IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът оцеля и при петия вот на недоверие*

Само с пет гласа повече подкрепа Пламен Орешарски остава на поста си преди очакваната оставка

09:36 | 13.06.14 г. 13
<p>
	Кабинетът оцеля за пети път след вот на недоверие. <em>Снимка: БТА</em></p>

Кабинетът оцеля за пети път след вот на недоверие. Снимка: БТА

Кабинетът оцеля за пети път след вот на недоверие. 109 депутати подкрепиха вота на недоверие, 114 гласуваха против, 1 се въздържа. За оставката на правителството гласуваха депутатите на ГЕРБ," Атака" и независимите депутати. 

Парламентът събра кворум за започване на заседанието си още при първата регистрация. Електронната система отчете, че в залата са 168 народни представители. При влизането в пленарната зала премиерът Пламен Орешарски беше посрещнат с викове оставка от опозицията. 

Заседанието започна с декларации от ГЕРБ, с призив към кабинета да не "губи времето на народа", както и от депутатите Спас Панчев и Волен Сидеров. 

Припомняме, че петият вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" беше внесен на 5 юни. Мотивите са слабости във фискалната политика на правителството. 

Според опозицията „желанието за осигуряване на ресурс за непрозрачни и със съмнителна ефективност разходи доведе до безотговорно планиране на приходната част на бюджета и повишаване на дефицита близо до максималните позволени от закона нива”.

Фискалната политика не е повод за крайни негативни оценки, беше категоричен премиерът Пламен Орешарски, след като депутатите отхвърлиха вота на недоверие към правителството за фискалната политика.

Той добави, че финансовите ни показатели са измежду най-добрите за 28-те страни-членки на ЕС. И попита за колко още сектори може да се каже същото.

В края на април приходите съставляват 30.5% от планираните и това е най-добрият резултат за последните 5 години, даде пример той.

Орешарски отново изтъкна, че опозицията атакува с вотове на недоверие политики на кабинета, по които са се провалили най-видимо в управленския си период.

По думите му изтъкват се забавени реформи „сякаш в предходния мандат се направиха каквито и да е реформи“.

Орешарски призна, че има забавяне в някои от структурните мерки, но според него това не е повод за драматизиране.

Премиерът благодари на народните представители, които отхвърлиха вота на недоверие.

В дебатите по вота, провели се в сряда, финансовият министър Петър Чобанов изнесе статистически данни за доброто изпълнение на бюджета, спад на безработицата и ръст на икономиката. За него посочените мотиви са "претоплен тюрлюгювеч" от миналата година.

Досега ГЕРБ беше внесла четири вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски по различни теми – за слабости в инвестиционното проектиране, регионалното развитие и сектор сигурност, както и вотът, гласуван дни след изборите за Европейски парламент - за проблемите в енергетиката.

Всички искания за оставка на правителството бяха отхвърлени от депутатите на БСП, ДПС, а при втория и третия вот – и с подкрепата на „Атака”.

ГЕРБ няма морално право да внася вот точно за фискална политика. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев от парламентарната трибуна, след като НС отхвърли петия поред вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски“, пише Dnes.bg.

„Точно партия ГЕРБ, от която бяха похарчени 4 млрд. от фискалния резерв и той беше намален на половина. По времето, на която Симеон Дянков взе 4 млрд. нов дълг и цялото управление на г-н Борисов и г-н Дянков струваше 8 млрд. на българските данъкоплатци, няма правото да иска вот на тази тема, докато не даде отговор на много въпроси, в т.ч. къде са 1,5 млрд. пари за здраве на българите, които по закон може да се харчат само за здраве и бяха откраднати по същество от здравето на българските граждани”, допълни той.

Фискалната политика не е повод за крайни негативни оценки!

Според него няма основание ГЕРБ, които всяка година са имали големи дефицити, да атакуват правителството и изпълнението на бюджета на Пламен Орешарски. По неговите думи е ясно, че към края на май тази година увеличаването на приходите в сравнение с края на май миналата е с близо 7%.

Станишев е категоричен, че правителството си е поставило амбициозни фискални цели, за да може да прави социална политика за хората, да увеличава доходите, да помага на бедните. „Тази цел не е лека, но ще бъде изпълнена”, заяви той.

Лидерът на БСП обясни, че освен всичко останало е гласувал и против, защото е чул и изявленията на лидера на партия ГЕРБ от САЩ.

„Много интересно наистина, защото той каза на българските граждани, предвкусвайки новото си управление, макар че се е забързал предсрочно, че българите няма какво да очакват от него. Нищо хубаво не обещава. И това е истина. Затова правителството не падна днес, защото няма основания да бъде подкрепен този вот на недоверие”, каза той.

Станишев допълни, че ГЕРБ внасят няколко вота точно за най-слабите политики на тяхното управление. „Дадохте добър повод българите да си припомнят какво правихте вие“, обърна се той към депутатите от опозицията.

* Допълнена с изказването на Сергей Станишев

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 10 години
Колко пари се харчат за упорни точки от нагли и плоски лъжи, ГЕРБ да се омаскари. До един, стотици пъти ги повтарят и хорицата омотават и проблема от болната глава умело, на здравата прехвърлят И защо да се напъват за по-печени лъжи като и тези хващат декиш и за седми път ни управляват и прехода удължават и народа оголяват. Точно така, както народа иска и ги уважава, нали спестяванията да му всеки път изтискват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 10 години
Типично по български. Прочетох 11-те преди мене постинга и се питам какви хора са ги писали? Толкава ли нямаме допирни точки и общи ценности? Ногава какво искаме от полит Правителството оцеляло САМО с 5 гласа. Е, като даде оставка, вие ще цъфнете и вържете. Неминуемо е кофпомпата да дойде като началник на държавата. Нали за това воюваше против всякаква етика и с пари? Потрайте малко. Дано после да сте доволни. Ще запомня нечии никнеймове от вашите и пак ще ви питам САМОслед няколко месеца. Да, имаме политическа криза. Да, Станишев обърка страшно много нещата и е редно да си посипе главата с пепел. Но къде беше обкръжението му? Сега хвърлят вината само върху него. При това БСП не е вождистка партия като ГЕРБ (Боко), ДПС (Доган), АТАКА (Волен). Аз съм за балансирано участие на леви и десни партии. В бедна БГ трябва да има стабилна лява партия, а БСП не е лява. Наистина партиите ни са турюлю гьовеч (така ли се пишеше?). В РБ е пълно с издънки на комунизма и стари нереализиралие се муцуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Защото и ГЕРБ не са кой знае колко по-различни от останалите политически субекти в България, затова.Страната ни всъщност се притежава и управлява от договорките на руския октопод и на мафията на Ахмед Доган независимо от приказките на което и да е правителство.От всяка точка на България много ясно се вижда общата съвкупност на сбирщината национални предатели, престъпници и масони които правят каквото си искат на гърба на държавата и народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Е, ако не си говорим за Конституцията, тогава за какво си говорим при един вот на недоверие? За Винету и Поразяващата ръка ли?!Като ми споменаваш Доган, кажи ми ГЕРБ на кого продадоха Булгартабак? Къде държаха парите на държавните предприятия? И защо бяха дупе и *** с медиите на Пеевски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
За Конституцията е ясно.Политическия ефект обаче не се измерва само с тълкуванията на Конституцията. Нали точно на нея се позоваваха досега управляващите за да не си подават оставката.Иска ми се поне 5-6 депутати от парламентарната група на БСП да струват повече от който и да е софийски клошар та да могат да не са 100% зависими от икономическите назначения (и финансовите постъпления по тях), които им осигурява Станишев и да се осмелят да дадат свобода на чувствата си към този кабинет служещ главно на Ахмед Доган и неговата престъпна империя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
ех, bgMan... Чети Конституцията на РБ, за да не си на умственото ниво на ББ."Чл. 89. (1) Една пета от народните представители може да предложи на Народното събрание да гласува недоверие на Министерския съвет. Предложението е прието, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители."Сега си отговори сам на въпроса: "А каква щеше да бъде съдбата му ако "ЗА" бяха 109 , "Против" - 108 и "Въздържал се" - 7 души?" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
kefal
преди 10 години
Грешката е, че се свързват 2 различни неща, като оставката на правителството и изборите.Правителството да подава оставка, но избори няма нужда да се правят веднага. Защото, като подаде оставка правителството, Плевнелиев ще назначи едно наше експертно гербистко правителство и то може да поработи следващите месеци за да си върнем властта и да можем да организираме едни добри избори. Което значи избори зимата или пролетта. А не както БСП иска избори веднага. Ние не искаме това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 10 години
Много спекуланти и тотална липса на инвеститори на родната политическа борса :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Всички парламентарно представени партии за за оставка на кабинета и въпреки това вота на недоверие не успя! Комедията е пълна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
И аз все още мисля че това са сценки от пиеса.Отчаян опит да се вдигне рейтинга на БСП чрез театър за политическа война с ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още