IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК натрупала рекордна загуба от 338 млн. лева през 2013 година?

На фона на очакванията за големи загуби на НЕК ДКЕВР намери основания за още едно намаление на цената на електричеството от 1 юли

11:33 | 02.06.14 г. 18
НЕК натрупала рекордна загуба от 338 млн. лева през 2013 година?

Националната електрическа компания (НЕК) е натрупала рекордно висока за последните пет години загуба – 338 млн. лева, съобщава в. „Труд“, като се позовава на свои източници в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Припомняме, че енергийният министър Драгомир Стойнев нееднократно коментира, че програмата на правителството на Бойко Борисов за оздравяване на Българския енергиен холдинг (БЕХ), и съответно НЕК е предвиждала загуба от 500 млн. лева за 2013 година. По неговите думи настоящото правителство не е изпълнило записаните мерки и финансовият резултат за дружеството е значително по-добър.

Всъщност държавната компания все още не е публикувала официално своите финансови отчети за миналата година, нито за първото тримесечие на 2014 година. Преди седмици от НЕК се позоваха на Закона за счетоводството и обясниха, че задължението им е да публикуват отчетите за дейността си до края на юли.

Според постановление на Министерския съвет за наблюдение на държавните дружества обаче държавните предприятия трябва да предоставят финансовите отчети на ресорното си министерство (в случая МИЕ) до 25 април. Според текстовете на постановлението съответното министерство има задължението да предостави документите на финансовото министерство, а те от своя страна, в рамките на два работни дни, да ги качат на интернет страницата си.

Междувременно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намери още резерви за намаляване на цената на електричеството. Предложението на енергийния оператор е от 1 юли цената на тока да намалее средно с 0,6 на сто.

ДКЕВР препоръча и предоговаряне на дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия, произведена от т.нар. „американски“ централи - AES ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и КонтурГлобал ТЕЦ „Марица Изток“ 3, както и намаляване на изкупуваната енергия, произведена от ВЕИ-източници. Според оценката на регулатора това ще доведе до намаляване на разходите на НЕК с 1 млрд. лева. До началото на новия ценови период вече остава по-малко от месец.

Все още не е ясно кога и как ще бъдат проведени разговорите по договорите с двете „американски“ централи, макар и намалението на цената на изкупуваната от тях енергия вече да е заложена в оценката на работната група в предложението за цената на тока от 1 юли.

Каква е обосновката вероятно ще стане ясно още утре, когато в ДКЕВР ще се проведе открито обсъждане на ценовите предложения на енергийните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 3
milioner4e
преди 10 години
Спиш с чорапите. Само икономически титан може да измисли нещо такова. НЕК е на загуба поради една проста причина. Намалената изкуствено цена на тока. И то само за крайния потребител. Демек НЕК купува ток на същите цени преди намалението, но го продава на вече по-ниските цени. И ако ми кажеш, от къде ти хрумна изобщо такава логика, ще съм безкрайно благодарен да ми споделиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
MrSi
преди 10 години
Ако говорим за втората половина на 2013г. вътрешното потребление не би следва да е нарастнало. Вероятно е поради увеличеният износ на ток за други страни които нямат задължение за изкупуване на "ЗЕЛЕНА" енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
MrSi
преди 10 години
Точно така. Има много сектори в икономиката при които при намаляване на цените печалбите растат. Как става това? Най-вече от увеличаване на потреблението и използване на пълни мощности от производителя (на каквото и да било).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
novak li sam
преди 10 години
Уникална трактовка! Ако продажната цена на нещо намалява, загубите също намаляват, т.е. печалбите се увеличават. И това при свито потребление (по данни на ЕСО). Как става това, да го научим всички?Инфлационният натиск също намалявал?! След намаляването на цената на тока, което бе направено по чисто политически причини, без никаква икономическа логика, с колко намаляха цените на електричествоемките стоки, за да се отрази това на инфлацията? Не знам цената на нещо да е намаляла, нито има такава информация от НСИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
data
преди 10 години
Загубите на НЕК се дължат на простички факт че икономиката се преструктурира а енергетиката не !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
ABBA
преди 10 години
Бай *** краде ток, но то се приспада от занонно разрешените загуби. Освен това "мистичните (масоно-управляеми) дъщерни дружества" завличат милиарди.За повече информация: Р. Овч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
MrSi
преди 10 години
Смятам че си прав. Според някои източници половината от загубата НЕК търпи през първото полугодие на 2013 година когато потреблението на ток е по-високо и сезона е сравнително по-добър. Ако се отчете негативният тренд на компанията от 2011 насам , може да се стигне до извода че при намаляване на цената на тока загубите също намаляват , освен това инфлационният натиск също намалява което е добре за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
forexboy
преди 10 години
Понижаването на цената на тока не е причина натрупаната загуба, а големите КРАЖБИ и разхищения са в основата на проблема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още