IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В парламента обмислят различни варианти за парите в КТБ

ДПС препоръчва консултациите за специален закон по казуса да продължат

16:23 | 15.07.14 г. 24
В парламента обмислят различни варианти за парите в КТБ

Работни групи в Народното събрание обсъждат допълнителни варианти, с които да не бъде допуснат срив в икономиката, касаещ депозитите и разплащателните сметки на държавните и общинските фирми в КТБ. Това обяви председателят на групата на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов.

Той съобщи, че до момента не са постъпили законодателни предложения и че обсъжданията били на ниво експерти в различните групи.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък призова за продължаване на търсене на консенсус за приемането на специален закон по казуса „КТБ“. Според Местан въпросът дали трябва да се възстановяват депозити и над 100 000 евро не е лесен за отговор.

„Ако ни води публичният интерес, съдбата на редица предприятия, чист бизнес, коректни данъкоплатци и ако има обща воля да се види това по-широко измерение на публичния интерес – нека да го видим и да се опитаме да постигнем съгласие. Затова препоръчваме разговорите да продължат“, каза Местан.

Лидерът на ДПС обяви, че е въпрос на време да се разбере дали проблемите в КТБ са дело на външна намеса, или на вътрешни действия, които могат да се окажат в разрез със законите у нас.

„Не познавам лицето Цветан Василев, не съм във физически контакт с него, нямам сметки в КТБ, не съм получавал кредит. Абсолютно същото се отнася и за ДПС“, обяви Местан в отговор на въпрос.

Шефът на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев пък цитира писмо от БНБ, в което се удостоверява, че депутатът от ДПС Делян Пеевски няма кредити и депозити в КТБ. „Майка му има два кредита, които не са на голяма стойност, обслужвани до ден-днешен“, допълни Цонев, уточнявайки, че това е информация от квесторите и потвърдена от БНБ.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 12 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Търсенето на теле под вола продължава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 1
Nikola666
преди 10 години
Е, това което се опитвам да кажа е че схемата на Иван Искров за допълнителен заем е абсолютно вредна. Банката може да бъде оправена без държавни пари. Да не говорим че изобщо не се знае колко са лошите кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Топлофикация(всяка Топлофикация) може да фалира само ако поиска. Толкоз. Може някой да си хвърли оставката, някой бушон, но това е най-лошото, което може да се случи на фирма с гарантирам пазар, без конкуренция. Не, че не си прав за това какво ще получи, но и нищо да не вземеше, не я мислете Топлофикация(било то Плевен или София).Абе, Лъки...кво ти става? Човек с леви убеждения(аз) не може да защитава покриването над предвиденото в закона(щото не виждам как масата хора ще плащат на шепата богаташи и ще е ок всичко)...то като се замисля-и човек, вярващ в невидимата ръка на пазара(десни убеждения) пак не би трябвало да иска да се променя закона-щото не е пазарно. И в заключение-Като лапаха по 8% лихва да са звъннали да ти дадат някой лев на някой от вас? И на мен не са. Ми сега що да ги мисля...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
Много добре чета! Само че ти не можеш да ме разбереш - ти говориш за същото за което и аз - за спасяването на банката! Да, на едно мнение сме - да, да си видят парите. Само че 21 юли шансът някой да види нещо е мн малък вече...Не че е невъзможно, но е малък шанса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 1
Nikola666
преди 10 години
Абе ти четеш ли изобщо какво ти пишат хората. Топлофикацията ще фалира колкото ще фалира Вежди Рашидов. Ако толкова и трябват пари на 21-ви, а вместо целия кеш получи една част в облигации, може да ги продаде или да ги заложи. Това че ще изгуби от тази продажба 10% от тези 30% (което е равно, за теб пресмятам, на 3%) които са в облигации изобщо няма да я фалира. Чети внимателно, ако трябва и по няколко пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ами ще вдигнат цените на парното, те толкова е просто. И без това софийската Топлофикация дължи едни 500 милиона на НЕК(ако не са станали и повече), та че изгърмели с някой друг милион отгоре не мога да разбера как ще промени нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
LuckyYou
преди 10 години
Пич, на едно мнение сме - те фалират ама някой ги спасява. Не обявяват несъстоятелност - разбираш ли. И аз за това говоря! Точно за което и ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 1
Nikola666
преди 10 години
Това което описах е Кипърския вариант. В САЩ допреди миналата година изгърмяваха по 7-8 банки на седмица. В такъв случай друга банка купува фалиралата и клиентите на банката въобще не ги касае. В Европа пък банките преоцениха обезпеченията си по пазарни цени с което загубиха, а после държавата ги премести в лоши банки. Лошата банка ги пуска пак на пазара, което отнема време, но идеята е че в частната банка вече има кеш, а не апартаменти. В случая неудобството за данъкоплатците е че парите им стоят замразени в апартаменти, но все пак не са изгубени. Тази схема дето бившия управител на Росексим банк измисли никога никъде не е прилагана. Защото такава схема се нарича престъпление. Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 9
LuckyYou
преди 10 години
Топлофикация София. Коя фирма ще я смени ?! МОНОПОЛИСТ КОЙ ЩЕ ГО СМЕНИ? ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЛЕВЕН - ЦЕНА НА ПАРНОТО ЗА СОФИЯНЦИ - 3НА! ПРАВИ СИ САМ ИЗВОДИТЕ! Това е само един ***, най-*** пример. Да не говорим за тецовете, частните фирми, които са структуроопределящи, застрахователни компании и т.н. 5-10% от БВП изтрити с гумичка! Не е толкова просто! Защото се трият активи. Те ще ги заменят други фирми. Но на каква цена? А докато ги заменят какво ще правиш? Фалитът е лошо нещо. Народът страда най-много от него... Това е само пример. Да не говорим и за доверието в останалите банки след това. Нещата са много навързани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
абсолютно не си прав. Даже някоя фирма да фалира това няма реално да се отрази на икономиката. Поради една много проста причина-пазарът ще нагласи тия нужди които има или към нови фирми или ще вдигне оборотите с приблизително същият процент на съществуващите фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още