IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дончев: Активно търсим ясната позиция на Русия за "Южен поток"

Вицепремиерът не изключи възможността някои от решенията на правителството да срещнат широката подкрепа на партии извън коалицията, включително и на ДПС

21:33 | 16.01.15 г. 26
Дончев: Активно търсим ясната позиция на Русия за "Южен поток"

Трудно е да се каже сложен ли е краят на „Южен поток”, коментира в предаването "Панорама" по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че страната ни още не е официално уведомена от Русия за прекратяване на действията по проекта, макар и да не могат да бъдат пренебрегнати изявленията на руските политици на толкова високо ниво за спирането на строителството на газопровода.

„Южен поток” не е българо-руски проект, а от „едната страна стои Русия, а от другата – ЕС”, припомни още вицепремиерът. Според него в момента България е много активна в опит да изясни позицията на Русия по „Южен поток”. След като стане ясно какво се случва с него, ще предложим алтернативи, обеща Дончев.

Той припомни, че дори и комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович е бил изненадан от последната позиция на Русия по въпроса за доставката на газ за Европа. Припомняме, че в сряда ръководителят на „Газпром” Алексей Милер уведоми комисаря, че Русия планира да спре изцяло транзита на газ през Украйна и количествата да преминават през планирания газопровод между Русия и Турция – „Турски поток”.

Европейските средства трябва да бъдат стимулант, а не основа на растежа на българската икономика, категоричен беше още Томислав Дончев. Той припомни, че в добри години средствата от ЕС са били около 10% от инвестициите у нас, а през 2014 година са били 72%. 

Вицепремиерът повтори тезата, че ГЕРБ няма да отказва подкрепа за своите решения.

„Имаме ясен коалиционен формат и ясен пакет от политически сили, които подкрепят правителството”, заяви Дончев в отговор на въпрос за подкрепата, която правителството може да получи от страна на ДПС.

Вицепремиерът обаче допълни, че е напълно възможно някои от коалиционните партньори да не са съгласни с някои решения, а други идеи да получат широка подкрепа и от други партии, „не само от ДПС”.

Посещението на американския държавен секретар Джон Кери и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд у нас е знак от една страна за силната външно-политическа подкрепа, но от друга – че страната ни е близо до „окото на бурята”, допълни още вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 23 rate down comment 6
StefanL
преди 9 години
Тоя селялнин от Ямбол Дончев неразбра ли че Русия не ни счита за суверенна държава? Те изпращат и упълномощават Шевчович а чакат Русия да им отговори на тях! Е ами тя отговри на Шевчович няма поток нали плакаха за европеиското законодателство аиде сега Бойко Хъба да го видим от къде ще дезиферцивира ? Кери веднага долетя за да му подскаже че има шистов газ който може да унищожи и отрови и така малката ни селскостопанска страна . Наздраве господа ХЪБОВЦИ постигнахте един празен хъб който за сега никой не знае с какво ще бъде пълен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още