IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над една пета от населението на България живее под линията на бедността

43% от българите са изпитвали тежки материални лишения през миналата година, отчитат от НСИ

13:58 | 15.12.14 г. 13
Над една пета от населението на България живее под линията на бедността

21% от населението на България, или над 1,527 млн. лица, са живели под линията на бедност през 2013 г., отчитат от Националния статистически институт (НСИ). През миналата година линията на бедност общо за страната e 285,92 лв. средно месечно на лице от домакинство, изчисляват от института.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличава с 2,2%, а относителният дял на бедното население намалява с 0,2 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (47,6%).

Образователното равнище пряко корелира с бедността на заетите

Относителният дял на работещите с висше образование под линията на бедност е 1,5%, докато при лицата с основно и по-ниско образование този дял достига до 30,2%. Рискът от бедност е над 20 пъти по-висок за лицата с основно и по-ниско образование в сравнение с тези с висше образование. Делът на работещите бедни със средно образование е 5%.

Бедността е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца. Най-висок е рискът от бедност при домакинствата с три и повече деца (68,1%).

Данните показват, че най-голям брой домакинства изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (66,3%) и възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и други) със собствени средства (64%).

Успоредно с това само 4,2% от българите не могат да си позволят телефон, включително мобилен, 1,7% – цветен телевизор, 9,5% – автоматична пералня, а 51,1% от домакинствата твърдят, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден.

Относителният дял на лицата в домакинства, изпитващи затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, е 36,1%. 45% от домакинствата пък се ограничават при отоплението на жилището си.

През 2013 г. 43% от населението живее в тежки материални лишения (ограничения в 4 от 9 показателя), като намалението спрямо предходната година е с 1,1 процентни пункта.

Деца в риск от бедност и материални лишения

През 2013 г. 28,4% от децата на възраст 0-17 години в България са изложени на риск от бедност в сравнение със 17,1% от възрастните на възраст 18-64 години и 27,9% от възрастните на възраст 65 и повече години, сочат още данните. Това означава, че най-големият дял на лицата в бедност е сред децата.

Социалните плащания намаляват значително бедността сред децата, отчитат от НСИ. През 2013 г. делът на децата в риск от бедност достига 42,2%, ако бъдат изключени всички социални трансфери от доходите на домакинствата, и намалява до 38,1%, ако към доходите на домакинствата бъдат добавени пенсиите.

Рискът от бедност при децата се увеличава, когато образованието на родителите е по-ниско. През 2013 г. всяко седмо от десет деца (71,5%), чиито родители са с основно или по-ниско образование, живее в бедност. Само 4% от децата на лица с висше образование живеят в риск от бедност, или приблизително 17 пъти по-малко от децата, живеещи в домакинства с основно или по-ниско образование на родителите. Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е четири пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.

В изследването са събирани и данни за материалните лишения на децата в домакинството (на възраст между 1 и 15 години).

Относителният дял на децата с материални лишения (лишени от поне един от 11 показателя) е 70.2%. През 2013 г. почти половината от децата не могат да си позволят едно хранене, включващо месо, пиле или риба поне веднъж дневно (45,4%), пресни плодове и зеленчуци веднъж дневно (42,8%) и подходящи книги за възрастта им (47,4%).

На повече от половината деца не могат да бъдат осигурени поне два чифта обувки според сезона (54,5%). За всеки две от пет деца не може да бъде осигурено закупуването на нови дрехи. През 2013 г. 34,5% от децата с материални лишения живеят и в риск от бедност.

Линия на бедността по региони

През 2013 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Пазарджик и Кърджали - съответно 185 и 189 лв., а най-високата - в област София (столица) (448 лв.), следвана от област Перник (388 лв.).

Най-висок е относителният дял на бедните в областите Сливен – 31,6%, Видин – 31,2%, и Пазарджик - 30,8%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Смолян – 14,1%, Кюстендил – 14,6%, и Разград – 14,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 1
Vesko94
преди 9 години
1. Я питай хората по улицата, те ще ти кажат дали не са замразени. 2. Не става въпрос да последните 2-3 години, става въпрос за последните 5-6 години на austerity measures. Инфлация за годините 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 в рамките на 2.8, 2.4, 4.2, 3, 0.9. Данните са от Световната банка. 3. Ако правим сравнение с 1994-та, да, сигурно нещата са били доста тежки и тогава. Но добре си спомням, че към края на 90-те, все пак имаше някакво усещане, че нещата ще вървят към малко по-добре. Имаше, макар и малка, вяра в по-доброто бъдеще. Излез от вратата на дома си, виж колко хора днес вярват в по-доброто утре. Тогава ще си говорим пак, за ситуацията днес, преди, за ситуацията, която ни предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 9 години
1. Доходите не са замразени от 2009-20102. Цените не са пораснали толкова за последните 2-3 години.3. В годината в която ти си роден населението беше доста по бедно от сега, нашите ме прщаха с марки на училище, щото инфлацията беше доста висока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 8
mick
преди 9 години
Парите са си пари, а имотите струват даже в провинцията много. Това, че човек не може да изкара доход от тях, това е негов проблем. Едно е сигурно обаче - човек си имоти за например над 50 хил лева не е беден човек.Вярно не е и богат, но не е под прага на бедност. Човек има в банката 50 хил. лева води ли се под прага на бедност? Ако обаче си е закопал парите в имот и в банката няма нищо се води под прага на бедност що така? Получава се така, че прекалено много хора се редят за помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Имало бедни, айде сега! Нали всеки втори софиянец има куче или ***! Къде сте видя ли демокрация без бедни!А сега сериозно! Страшно е! Колониална държава без перспектива!Да, ама не! Промяната ще дойде толкова бързо, както магазините Берьозка в София
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 2
Vesko94
преди 9 години
Бедността у нас наистина е ужасяваща, особено в малките градове и по селата. Тя е такава от 25 години, но преди 5-6 години не се чувстваше чак толкова силно, може би поради факта, че хората теглеха масово кредити, с които изграждаха някакъв стандарт на живот. А и замразените доходи след 2009-2010 г. ,в комбинация с по-високите потребителски цени, правят днес кризата толкова тежка. А според мен тя ще продължи да се задълбочава, толкова повече, колкото се отлагат реформите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
Internet
преди 9 години
Прав си напълно, това е истината.Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 0
Internet
преди 9 години
Прав си напълно, това е истината.Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 0
alphaomega
преди 9 години
Имоти??? Ти да се живееш на Марс бе? Имаш ли представа за какво става въпрос в провинцията? Навсякъде България се обезлюдява и застарява с бясна скорост! В много градове дори по централните улици е пълно със търговски помещения които стоят празни от месеци и години и никой не ги наема. А за жилища да не говорим.... Пълно е ! Няма нито нематели нито купувачи , освен ако не продаваш за жълти стотинки. Има и много ново строителство което чака за купувачи и наематели но без резултат. Това е новата реалност в Бг. Имотите особенно в провинцията са най губещата инвестиция в момента. Само разходи за данъци и поддръжка а приходи 0 - нула!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
Такава бедност в България не е имало дори след края на Първата световна война.За това са виновни единствено и само крадците от БКП, СДС, БСП и ДС, както и от БКП-ДС партията ГЕРБС една дума мафията Дойнович-Луканович-Костович и Любен ГоцевДолууууууууууууууу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
дали си се сетил, че тия дето са под чертата едва ли имат няколко апартамента, които да отдават под наем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още