IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Населението на страната ще продължи да намалява

Мерките, свързани с прилагането на демографската стратегия, са хаотични и не работят, според експерт

09:20 | 16.10.14 г. 35
Автор - снимка
Редактор
Населението на страната ще продължи да намалява

Дори и при евентуално подобрение на раждаемостта и смъртността населението на България ще продължи да се свива. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air Елица Димитрова от Института за изследване на населението при Българската академия на науките (БАН), като се позова на прогнозите на Националния статистически институт (НСИ), европейската статистическа служба Евростат и други международни организации.

Димитрова посочи, че страната ни следва общата тенденция в повечето държави от Европейския съюз (ЕС), но тенденциите при нас са значително по-дълбоки, което се отразява на всички сфери от социално-икономическия живот.

Единствената положителна тенденция – увеличаването на продължителността на живота, също е помрачена от влошаването на здравния статус на населението. Така средната продължителност на живота в добро здраве също намалява, посочи Димитрова.

В западните държави имиграционният поток донякъде компенсира негативните демографски тенденции, докато у нас е  обратното – има миграция на младо и квалифицирано население, което увеличава проблемите на пазара на труда.

Резките демографски изменения могат да бъдат в известна степен компенсирани с политически механизми в краткосрочен план, коментира още експертът. Тя оцени демографската стратегия като добре разработена, но на практика отделните мерки – и социалните, и в сферата на здравеопазването, и на пазара на труда, са хаотични и не водят до качествени промени.

Димитрова посочи, че преките и непреки финансови стимули не са определящи за вземането на решение за раждане на дете, а възможностите да се отгледа това дете, наличието на подходящи условия за неговото отглеждане, както и възможностите за съчетаване на ангажиментите към семейството с работните ангажименти.

Димитрова препоръча визията за социалната политика по отношение на семейството да излиза отвъд преките финансови стимули, които са символични, защото по думите ѝ е очевидно, че с тези средства трудно може да се отглеждат по-голям брой деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 1 rate down comment 4
edimi
преди 9 години
Само когато си сменим езика и вярата може и да не ни разглеждат така.------------------Част от хората, минавайки през Т1 и 2, декларират съгласие с това. Но и това не е от днес. Та още брата Шишмана го е сторил....от тогава е изтекла много вода, но промяна йок.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Рекордните темпове с които си отиваме НИЕ българите обаче се дължат на активната подкрепа на процеса от страна на Турция. Докато тук се делим на русофили и фоби те неотменно следват линията си. България след 1989 година си е разграден двор. Запада няма против, тъй като и за тях не сме желани. Всъщност "желани" или "нежелани" са неточни думи. По скоро незначителни. Турция от векове им е стратегически съюзник ползван срещу Русия. Ние като славяно - говорящи винаги ще бъдем разглеждани като "троянски кон" и напъните на русофобите няма да променят това. Само когато си сменим езика и вярата може и да не ни разглеждат така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Стратегията на запада по унищожението на нежеланите общества е една и съща навсякъде! Изкарва се на върха на даденото общество УТАЙКАТА и тя си свършва "работата"! Когато всичко приключи идват и заграбват това което са запланували. ;) Тази стратегия не е нещо ново. Тя е от векове и не е само на сегашните световни хегемони !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 9 години
Ето това е ужасяващото:http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8FСамо таблицата с прираста и като отчетеш реалната емиграция.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Независимо дали причината е демография, емиграция или дробено....................................Много тъжно и вярно на прага сме на катастрофа ... Демография, емиграция, дробене и пр. са проявления, причината е не-състоялата се държава и общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 9 години
Това, за което говориш, е едната страна на монетата. Но турско-арабско говорящи специалисти пред вид турцизирането и увеличаващия се брой граждани, пребиваващи и бежанци с мюсюлманско етническо самосъзнание е другата страна. Без да съм нихилист или да изпадам в конспирации, но държава БГ, в смисъла, който се влага в понятието вече няма. Толкова много са фактите в подкрепа на това, че не се виждат зрънцата надежда за обратното. С 8 човека в час, местното БГ население изчезва.........Независимо дали причината е демография, емиграция или дробено...За стандарт и екстри няма да говоря. Развъдник на ***, износител на безработица....и гастролиращи ***.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Това за което говориш (ръста на турско-говорящи студенти в тези специалности) ми се струва, че не е предвестник на бум на работни места за такива специалисти в БГ, напротив - тук получават някакво образование за никакви пари и пак излизат да практикуват/работят навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Тези реалности , които съм посочил в предходния пост, със сигурност се отчитат и се взимат под внимание , колкото и да е под въпрос капацитета за привеждане в действие на приетите стратегии в ЕУ;).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Съгласен с по-голямата част от фактологията и констатациите, които си изложил. Това, което аз виждам, като съществен момент за отбелязване е, че на Анкара й се наложи в движение да променя цели и посока на развитие (заради проваленото влизане в ЕС) , но демонстрира потенциал/енергия и резултати, като се превръща във фактор, с който ще се съобразяват и е в състояние да поставя условия и да защитава позиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 1
edimi
преди 9 години
Да не говорим, че очевидната стратегия на ЕС и УСА, активно подкрепяна от едни наши *** с идеята за "икономическа зона Тракия", като интеграция на Турция към ЕС, е по-скоро да си останем задния двор, цедката за ***, напиращ в посока запад.....И нищо не зависи от нас. `Щото имаме политици ***, НО не и държавници с по две големи топки.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още