IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев и Байдън: Кризата в Украйна може да дестабилизира Югоизточна Европа

САЩ ще продължат да подкрепят всяка стъпка, която води до стабилност и сигурност, твърди вицепрезидентът на Щатите

20:39 | 07.02.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев и Байдън: Кризата в Украйна може да дестабилизира Югоизточна Европа

Кризата в Източна Украйна има потенциалa да дестабилизира региона на Югоизточна Европа. Oколо тази позиция се обединиха президентът Росен Плевнелиев с вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън, коит разговаряха в рамките на 51-вата Конференция по въпросите на сигурността, която се провежда в Мюнхен. За да не се случи това,е необходим диалог и задълбочаване на връзките между страните на Балканите, които да ускорят процесите на интеграция, са заявили те, цитирани от прессекретариата на държавния глава.

Съединените щати ще продължат твърдо да подкрепят България по пътя на реформите и като фактор за стабилността в целия регион на Югоизточна Европа, е заявил Джоузеф Байдън.

България планира да извърши амбициозни реформи за модернизация и за спазване  на принципа на върховенство на закона, които вицепрезидентът Байдън e приветствала. България може да бъде фактор на промяната за целия регион, e казал Джоузеф Байдън на срещата с българския държавен глава.

Двамата са обменили мнения по ситуацията в Източна Украйна, по въпроси на енергийната сигурност и по напредъка в осъществяването на реформите у нас в ключови сектори.

„България е важен фактор в региона. Постигнахме много за последните 25 години. Сега обаче трябва да продължим да пишем история, като надградим демократичните институции“, е казал държавният глава по време на разговора.

Президентът Росен Плевнелиев е бил категоричен, че страната ни е на прав път, има ясни приоритети и сега е моментът те да бъдат реализирани.

България е напълно наясно с проблемите си и САЩ ще продължат да подкрепят всяка стъпка, която води до стабилност и сигурност, което е важно и за американските инвеститори, е посочил от своя страна вицепрезидентът Байдън.

Стратегическото партньорство между България и САЩ ще намери конкретно изражение чрез дейността на сформираните работни групи в областта на сигурността и отбраната, енергийната сигурност, върховенството на закона и образованието и контактите между хората. Предстои да бъдат насрочени първи заседания на работните групи, които трябва да набележат конкретни стъпки за напредък на сътрудничеството в посочените области.

Енергийната диверсификация и изграждането на интерконекторната газова връзка с Гърция е от ключово значение за енергийната независимост на България, е било подчертано още по време на срещата.

Обсъден е бил и ходът на изпълнението на решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс и необходимостта от модернизиране на Българската армия за постигане на съвместимост с партньорските армии от НАТО. САЩ отново са изразили високата си оценка за приноса на България в мисията на НАТО в Афганистан.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 40
Дръзновенн
преди 9 години
*** продажни *** червен терористи ... ИМАТЕ КОНСТИТУЦИЯ В КОЯТО ПРЕЗИДЕНТА ВИ Е ИЗРИЧНО СПОМЕНАТ, ЧЕ СЛЕД КАТО ОБИЖДАТЕ НЕГО ОБИЖДАТЕ И ЯВНО ВСЕКИ ДРУГ. БОЛНИ СТЕ, А НЯМА КАК ДА ГО РАЗБЕРЕТЕ, ВСЕ ЕДНО ТЪПИЯ ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ Е *** :) КОНСТИТУЦИОННИ ПРЕСТЪПНИЦИ ЗАЩО ОБИЖДАТЕ И КВАЛИФИЦИРАТЕ ПРЕЗИДЕНТА СИ. ЗАЩО АГЕНТ ГОЦЕ НА РУСИЯ, АГЕНТА НЕ ПЛЮХТЕ ТАКА, А *** АНАРХИСТИ БОЛНИ?????? ЕТО ВИЖТЕ КАКВО ВИ КАЗВА ЧОВЕКА И Е ПРАВ, А ТО ТРЯБВАЛО ЗА ВАС ДА ГО КАЖЕ.. ПРОДАЖНИ И *** СЪЩЕСТВА!!!!!http://gordonua.com/news/worldnews/Prezident-Bolgarii-Plevneliev-Segodnya-Rossiya-iniciiruet-vosstanie-protiv-globalizacii-65344.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 35
Дръзновенн
преди 9 години
ВИЦ КАКВО ТИ ПИШАТ ГОРЕ ВЕ БОЛЕН МОЗЪК. КОГА ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ ДА ЧЕТЕТЕ ??????????????????ЧЕРВЕН ТЕРОРИСТИ БОЛНИ... КАКВИ СА ТИЯ НЕЩА ДЕТО ГИ ГОВОРИШ ЗА ОТБРАНИТЕЛНИТЕ ФУНКЦИИ НА НАТО ЛИ ГОВОРИШ ИЛИ ЗА АГРЕСИЯТА НА ПУТИН. ЩОТО ПУТИН ПЪРВИ ЗАВЛАДЯ ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ И В МОМЕНТА ПОДКАЖДА ВОЙНА В СЪСЕДНА ГОЛЯМА СТРАНА КАТО УКРАЙНА.... ТОВА ЗАЩОТО НАТО Е ОТБРАНИТЕЛЕН АЛИАНС И НЕГО ВЛИЗАТ НАД 40 ДЪРЖАВИ. КАК МИСЛИ ТОЯ ПУТИН КАКВО, КАК ЩЕ Я КАРА С ТОЯ АНЕКИСРАН КРИМ... НЕ СТАВАТА ТАКА НЕЩАТА ИЛИ ВОЙНА ИЛИ ДА СИ ПРИБИРА ОПЪЛЧЕНЦИТЕ ТЕРОРИСТИТЕ ОТ АРМИЯТА СИ... ЩОТО СА НЕГОВИ ВОЙНИЦИ ТАМ. РУСНАКА Е ПРОБЛЕМ ЩОТО Е БОЛЕН И НЯМА ГРАМ АКЪЛ, НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ ВОДЯТ ВОЙНА В УКРАЙНА ЗАРАДИ ОТБРАНИТЕЛНИТЕ ФУНКЦИИ НА НАТО, ПРИВИЖДАТ ИМ СЕ НАТОВСКИ БАТАЛЬОНИ И КАКВИ ЛИ ОЩЕ НЕ СМЕШКИ, ЛАВРОВ МУ СЕ СМЯХА КАТО ГОВОРЕШЕ НА МИРНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ.... БОЛНА РУСКА ДУШИЦЕ НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ, ЩОТО ДА НЕ ВИ ИЗБЕСИМ ПО ЛАМПИТЕ ПРЕДИ ДА СТЕ ГЪКНАЛИ, *** ЧЕРВЕН ТЕРОРИСТИ...???????АКО НЕ БЯХА ПАРИТЕ НА ЕС, 15-ТА РЕПУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 12
Сините камъни
преди 9 години
Какъв парньор може да е вълка на агнето!Ей, майка България не беше раждала отдавна толкова много предатели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 12
Сините камъни
преди 9 години
Кой постигна много в България, бе ***, смотан!Чуждите корпорации, чуждите войски, чуждите закони!Плевналиев, направи добро на България!Махай се!По-добре да няма президент, отколкото *** като теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още