IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият директор на ДАНС Петко Сертов е открит

Той се е прибрал тази нощ от Гърция в кола, в която са били брат му и съпругата му

10:24 | 12.01.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бившият директор на ДАНС Петко Сертов е открит

Бившият шеф на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов, който мистериозно изчезна на 5 декември и оттогава беше издирван, вече е в България.

Новината съобщи вътрешният министър Веселин Вучков, предава Dnes.bg.

Сертов е бил в автомобил, управляван от неговия брат. В колата е била и съпругата му. Бившият председател на ДАНС е преминал границата в 01.30 часа на ГКПП Кулата. 

Той е заявил, че е претърпял лек пътен инцидент в Гърция и след "леко лечение" се завръща у нас.

Вучков заяви, че още днес издирването на Сертов приключва и той ще бъде снет от всички информационни
системи, в които беше подаден за издирване.

Освен от българските служби бившият шеф на ДАНС беше издирван от Интерпол и чрез Шенгенската информационна система.

Припомняме, че той напусна дома си на 5 декември миналата година, а ден по-късно съпругата му подаде сигнал за издирването му.

В дома му останали телефоните му и международният му паспорт. Впоследствие стана ясно, че мъж, отговарящ на описанието на Сертов, е бил засечен от камери на ГКПП "Кулата" около 18.30 ч. на 5 декември.

На пункта е пазарувал от безмитните магазини, след което се е качил в автомобила си и е тръгнал към Гърция. От записа се видя, че е бил сам. Дни по-късно стана ясно, че Сертов се е регистрирал в гръцки хотел. Гръцката полиция обаче отишла в хотела малко след като той вече го е напуснал и така не могла да установи контакт с него.

За изчезването му се спрягаха различни версии. Основната обаче беше, че причините да напусне дома си, без да се обади, са от личен характер. 

Сертов беше назначен за директор на контрараузунавателната служба при създаването ѝ през 2008 г. Кариерата му започва работата във Второ главно управление на Държавна сигурност през 1985 година, като преди това завършва школа за висши ръководни кадри на френското министерство на вътрешните работи в Лион, Франция през 1992 г. След това той работи в Национална служба "Сигурност", а след 1997 г минава в частния бизнес.

 

През 2005 г. Сертов се връща на държавна служба и става секретар на Съвета за сигурност в Министерски съвет.  Той е един създателите на Държавна агенция „Национална сигурност", която оглавява през декември 2007 година. По време на управлението му ДАНС се прочу с редица вътрешни скандали, както и с разработката "Галерия", по която са подслушвани журналисти и политици. Сертов бе уволнен през 2009 г. от новия премиер Бойко Борисов, но бе назначен за зам. директор на службата за борба с корупцията, известна като БОРКОР от 2011 до 2013 г.

Още подобни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Възможно интервю с Петко СертовМихнева:Г-н Сертов, как ще коментирате изчезването си?Сертов:Та***аци на рояци :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Михнева, къде си бе журналистке убава :)Мирише на кръв и на история с убийство и Джак Изкормвача :) Авторитетна една такава, със вид аз знам много що си имам източници ама не казвам щото ... :D:D:DE това са българските "разследващи" журналистки- махленски клюкарки със силно жълт уклон, търсещи евтини сензации за да си вдигнат изтъркания рейтинг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още