IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът и вносът намаляват с по 3,1% на годишна база през ноември

Износът за ЕС се понижава за пръв път от три месеца, докато вносът бележи пето поредно повишение

12:31 | 12.01.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Износът и вносът намаляват с по 3,1% на годишна база през ноември

Износът и вносът намаляват с по 3,1% на годишна база през ноември, показват данните на Националния статистически институт. Износът за ЕС се понижава за пръв път от три месеца, докато вносът бележи пето поредно повишение.

Износът за държавите членки на Европейския съюз (ЕС) се понижава за пръв път от три месеца (-0,5%) на фона на спадащия експорт към трети страни (-7,3%). Същевременно вносът от Европа бележи пето поредно повишение (+5,1%), докато импортът извън страните членки се понижава с двуцифрени стойности за трети път през 2014 г. (-15,1%).

За първите единадесет месеца на 2014 г. износът се понижава с 1,6% на годишна база, докато вносът се покачва с 0,4%. Експортът към ЕС за периода расте с 2,1%, докато към трети страни намалява със 7,1%. Импортът от ЕС се увеличава с 3,4%, а този от трети страни спада с 4%.

Изменение на общия износ по месеци на годишна база (в %)

Графика: НСИ

 

Изменение на общия внос (CIF) по месеци на годишна база (в %)

Графика: НСИ

В предпоследния месец на миналата година общият износ на страната възлиза на 3,8 млрд. лв., докато вносът е за 4,4 млрд. лв. Така през месеца дефицитът по търговското салдо нараства до 538,9 млн. лв. Това показват предварителните данни на НСИ.

За периода от януари до ноември общият износ се равнява на 39,8 млрд. лв., като е с 1,6% по-малък в сравнение със същия период на 2013 г. В същото време сме внесли стоки за 46,7 млрд. лв., или с 0,4% повече за една година. По отношение на дефицита – за единадесетте месеца той е в размер на 6,913 млрд. лв., или с 827,8 млн. лв. повече от салдото за първите единадесет месеца на 2013 г.

Търговията на България с трети страни

През ноември износът за трети страни намалява със 7,3% на годишна база и е в размер на 1,4 млрд. лв. Последно експортът към трети страни нарасна през септември, като тогава покачването бе едва третото за 2014 г. Вносът на България от трети страни намалява с 15,1% спрямо същия месец на предходната година и е за 1,6 млрд. лв.

Понижението с двуцифрени стойности също е третото за отминалата година. През ноември дефицитът по външнотърговското салдо на България с трети страни е 169,8 млн. лв, а от началото на 2014 г. - 3,162 млрд. лв.

За единадесетмесечието износът на стоки и услуги към трети страни се понижава със 7,1% на годишна база и възлиза на 14,9 млрд. лв. За същия период сме внесли с 4% по-малки стоки за 18,1 млрд. лв.

Основни търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Сингапур, Русия, Китай, Сърбия и Македония, които формират 53,4% от износа за трети страни, сочат още данните на НСИ.

Износът към югоизточната ни съседка се покачва с 2% на годишна база до 3,7 млрд. лв., а вносът намалява с 4,6% до 2,62 млрд. лв. От Турция внасяме най-много след Русия.

Износът към Русия и Украйна обаче продължава да се влошава. Експортът към Русия спада с 8,6% до 966 млн. лв., а този към Украйна – с 58,8% до 324 млн. лв. От началото на годината до 30 ноември внесените от Русия стоки и услуги са със 17% по-малко в сравнение с година по-рано до 7,223 млрд. лв. Импортът за обхванатата от криза Украйна се свива с 3% до 982 млн. лв.

Износът към Сингапур продължава да расте. Към края на ноември експортът за азиатската страна вече прехвърли 1 млрд. лв. след ръст от 94% на годишна база. Вносът се повишава с 51% до 36,5 млн. лв., с което поддържаме положително търговско салдо със страната. То е второто най-голямото сред държавите извън ЕС след размера на салдото с Турция.

От друга страна износът към втората по големина икономика в света – Китай, намалява с 16% до 963 млн. лв., докато вносът се повишава с 12% до 1,55 млрд. лв.

През единадесетмесечието вносът от Сърбия се повишава с 18% до 546 млн. лв., докато износът намалява с 4% на годишна база до 648 млн. лв. Експортът към Македония е с 1,8% повече, а импортът е на практика без изменение до 486 млн. лв. И с двете западни съседки поддържаме положителен търговски баланс.

Износът към САЩ доближава 553 млн. лв., като е с 1,2% повече спрямо година по-рано. Същевременно вносът нараства с 48% до 522 млн. лв.

Търговията на България с държавите членки на ЕС

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 71,1% от износа за държавите членки на ЕС, отчита от НСИ, но с данни към октомври. Статистическият институт оповестява с месец закъснение по-подробни данни за търговията с ЕС както по основни търговски партньори, така и по сектори. Ето защо с годишните данни ще получим информация за търговските взаимоотношения със страните членки през ноември.

Все пак за периода от януари до октомври 2014 г. износът към най-големият ни търговски партньор сред страните членки – Германия, намалява с 5% на годишна база до 4,39 млрд. лв., а вносът расте с 11,4% до 4,98 млрд. лв.

Към Италия експортът се повишава с 2% до 3,26 млрд. лв., а вносът спада с 4,7% до 2,97 млрд. лв. Все пак търговското ни салдо със страната е положително.

Към края на октомври износът към Румъния расте с 0,8% до 2,89 млрд. лв., а импортът се повишава с 5 на сто до 2,9 млрд. лв. Експортът към Гърция намалява със 7% до 2,4 млрд. лв., а вносът – с 10% до 2,1 млрд. лв. И с южната ни съседка поддържаме положително търговско салдо.

Износът както към Франция, така и към Белгия расте – с 0,1% до 1,56 млрд. лв. и с 63% до 1,47 млрд. лв., съответно. Същото важи и за вноса. Към Франция той расте с 3,7 на сто до 1,28 млрд. лв., а към Белгия – с 11 на сто до 871 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Евала бате, короновам те за Цар на Инвесторите, Трейдърите и Активните Капиталета в България! Ти си готов за емблема на Новото Поколение Млади, Умни, Красиви, Образовани и Интелигентни Българи, в чиито ръце Родината спокойно може да полегне!Пиши по-често за икономика, щото тука некои имаме нужда от промяна на възгледите! хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Ползата от вноса е САМО за компаниите отвън, чийто износ се явява наш внос! Вноса не е изгоден дори за търговците, които го правят за да спечелят от надценката. А те не печелят от надценката защото българина или масово пести или просто приходите му стигат колкото да си плати месечните твърди разходи. А това е така защото и малкото което произвеждаме е или скапано или твърде подценено за да генерира добри приходи, както на външния така и на вътрешния ни пазар. Толкова за човека по доло писал "потребител", щото той май освен потребител не е нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Ти си хипер наивен и не отчиташ факта, че всички пари в обръщение трябва да се покрити от валутен резерв. Ако в БНБ няма наличните евра дори 0% ДДС не може да се плати по закон. Следователно ползата от вноса е 0%. Единствено валутните постъпления от вън дошли чрез износ, първо се плаща данък печалба върху тях и други данъци и осигуровки когато тези пари се ползват за плащане на заплати и инвестиции в бизнеса. Единствено износа може да извади икономиката от комата, вноса може само да я закопае още по-дълбоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 10
ert
преди 9 години
П.П. Приходите от вноса са повече, направил съм грешка, но смисълът е ясен.Искаме ли пълен бюджет трябва да има внос, защото с износ трудно се пълни бюджет, когато имаш плоски подоходни данъци и разчиташ главно на косвените такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 12
Repoman
преди 9 години
Бате, я аз да те питам, от кое нещо влизат повече пари в бюджета:- от износ на стоки за 1000лв. да речем;- или от вноса на стоки за същата сума?Само ДДС-то на вноса да броиш (20%) става ясно че от вноса приходите в бюджета са много повече от износа. От износа в бюджета не влиза почти нищо, най-много някой да плати едни мизерни 10% върху печалбата, отделно 10% ДОД ... Едно нищо, спрямо приходите от вноса, при които също има 10% от печалбата и ДОД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
studioaa
преди 9 години
Бате, износът е идинствения източник на свежи евра за бюджета, защото чуждите инвестиции са пресъхнали почти напълно. Без нови евра в икономиката няма как да има нови левове в обръщение според закона за валутния борд. Без нови левове няма как да има никакъв ръст на икономиката. Трайното намаляване на износа застрашава валутния борд и цялата банкова система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
sdar
преди 9 години
Истина е, че изборът по магазините ни през последните месеци намаля рязко. Ноември се наложи да си сменям пералнята, старата си беше изпяла песентта, избрах малко по-добър модел, съответно нямаше я налична и чаках почти месец доставка. А преди коледа реших да сменя и прахосмукачката, избрах модел по каталог, пак я нямаше налична, още я чакам да я внесат ... Странно, но явно вносителите сами си ограничават вноса, дали заради липса на капитал, дали по други причини, но стоките у нас намаляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 13
Repoman
преди 9 години
Износът и да спада не е толкова важен. По-лошото е големия спад на вноса, казвам го като потребител. От есента насам започна да се наблюдава дефицит на много вносни продукти, което е странно защото все пак сме с пазарна икономика. Но е факт, че много от по-рядко купуваните стоки просто изчезнаха от магазините, предполагам че вносителите просто внасят само основните стоки и орязаха лукса и по-редките артикули. Кога държавата ще се намеси за да стимулира вноса и човек да може да пазарува както преди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
studioaa
преди 9 години
Спадът на износа към големите икономики от ЕС говори красноречиво за състоянието на родната икономика. С други думи наблюдаваме преход от много зле до още по-зле. Ако икономиката ни беше в криза то сега вече състоянието и може да се опише съвсем спокойно като депресия. Черешката на тортата за отминалата 2014 беше силната дефлация, която бие даже гръцката. Слабия петрол и силния долар стимулират дефлацията и натискат цените силно надолу, приходите от данъци и акцизи спадат, както и доходите малко по-късно. Според мен ако борда остане България няма да излезе от дефлацията поне до 2030г и единствено силна "вносна" инфлация може да раздвижи икономиката, но такава не се очертава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още