IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: Предсрочни избори да, но не сега

Лидерът на социалистите се обяви за въвеждане на задължително гласуване, не се ангажира с дата за избори

11:01 | 06.06.14 г. 42
<p>
	Сергей Станишев, Снимка: БТА</p>

Сергей Станишев, Снимка: БТА

БСП се обяви за предсрочни избори, но не незабавно. Изборите не бива да бъдат протакани, при условие, че няма подкрепа за по-цялостна политика, необходима за страната, заяви лидерът на партията Сергей Станишев.

Формулата "програмно правителство" в голяма степен се изчерпа, заяви Станишев. Лидерът на БСП отказа да обсъжда конкретни срокове за предсрочни избори, но по думите му в тази сесия на парламента могат да се свършат важни неща, например да се приеме бюджетът за догодина. Станишев напомни, че служебно правителство не може да направи това, защото липсва работещ парламент.

Той обяви готовност за обсъждане на конкретни дати и ролята на бъдещото служебно правителство в политически консултации. Лидерът на БСП каза, че не е добро решение нито избори незабавно, нито да се отлагат с една година, а в отговор на въпрос уточни, че не е добре и те да са напролет.

Вчерашната позиция на ДПС затруднява изключително много перспективата и работата на кабинета, подчерта той.  Станишев призна, че е бил изненадан от позицията на ДПС, което поиска предсрочни избори в края на годината. По думите му не е важно какви са сроковете за правителството, а какво може да свърши.

Станишев подчерта, че предсрочните избори няма да решат проблемите. БСП никога не се е плашила от избори. Ще проведем консултации за предсрочни избори, кога това би било най-полезно за страната, но не смятам, че отлагането с една година е полезно и уместно, каза той.

Станишев каза, че отговорното отношение изисква да се решат важни и спешни задачи.

Лидерът на левицата се обяви и за задължително гласуване. "Това го изисква рестартът на държавата, защото той има нужда от масирано участие на гражданите", посочи Станишев.

Трябва ли да се въведе задължително гласуване?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 947 гласа
По думите му, за да се направят фундаментални промени, е необходима легитимност, а тя се постига, ако гласът на хората тежи. Той обаче не даде никакви подробности за това как точно може да се организира подобно задължително гласуване.

Към август 2013 година в света има 22 държави, където е въведено задължително гласуване, показват данни от CIA Factbook. От тях едва 10 прилагат задължението на практика. Десет от общо 30-те страни, попадащи в Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), имат въведена някаква форма на задължително гласуване.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 2
data
преди 10 години
Абе , ще ви дойде акъла в главата ама трябва още малко бой по чугунените ви кратуни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още