IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плевнелиев: Високите сметки за ток се решават с енергийна ефективност

Президентът призова за ускоряване на работата по газовите връзки, които ще гарантират сигурност и диверсификация на доставките

19:24 | 04.06.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Високите сметки за ток се решават с енергийна ефективност

Високите сметки за електричество се решават с подобряването на енергийната ефективност, заяви пред журналисти българският президент Росен Плевнелиев във Варшава. Той участва в срещата на държавните и правителствени ръководители от Централна и Източна Европа и президентът на САЩ Барак Обама.

Плевнелиев призова политиците да обяснят честно на българските потребители, че в световен мащаб цената на енергията няма да намалява.

"Държавите полагат усилия да стартират национални програми за енергийна ефективност, това е пътят за решаване на проблема с високите цени на енергията генерално”, допълни още той, цитиран от прессекретариата на президентството.

Държавният глава заяви още, че е крайно време проектите за газовите връзки да бъдат осъществени и посочи като най-важни за газовата сигурност тези със Сърбия и Румъния. Припомняме, че работата по газовата връзка със Сърбия закъснява. Причината е в сръбската страна, смятат българските управляващи. По проект този интерконектор може да осигури достъп на българската газопреносна мрежа до газовия хъб в Баумгартен, Австрия.

За диверсификацията на газовите доставки позитивно влияние ще окаже връзката с Турция, посочи още Плевнелиев. По нея България може да получи газ от Каспийско море.

Като възможност за диверсификация на газовите доставки президентът посочи и вноса на втечнен природен газ. Примери в това отношение са Полша, Хърватия и Балтийските страни, които работят за ограничаване на енергийната си зависимост чрез изграждането на собствени терминали за втечнен газ, които ще осигуряват доставки от различни страни.

Припомняме, че в Черно море няма възможност за изграждане на LNG терминали, тъй като танкерите не могат да преминат през Босфора. Решение обаче е изграждане на терминал в Егейско море, който да бъде използван съвместно между Гърция и България, както и от страните от целия регион.

"Плаващ терминал за втечнен газ или стационарен в Гърция е работеща идея за България и региона и за нея трябва да се положат максимални усилия", заяви президентът и изрази надежда този проект да се осъществи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 28 rate down comment 16
vik
преди 10 години
ее президенска тикво продажна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още