IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска преразглеждане на мораториума за шистов газ

Настояваме да се ускори и изграждането на интерконекторните връзки, заяви Константин Стаменов, председател на БФИЕК.

22:21 | 01.04.14 г. 22
Бизнесът иска преразглеждане на мораториума за шистов газ

След газова криза от 2009 година досега не е намерена алтернатива за доставка на природен газ, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

Той подчерта, че от представляваната от него федерация настояват за ускоряване на работата по изграждането на интерконекторните връзки, както и за преразглеждане на мораториума за шистов газ.

„Към днешна дата никой не смее да повдигне темата за шистовия газ, а да не говорим за започване на проучване”, заяви Стаменов. Той подчерта, че в тази връзка индустриалните енергийни консуматори настояват да бъде създадена специална група към парламента, която да преразгледа всички ефекти от дейността по добив на шистов газ.

Експертът коментира, че данните от проучването ще дадат информация за години напред, когато и технологиите ще бъдат по-развити за добива на суровината.

„Ние искаме да имаме бизнес среда, а тя включва, както по-нормални административни процедури или да няма затрудняване на бизнеса, така и достъпни енергоизточници”, посочи експертът. Той допълни, че с тези теми се обсъждат и се работи добре с администрацията на икономическото министерство.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 37 rate down comment 6
zritelcho
преди 10 години
"Бизнесът" искал! Какъв бизнес?! В България няма истински бизнес. Има преобладаващ процент тарикати на дребно, които се прикачат към постановките на всеки реален или измислен капацитет и се опитват да постигнат по този начин близост с властта, която близост пък в последствие да осребрят някак си. Искам да попитам господинът Костадин Стаменов, с каква технология за добив на шистов газ разполага лично той и ако не разполага (аз лично не зная български фирми, които да са развили собствени технологии за добив на шистов газ) - как ще отговори на едно американско нашествие в тази сфера? Да не споменавам екологичните вреди, които допускането на подобно престъпно безумие ще донесе, че тогава вече и страшно може да стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още