IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ отново ще има най-много депутати в Народното събрание

Сформирането на кабинет обаче ще се окаже трудна задача заради очакваната "шарена" конфигурация с между 6 и 8 партии в новия парламент

19:00 | 05.10.14 г. 12
ГЕРБ отново ще има най-много депутати в Народното събрание

ГЕРБ печели и предсрочния вот за избор на депутати в 43-то Народно събрание, сочат предварителните резултати на социологическите агенции. Според тях партията на Бойко Борисов е привлякла гласовете на малко над 33,2% от имащите право на глас.

Основният претендент – БСП Лява България, е подкрепена от около 16,5% от избирателите, а за ДПС са гласували 14,2% от избирателите, сочат данните на "Алфа Рисърч".

Изненадата до този момент е представянето на „малките” партии. Освен ГЕРБ, БСП и ДПС в парламента към този момент в парламента влизат депутати от „Реформаторския блок”, чиито резултати приближават 9 на сто от гласовете на избирателите.

С по около 6% от подадените гласове са Патриотичният фронт и „България без цензура”. С шансове за влизане в Народното събрание са още „Атака” и формацията на Георги Първанов - АБВ, с към 4 на сто от пуснатите бюлетини.

Данните на "Екзакта" от exit poll-а също потвърждават лидерстовото на ГЕРБ, но с 35% от гласовете. За БСП са гласували 15,5% от избирателите, а за ДПС - 14 на сто. Реформаторският блок е бил подкрепен от 9,5 на сто от избирателите, а Патриотичният фронт - от 6,5%. Около "чертата" са ББЦ, Атака и АБВ с резултати между 4 и 5 на сто от пуснатите бюлетини. 

Според проучванията на "Галъп" ГЕРБ получава 33,9% от гласовете, а БСП - 16,1%. Няма сериозни разлики за подадените бюлетини за ДПС - с 14 на сто. За "Реформаторския блок" са гласували 8,7% от избирателите, а Патриотичният фронт е с 6,3% от гласовете. "Галъп" дава лека преднина за "България без цензура" - 5,6 на сто, но "Атака" и АБВ са около чертата от 4 на сто. 

Припомняме, че предишният парламент бе съставен от 4 партии. ГЕРБ имаше 97 народни представители, БСП – 84, ДПС разполагаше с 36 депутата, а "Атака" – с 24.

През тази година секциите в чужбина са почти двойно повече – 427 в 59 държави. Най-много те са в Турция (136), САЩ (42), както и Великобритания и Испания (с по 41 секции). Към този момент изборите все още не са приключили в останалите държави от ЕС, както и в Северна и Южна Америка.

Въпреки призивите на политиците от сутринта за масово гласуване, избирателната активност се движи около резултатите, получени на изборите за Европейския парламент и малко по-ниско спрямо последните парламентарни избори през май 2013 година. Към 17 часа 39,2% от избирателите отидоха до урните. Най-висока е активността в Силистра (над 44% към 17 часа), а на обратния полюс е Кърджали - 29,3 на сто.

Над 130 са жалбите до Централната избирателна комисия (ЦИК) за нарушения на изборния процес. Част от тях са за незаконна агитация и за разкриване на междинните изборни резултати. 

Един от проблемите днес се оказа и гласуването на студентите, чиито книжки са задържани за заверка от висшите учебни заведения, стана ясно от сайта на ЦИК. От Комисията излязоха с решение с насока към ръководителите на университети да създадат система за връщането на студентските книжки за студентите, които искат да гласуват не по постоянен адрес. 

Удостоверенията, издадени от университета, също са основание за гласуване на друго място, уточниха още от ЦИК. 

Тази година медиите не пуснаха традиционните класации на филми, песни и не мериха температури, с които традиционно избягват забраната за разпространение на междинни резултати, а директно пускаха резултатите в своите фен страници във Facebook.

От ЦИК обаче не могат да накажат това формално нарушение, заради „дупка” в законодателството, от което се възползваха и медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 19 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
ти един вид вярваш(хем си про руски настроен и то в пъти повече от почти всички тук), че Баце е добрият избор(анти-руски ориентиран) и Баце не иска да прави бизнес от властта(той тия пари си ги има още от 90те когато държеше охранителна фирма)??? Бе, страхо, комунисте(знаеш що така те подкарвам:) ), обЯсни ми, молим, какви са ти точно позициите, че често ти губя спатиите:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
Червен *** вземи се гръмни ха ха хаВинаги докарвате нещата до крах и после друг ви е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 0
milioner4e
преди 9 години
Не бе, Ореха е света вода ненапита. Типично като за глистоподобно червено нищожество подхвана майките. Ти не питай дали Ореха е виновен. Питай пияндето Мишенцето защо ДПС ви го тури и на изборите и има шанс да ви изпревари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Лош Бойко !!!???? Няма Бойкоооо ......и да видиш кой кой ще си хапе *** после! :))) Ама тъй тъй! Така трябва да е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Ако съм на мястото на Бойко и този мандат го хвърлям на хиените! За човек не смятащ да краде и да прави "бизнес" от властта не би трябвало да е проблем! Ако няма абсолютно мнозинство и разни съмнителни политически субекти ще му "извиват ръце" по добре да им хвърли мандата и да се оправят с турците и ***! :))) Да България много ще загуби , но така ще е докато *** глави преобладават! Да ги крадат, докато им дойде акъла в главите! Да разберат къде растат тиквите! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
Колкото по слабо правителство толкова по-слаби лобистки интереси и по-добре за нормалния бизнес независещ от политиката. В този ред на мисли новината за 8 партии е страхотна :-), а за нови избори - още по-страхотна. В нестабилна ситуация администрацията работи най-добре, защото не знае на кого да се дупи така, че текущата ситуация е чудесна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Втори път се получава патова ситуация на парламентарни избори! Много по здравословно за България биха били едни чисто мажоритарни избори, където се изчистят всички малки парии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 13
aldy
преди 9 години
Боко има да си хапе тричкавия ***, че номерът с "БАНКОВАТА ВАКАНЦИЯ" и последващия държавен преврат в рамките на 42-то НС не удпя. Свинските номера, които Боко въртя връз главите на изпосталялото население, вече няма да са възможни. Сега да се надяваме, че ще се отиде към правителство на националното съгласие, което да подготви ВНС и някакво поемане към НОРМАЛИЗИРАНЕ на държавицата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 10
vzhekoff
преди 9 години
Напротив, ако влязат 8 партии ще е чудесно. Това гарантира широка представителност. В политиката всичко е пазарлък. Аз лично се радвам, а още повече ще се радвам на избори напролет, когато ще са получени новите сметки за ток (да благодарим на служебният кабинет и на ВЕИ-тата). Също така чакам да видя как дясната формация ГЕРБ ще спасява КТБ с парите на всички данъкоплатци, защото часовникът тиктака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Нека да изчакаме гласовете от Турция! Те могат да изкарат Атака и АБВ от парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още