IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска промени на предложенията на БНБ за Корпоративна търговска банка

При президента ще се обсъди превръщането на дълга към вложителите в собственост без директно участие на държавата с пари, заяви Румен Гечев

11:12 | 14.07.14 г. 21
БСП иска промени на предложенията на БНБ за Корпоративна търговска банка

Предложенията на БНБ за законодателни промени във връзка с одържавяването на Креди Агрикол и отнемането на лиценза на КТБ няма да бъдат подкрепени в настоящия им вид от БСП. Това каза пред „Нова телевизия“ Румен Гечев, депутат от „Коалиция за България”.

По негови думи в този си вид предложеният проектозакон от БНБ не може да бъде подкрепен, „тъй като поставя в изключителни условия определени физически и юридически лица. Няма как да предлагаме закон, който да се различава от европейското и действащото българско законодателство”, каза Гечев.

Той посочи, че в БСП одобряват разглеждането на всички възможни варианти за КТБ, тъй като в Корпоративна търговска банка има стотици български фирми, общини и болници. „Но не може да се прави разлика между държавни и частни фирми, не може и не трябва да се прави разлика между физически и юридически лица”, категоричен е депутатът. 

Трябва да се сметне какви ще бъдат ефектите върху българската икономика от затварянето на банката по съществуващото законодателство, както се прави в ЕС, или да се търсят инструменти, които да защитят интересите на вложителите, категоричен е той.

„Най-вероятно, ние, (от БСП бел. ред.), няма да подкрепим предложения законопроект в този му вид - да се извадят пари от данъкоплатците и да се разплатим с всички, които са си вложили парите в тази банка, тъй като в условията на пазарна икономика винаги има пазарен риск“, каза Гечев.

Румен Гечев уточни, че на срещата при президента Росен Плевнелиев днес ще бъде обсъдено дали може без държавата да участва директно с финансови средства дългът към вложителите да бъде превърнат в собственост, каза още депутатът от „Коалиция за България“.

„Да се дадат акции или други ценни книжа, които да бъдат конвертируеми на финансовия пазар, така че фирмите, които са засегнати, да могат да реализират книжата си на пазара и да получат някакво финансиране не от държавата, а от пазара”, обясни Гечев. Това е само една идея, която предстои да бъде обсъдена, уточни той.

Всичко за КТБ може да проследите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 14
LuckyYou
преди 9 години
Не знам дали този това го е казал наистина, но аз смятам, че това е най-лошото предложение, което може да излезе до сега? Вие разбирате ли какво казва този човек? - НИКОЙ да не си види парите, дори и гарантираните със закон пари! А да бъдат раздадени акции на КТБ, която е в процедура по несъстоятелност! Това означава разклащане на основите на банковата система! Никой няма да бъде сигурен в депозитите си (защото дори и гарантирани от държавата, ще си останат само на хартия гарантирани), от тук вече ще излезе духа от бутилката и ще започне домино ефектът - банките ще бъдат изправени пред това вложителите просто да си изтеглят парите, което води до фалит! Този човек има ли малко акъл в главата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още