IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев не планира да подава оставка

Според лидера на социалистите изборните резултати са разочароващи за БСП и предстоят много анализи

00:04 | 26.05.14 г. 25
Станишев не планира да подава оставка

Като неповторим опит и огромно емоционално преживяване определи Сергей Станишев предизборната кампания, по време на която е обиколил страната и се срещал с проблемите на хората. Според него резултатите са незодоволителни, но те не са вот срещу управлението на партията и затова той не мисли да подава оставка. Той не отговори категорично и дали ще стане евродепутат или комисар в новата Европейска комисия (ЕК).

„Тези, които говорят, че изборите са срещу правителството, правят тежка грешка”, убеден е лидерът на БСП, макар и да призна, че резултатите са незадоволителни и разочароващи за "каузата, за която се бори партията" след националните избори през миналия май.

Според него избирателната активност е твърде ниска – около 35%, а „ако имаше вълна наказателен вот, избирателната активност щеше да е като на национални избори, а не като на европейски”.

Лидерът на БСП поздрави първата политическа сила - ГЕРБ, и всички партии, които получиха доверие, за да имат свои представители в ЕП. Десните ще имат седем мандати, а социалистите и либералите на този етап – осем, коментира Станишев и допълни, че трябва да се направи анализ на слабостите.

Станишев коментира, че няма да подаде оставка, за да не прави услуга на своите опоненти, и допълни, че ще "направи това, което е най-добро за България". "Ще си направим анализа, не се съмнявайте, че ще си направим всички изводи", допълни той.

Станишев е убеден, че всички кандидати на БСП са направили всичко възможно, за да спечелят тези избори. "Няма партия, която да е направила повече изборни срещи", категоричен беше той. 

Очевидно е, че ГЕРБ са първа политическа сила, призна лидерът на "червените". "Не смятам и няма никакво писано и неписано правило, че най-голямата политическа сила, ако е в изолация, трябва да бъде на власт", заяви още лидерът на БСП и попита предсрочните избори ще решатпроблемите на хората и проблемите на страната.

Той обаче призна, че ситуацията в националния парламент ще се затрудни. “Мога да кажа, че ситуацията с кворума не се променя. Досега е имало за 1 година 13 провалени кворума и всички те са отработени”, подчерта Станишев.

Що се отнася до предсрочни избори или следващите парламентарни избори, той посочи, че резултатите от сегашните избори не означават, че същите партии ще влязат в националния парламент.

Станишев си пожела независимо от изборните резултати всички евродепутати да работят за България в Европейския парламент. „Не за своите политически цели и централи”, допълни той.

Европа, която виждаме в последните години далеч не е тази, за която си мечтаехме, смята още Станишев. Според него е очевидно, че най-голяма загуба като брой евродепутати ще претърпи ЕНП. Промяната, към която се стремяха ПЕС обаче  също няма да се състои.

Сергей Станишев коментира още, че разговорите между политическите сили и политическите групи в Европа за “главата” на изпълнителния орган на ЕС – Европейската комисия, ще продължат. Председателят на ЕК ще зависи от болшинството в ЕП, припомни още лидерът на БСП.

"Това, за което ние ще се борим на базата на гласовете, които получаваме в 28 държави, е промяната в Европа да бъде осезаема. Очевидно нямаме мандат за тотална промяна, но ще настояваме тя да бъде много ясна", заяви Станишев, който е лидер и на Партията на европейските депутати (ПЕС). .

Хората, личните им проблеми, не са във фокуса на управляващите в последните пет години. „В политиката, наложена от ЕНП, липсваха хората и затова много хора се разочароваха от ЕС”, смята още червеният лидер. Това едовело до тревожни тенденции в различни страни – появата на националистични партии, което е заплаха за ЕС.

За нашите избиратели е трудно да бъдат мотивирани и мобилизирани за европейски избори, коментира още лидерът на БСП. "Това, което успяхме, е да мотивираме нашите твърди избирателни. Не успяхме “меката периферия” да я накараме да повярва, че тези избори са важни за левицата и в Европа, и в България", каза лидерът на БСП.

Той разкритикува и АБВ, които са разколебали избирателите на БСП. „На БСП и на „Коалиция за България, на левицата, беше нанесен удар в гръб. Той изцяло обслужи нашият политически опонент”, заяви Станишев.

Той коментира, че партията е предупреждавала, „дори молила да не бъдат повтаряни грешки на други европейски избори в името на лични амбиции и други проекти”. Това не сработи и беше създаден АБВ и те не получиха достатъчно доверие, но разколебаха много членове на БСП.

Резултатите Станишев обясни още и с факта, че хората очакват по-категорични резултати. "БСП като партия от управлението не изконсумира никакви позитиви и затова казах, че приемаме това тежко предупреждение", заяви лидерът на БСП. Според него обаче в първите 6 месеца са били направени много неща и сега има нужда от по-ясни хоризонти и по-ясна ангажираност в политиките.

Разочароващият резултат идва и от един външен фактор – кризата в Украйна. "Не е тайна, нашите избиратели са масово русофили, приятели на Русия, и това че правителството зае позиция в рамките на европейската, макар и с много ясни принципни съображения, за много наши избиратели това не беше достатъчно мотивиращо като позиция", обясни Станишев.

Станишев коментира, че ще бъде направен анализ на слабости и грешките, в какво не партията не е отговорила на очакванията на збирателите. „Отчетът на правителство за първата година от мандата трябва да бъде много сериозен и за постигнатото, и за пропуските и слабостите, и да има ясна перспектива за след действия, които трябва да бъдат предприети”, заяви той и допълни, че са необходими реформи за "тежки сектори" - в здравеопазването, например.

Без такава цялостна политика с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели България няма да се измъкне, „ще бъдем на опашката, ще пълзим по корем, вечно ще бъдем бедни и ще сме недоволни от живота си”, заключи лидерът на БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 18 rate down comment 0
sdk
преди 10 години
комунист срама няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Яко ***-лизи ще падат след разочароващите резултати, за да не подаде оставка. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
SS-23
преди 10 години
Подкрепям казаното !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Гей сереев ще преживее много болезнен катарзис, когато го поотпуснат амфетките. Нищо чудно мон`ик да тръгне по мъже на стари години...така една семейна коалициика да му спретнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 22
Сините камъни
преди 10 години
Кой излъга Станишев, че русофилите били за БСП!Такова нещо няма, аз съм за политиката на руската държава, но Станишев е някакъв странен хамелеон, дето е и ни рак ни щука!Даже и да съм за държавността и против слободията наложена от свободните пазари, партия да представлява моите интереси в България няма, поне за момента!Ясна политика, вън от НАТО и не на този вид на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още