IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митов: Санкциите на ЕС срещу Русия са единствена алтернатива на по-тежък сценарий

Кризата в Украйна доведе до по-голямо единство в ЕС, заяви министърът на външните работи

16:13 | 22.03.15 г. 24
Митов: Санкциите на ЕС срещу Русия са единствена алтернатива на по-тежък сценарий

Санкциите на ЕС срещу Русия са единствената алтернатива на един по-тежък сценарий. Ние ги прилагаме не защото искаме, а защото сме принудени. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов на младежкия формат на Брюкселския форум, който се провежда на 20-22 март в белгийската столица, съобщиха от Министерството на външните работи.

„Изборът да бъде анексиран Крим и дестабилизирана Източна Украйна беше направен в Москва. Не можем да си позволим да не защитаваме ценностите, в които вярваме, защото цената, която ще трябва да платим след време, ще е много по-висока от тази, която плащаме сега”, заяви министър Даниел Митов в изказването си на младежкия формат на Брюкселския форум. 

Външният министър отбеляза, че проблемът не е само в случващото се в Украйна, и призова да си спомним за Приднестровието, за Грузия. „Дълго време пренебрегвахме поведението на Русия, като смятахме, че добрата воля от наша страна, съчетана с желание за политическо и икономическо сътрудничество, ще разрешат тези проблеми”, заяви той.

За съжаление, се оказа, че това не стана и затова е необходим нов подход. Трябва да се върнем към корените на нашите ценности - ценностите, които свързваха целия цивилизован демократичен свят, включително Русия, след 1989 г., подчерта българският външен министър. Сега е времето, в което трябва да избираме между икономика и ценности, смята Даниел Митов. Може би кризата в Украйна нямаше да се случи, ако бяхме защитили ценностите си по-рано, коментира той.

Санкциите са болезнени и за ЕС, но той със сигурност ще ги преживее. Те не са само икономически инструмент - те са знак за политическата изолация, в която се е оказала дадена страна. В същото време трябва да сме подготвени и за друг сценарий. Трябва да имаме инструменти, с които да атакуваме тези, които взимат политическите решения, а не обикновените руснаци, които не го заслужават.

Въпросът за обмяната на санкциите е свързан с изпълнението на Минските споразумения. Искаме те да се прилагат, да спрат да умират хора и да се премине към мирно, дипломатическо решение на проблемите, подчерта министър Митов.

Международните отношения се градят на доверие и когато то веднъж бъде разрушено, възстановяването му е много трудно и отнема време, заяви в заключение българският външен министър. Русия не очакваше, че ЕС ще остане единен в реакцията си към нейните агресивни действия. В крайна сметка се оказа, че кризата в Украйна доведе до по-голямо единство в ЕС и укрепване на трансатлантическата връзка, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Разликата е в СТАТУТА! След разпадането на Съветския съюз, през 1991 г., на Кримския полуостров е образувана Автономна република Крим."Така на 25 януари 1954 на заседание на Президиума на ЦК на КПСС (председателствана от Георгий Маленков[7][8]) е одобрен проект на постановление на Президиума на Върховния съвет на СССР за прехвърлянето на Кримската област на РСФСР в състава на Украинската ССР. Първият секретар на Кримския обком на КПСС Павел Титов, който се противопоставя на предаването на полуострова на Украинската ССР, е отстранен от поста си и изпратен в Москва за поста заместник-министър на земеделието на РСФСР[9][10].На 5 февруари 1954 г. Президиумът на Върховния съвет на РСФСР излзиза с постановление за предаване на Кримската област на Украинската ССР. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Разликата е в СТАТУТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
MarginCall
преди 9 години
Както и очаквах - поредната доза общи приказки. Не ми обяснявайте какво МОЖЕЛО да се случи СПОРЕД ВАС. Дайте да гледаме настоящето.Пак да попитам: каква е разликата между референдум в Крим и референдум в Кърджали.Не че очаквам смислен отговор, просто се забавлявам докато си пия кафето.Тролчето с басовете - който играй пичели, който не играй ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 3
valentino29
преди 9 години
Мога да се обзаложа ,че въобще не ти пука за Кърджалииско,даже се съмнявам че ти пука и за българиА ти да не би да си за териториалната цялост на Отоманската империя!шшшегичка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
Stefan--L
преди 9 години
И това може да се случи според евроейските цености на еврошвестерският съюз ! Според техните цености не само кърдалииска област могат да вземат а половин България затова трябва да сме с Русия а не с разпадащият се евро-съюз който скоро ще се го няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 5
MarginCall
преди 9 години
Добре бе, не го знам кой му бил плащал на този Митов, но да попитам:ако утре в Кърджалийско вземат, та си направят референдум да се присъединят към Турция, ние трябва ли да ги адмирираме за това решение или не?Щото, като гледам, това е общата нагласа в темата.В крайна сметка, турците са ги владяли тия места 500 години, както руснаците настояват, че са притежавали Крим, макар и доста по малко. Отделно, в Кърджалийско здраво се говори на турски език. Още повече, Турция е точно еквивалент на голям брат - здрава икономика с много народ, току до границата.Та, айде сега защитниците на руското инвазиране на Крим да дадат мнение. Ама не с общи приказки от рода на: тоз платил на оня, ами с конкретика - така и така, обосновавам се в Крим може защото... докато в Кърджали не може защото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 1
Stefan--L
преди 9 години
Митов това продажно *** което си получава заплатата от Националния демократичен институт на САЩ ! Това американско протеже беше специално докано от този институт в България и назначено за вътрешен министър от послушният Бойко и Плевньо който козируват на америка !Тези санкции донесоха не единство а още по голямо разцепление в разпадащият се евросъюз ! Страни като Гърция Кипър Испания Италия Австрия Унгария и Словакия вече обявиха че няма да подкрепят повече санкции срещу Русия а тази американска *** е тръгнала да защитава пак американските интереси . Още малко време ти остава американски пудел гад противна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
Това момче , което американските ни приятели са назначили за български министър на външните работи очевидно смята българската общественост за напълно вече дебилизирана и ни разпъва локуми за " единството " на европейската общност 30% от която категорично не приема санкциите против Русия. Даже си позволява да заплашва Русия с други сценарии с които " можем да атакуваме" , или с други думи с война. Дай Боже той и неговите близки да бъдат изпратени първи на фронта да се бият за интересите на чичо Сам в руските степи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"And to anyone doubting the intentions of the US in wanting to wage war against Russia, this report grimly reminds everyone, it was just 11 months ago that the Obama regime was trumpeting its removal from Europe of Americas last remaining battle tank on the continent, and as we can, in part, read as reported by the Stars and Stripes News Service on 19 April 2014:"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"Most ominously, however, MoD experts in this report say, was President Obamas order this week to immediately deploy to Germany 800 tracked and wheeled vehicles, which when combined with the 220 Abrams main battle tanks and Bradley Fighting Vehicles the US has sent to Eastern Europe, the 120 Abrams battle tanks and armored vehicles sent to Latvia, and the hundreds of other tanks and armored vehicles stuffed into Norwegian caves for a US Marine Expeditionary Brigade (MEB)all within the past 8 monthsthe addition of these estimated 1,400 vehicles of war to Europe by the Americans clearly show the deadly intentions of the West against Russia."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още