IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и "Атака" провалиха дебатите за референдума в парламента

Предложението на президента за референдум за изборните правила вероятно ще бъде разгледано утре

10:37 | 12.06.14 г. 13
ГЕРБ и "Атака" провалиха дебатите за референдума в парламента

Председателят на парламента Михаил Миков смята да насрочи извънредно заседание на Народното събрание, след като днешният пленарен ден пропадна заради липса на кворум.

Депутатите от ГЕРБ и от „Атака“ не се регистрираха, а впоследствие от ГЕРБ отново бяха категорични, че кворумът е задължение на управляващите.

Миков не уточни кога ще има извънредно заседание, но смята да предложи утре след гласуването на вота на недоверие да бъде разгледано предложението за референдум за изборните правила на президента Росен Плевнелиев.

По думите му, ако поискалите вота на недоверие ги няма утре, няма да има и гласуване по него.

„Нормалното парламентарно поведение е, ако подкрепяш една идея, да влезеш в зала, да се обосновеш и да гласуваш „за“, разясни и Мая Манолова от левицата.

По думите й от ГЕРБ се обявяват за референдум, но на практика бламират гласуването. „Може би си правят някакви тънки сметки със сроковете, в които трябва да се проведе референдумът или с редакцията на въпросите, но каквото и да е, можеха да дойдат и от парламентарната трибуна да го заявят честно и открито“, заяви Манолова и допълни, че това е недостойно поведение.

Според нея фактът, че ГЕРБ не влязоха в зала, а обясниха в кулоарите позицията си, е „раздвоение на личността и някаква „форма на шизофренно поведение“, когато хем си за референдум, хем бламираш приемането на такава точка от програмата на парламента.

„Нашият лидер каза, че е за задължителното гласуване, така че сме готови да подкрепим референдум по тази тема“, изтъкна тя.

Манолова смята, че от ГЕРБ искат да клатят институциите, искат хаос и безредици и днешният парламентарен ден е поредното доказателство за това. Тя обаче изтъкна, че искащите дистанционно гласуване, желаят да направят изборите пазар и да има купен и контролиран вот.

Зам.-председателят на НС Алиосман Имамов коментира днешното провалено заседание с думите, че със сигурност ще има извънредно заседание на парламента и допусна, че то ще се проведе в началото на следващата седмица.

Според него липсата на единомислие по въпросите на референдума са причината за бойкот на днешното пленарно заседание.

Депутатите от ГЕРБ не са се регистрирали днес в Народното събрание, защото според тях няма проект на решение за референдум, който да се обсъжда. Не ние сме отговорни за кворума в 42-то НС, подчерта Цецка Цачева.

Цачева обаче изтъкна, че днес трябваше да разглеждат предложенията на президента за национален референдум за изборните правила и предложението на инициативния комитет, който събра подписка за това.

„Във вчерашния ден, когато се проведоха заседанията на Комисията по правни въпроси и Комисията по гражданско общество, не бе постигнат консенсус и на практика няма проект за решение, който тази сутрин да можеше да бъде обсъждан в пленарна зала. Обратно, членовете на Инициативния комитет бяха обругавани от членове на комисиите на парламента, което за нас е недопустимо“, отсече Цачева.

Тя потвърди, че от ГЕРБ са за произвеждането на референдум така, както въпросите са поставени от президента. Ние сме за пряка демокрация, хората на България да кажат какви трябва да бъдат новите изборни правила, за да бъде преодолян корпоративният вот и ниската избирателна активност, категорична е Цачева.

По думите й това трябва да се случи, но при липсата на възможност да работи 42-то НС е възможно само след консултации при президента в КСНС във вторник.

Групата на ГЕРБ ще участва в работата в пленарна зала по темите и въпросите, по които бъде постигнат консенсус при президента за работата до края на това НС, обяви тя. Да говорим днес за авторитет на институция, на която от една година българските граждани искат оставката, е несериозно, подчерта Цачева.

Председателят на Инициативния комитет проф. Георги Близнашки каза, че комитетът е свършил своята работа и „имаме едно огромно постижение на нашето гражданско общество“, след като са налице над 463 000 подписа на български граждани с искане за референдум.

Смятаме, че референдум може и трябва да има така, както е предложен от президента, подчерта Близнашки.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Развитието на темата за правителствената криза може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Шъ го похваля червеноармеецо но само ако на предсрочните избори ви навре още по-надълбоко в тинята.Иначе лошо му се пише и на него и на Цветунко Сапа :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Ш бегемане, няма ли да кажеш две думи за твоя вожд:) Похвали го нещо, молим:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
При тези общества правилата и етиката е единна и се явява интернализиран (вътрешно присъщ , неделим) за индивида кодекс, което прави излишни по-сложните функционални надстройки за регулиране живота на обществото, които са налице в т. нар. Западна (модерна) цивилизация, т.е. индивида се ръководи в поведението си от вътрешни за него и общи за всички правила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Модела на нашето общество (т.е. модела на западната цивилизация) се формира около идеята за личната свобода и право на избор на ценностна система, а реда в обществената конструкция (т.к. всеки има право да си избира произволни ценности) се въвежда на структурно-функционално ниво, чрез демократично-плуралистичния механизъм и правораздавателната система. Алтернатива на така описания тип организация е , т.нар. традиционно общество : там нямаш право на избор на ценностна координатна система - за да си част от общността, тр. да си носител на ценностите и принципите, около които е организирано това общество. Обикновено за такава ценностна база се ползват етическите и морални принципи на монотеистичните религии, които се въртят все около такива щурутии като : не кради, не убивай, обичай и помагай на ближния си, почитай възрастния и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Възможно ли е вътрешно партийния живот да се движи от демократично-плуралистичния механизъм, като същевременно се стъпва на достатъчно широка численост като членска база (т.е. критична маса от хора, да бъдат включени в процеса)? Ясно е, че идеални резултати не може да се очакват (вероятно това е един фактор, които демотивира хората да отделят време и енергия за участие в процеса), но усилията и стъпките в тази посока, би трябвало да ни приближават към целта, нямаме друга алтернатива в този обществено-цивилизационен модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Как пък не се намери един свестен човек в тази политика...!-------------------------------------------------------------Мога да предложа едно такова обяснение:Политическите партии са инструмента с който се осъществява достъп до управлението и се упражнява властта(такова по закон е държавното ни устройство парламентарна република). До колкото гражданята са преотстъпили на шепа хора, правото да се разпореждат с този инструмент, няма какво да се чудим, че същите са обсебили това оръжие (още повече, че поддържането на подобна структура не е евтино занимание - респ. не е по джоба на много хора) и го използват за реализиране на строго лични цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Парламента е точно копие на българската махала.Защо очакваме друго?Ако искаме да е друго, трябва да дойдат да ни управляват българи отгледани, формирани като личности и вече успели в цивилизованите страни (само да не масони).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Изчистването на втръснали политици трябва да става по бързо - затова максимум два мандата за депутат. Даже два парламента, че те не си изкарват мандатите.ГЕРБ, трябва да обясните защо проваляте дебатите за референдум.Как пък не се намери един свестен човек в тази политика...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
MrSi
преди 10 години
Разбира се че никой не иска задължително гласуване. Който гласува за БСП и ДПС пак си гласува за тях. Който е против тях гласува за ГЕРБ и др. , а останалите???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
нищо не искат бе ... "искат" проформа, защото "така трябва", но тях ги устройва статуквото. Ако въведат задължително гасуване, ще трябва да се подложат на резила - да обявят поне 50% талаш, което би ги легитимирало! Никога няма да има задължително гласуване в българия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още