехода към (значително) намалено работно време. Отначало само за позиции изискващи по-ниска квалификация, но после и за другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Едно е даваш (примерно) 500 лв. (за нашия стандарт), съвсем друго е да са 250 лв. (пак примерно). Мярката тук е изключително важна - трябва да се осигури само минимума (оцеляване), без никакви луксове. Ако някой вече поиска нещо повече, ще трябва да се пообразова повече (което може да стане и напълно безплатно при съвременните технологии).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
ivan_ivanov601
преди 9 години
А КАКВО ПРАВИТЕ В НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НОИ ЗАЕДНО С ЦЯЛ ОТБОР ЛАПАЧИ ДРУГАРЮ КАЛФИН? ВИЕ ЛИ СТЕ НАЙ-ГЛАДНИЯ ТА СТЕ СЕДНАЛИ НА ДЪРЖАВНИЯ ЗЕЛНИК ЗАЕДНО СЪС СИНДИКАТИ, НАП, М-ВА И ДР. ВИЕ СТЕ ЗА ИЗСЕЛВАНЕ ОТ ТАЯ ДЪРЖАВА ,ЗАЩОТО Я ОПЛЯКЧОСАХТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още