IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Аз спасих банковата криза

Лидерът на ГЕРБ увери, че не мисли за коалиции и призова политици и избиратели за повече мъдрост на предстоящите парламентарни избори

20:05 | 01.07.14 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бойко Борисов: Аз спасих банковата криза

Лидерът на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов не мисли за коалиции и призова политици и избиратели за повече мъдрост на предстоящите парламентарни избори. Според него много правителства преди неговото са направили нужното, за да има стабилна финансова система. Бойко Борисов каза още, че той е спасил банките от криза.

„Досега винаги сме се явявали сами на избори и за радост, сме управлявали сами”, коментира той, цитиран от Dnes.bg. Според него хората усещат, че ГЕРБ може да успокои страната.

„Немският вариант се случи, защото десницата им победи много, немската левица призна категоричната им победа и каза, че заради стабилността са готови да подкрепят техния канцлер. Това стана в Германия – тогава седнаха и близо 3 месеца писаха промени. Ако в България имаме такава политическа култура, такава политическа класа, такива политици – всичко е възможно“, коментира още той.

Борисов каза още, че той е спасил банките от криза и дни наред финансовите експерти на ГЕРБ като Менда Стоянова, Владислав Горанов, Делян Добрев са работили с БНБ.

„Аз спасих банковата криза с всичките си експерти и се надявам, ако е вярно, че е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките. Да кажат дали за тази една седмица тежка криза не са разчитали не само на експертна, а на цялата ми помощ. Включително главният прокурор да каже как се борих да не се получи срив в банковата система. Да каже дали е вярно това, което тези хора казват. Точно обратното, молехме им се да се умирят и да не се бият помежду си", отсече Борисов.

„Ние, 4 години в най-голямата криза, дори когато съм търпял упреци, че не тегля пари от банки, съм го правил с ясното съзнание да не се получи някакъв катаклизъм. Четири години в най-голямата финансова криза само България и Германия бяха извадени от процедурите за свръхдефицит, нашето правителство остави най-ниския дефицит в Европа с нисък дълг”, похвали своя кабинет той и в същото време нападна настоящия.

„Това правителство падна с повече от 12% от нас на изборите. Сега те излязоха и сами признаха краха в здравната система. Към средата на годината има половин милиард дефицит в Здравната каса. Катастрофално е положението и в най-силния фонд в държавата – земеделие. Аз използвам като политик такива думи, защото на хората трябва да им е ясно. Месеци наред това правителство задържа цената на тока и парното, колкото и да е популистко, е изключително вредно, защото трябваше да разделят социалните помощи с реалната цена на тока”, упрекна той.

Според него много правителства преди това на ГЕРБ  са направили нужното, за да има стабилна финансова система.

„Без да съм фен многократно съм казвал, че СДС с въвеждането на валутния борд направи първото значимо нещо за стабилността на банковата ни система. След кризата 1996-1997 година Костов направи много и по отношение на законодателството, което беше прието. На практика то ни спаси сега. Много хора са допринесли, включително и ние, за да има стабилност в системата", заяви лидерът на ГЕРБ.

„А какво се получава сега? Само в националната енергийна компания има 3 млрд. лв. дефицит и сега след изборите вдигнаха цената на тока, вдигат и цената на парното. Какво ще правят кметовете сега, като вдигнаха с 11% парното?”, коментира още Борисов.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 5 rate down comment 3
serafima
преди 10 години
До КостадиновК: Пишете:"Тези политици умора нямат." Наистина ли толкова величаете Боко, та говорите за него в множествено число? Или не правите разлика между него и другите? Той много ще се обиди от това! Той е уникален. Уникално нагъл, уникално примитивен, уникално алчен за власт. И да кажа в стила "Царят е гол" - той е луд за връзване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 14 rate down comment 4
Momchil_Matev
преди 10 години
Много е жалко, че нашата политическа класа излъчна НАЙ-простите хора по върховете да ни управляват. ББ е типичен пример за това! На всичкото отгоре страда от доста услужлива амнезия - до вчера обясняваше, че държавата е неспасяема, катастрофирала и фалирала, а днес - че спасил банките! Хайде холан - то човек да се чуди вече как да гласува, че да не влизат *** във властта!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 16 rate down comment 1
taurus
преди 10 години
Днес чух интерес виц по радиото: Каква е разликата между американския и руски СПИН? - Ами американския бил нелечим, а руския - непобедим. Струва ми се има аналогия :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 35 rate down comment 7
dakl
преди 10 години
ББ надмина и себе си. Максимата , че крадецът най силно вика дръжте крадеца, народът ни е съчинил именно за такива пишман политици и лъжци какъвто е ББ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 28 rate down comment 5
nocalled
преди 10 години
' аз спасих банковата криза" това казва човека, за който се твърди, че няма прочетена гнига в живота си.и аз съм сконен да мисля, че той наистина се е опитал да спаси кризата и дори да се опита да я предизвика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 41 rate down comment 1
vallman
преди 10 години
След вичко написано по-долу мога само да добавя: ако беше малко по-умен, щеше да разбере колко е ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 1
anatoli75
преди 10 години
Владислав Горанов е бивш гербер спр.:http://***.dnevnik.bg/biznes/2014/06/23/2329875_vladislav_goranov_stava_izpulnitelen_direktor_na/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 24 rate down comment 1
Батя
преди 10 години
През управлението си не бил изтеглил парите от КТБ за да има стабилност!Ха-ха-ха, *ати смешката дето измисли... явно всички ни взима за индианци, а той е Винету! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 23 rate down comment 4
LuckyYou
преди 10 години
ГЕРБ и ДПС вече са едно цяло! Жална ни майка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 22 rate down comment 2
LuckyYou
преди 10 години
"Както се твърди, че ГЕРБ (в лицето на Борисов и експертите му) заедно с ДПС (в лицето на шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев) и шефа на БНБ Иван Искров, са настоявали да се обяви банкова ваканция. Идеята им е била категорично отхвърлена от Асоциацията на банките и другите политически сили, както и от президента, тъй като е преценена като крайно опасна и потенциалният ефект би бил допълнително раздухване на паниката сред обществото."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още