IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Няма икономическа логика в реиндустриализацията

Съвременният бизнес е в сектора на услугите, отбеляза бившият заместник-министър на финансите

20:05 | 10.03.14 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Любомир Дацов: Няма икономическа логика в реиндустриализацията

Не е работа на държавата да спасява предприятия като "Кремиковци" и "Химко", заяви в ефира на телевизия и радио Bulgaria On Air бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

"Разговорите за реиндустриализация у нас са по-скоро PR слоган, но не и адекватна индустриална политика", отбеляза експертът.

"Държавата притежава други инструменти, с които може да помогне за спасяването на предприятия, но при наличие на интерес от страна на частен инвеститор. В такъв случай тя може да даде временни гаранции или да окаже помощ, но индиректна и в рамките на някакви условия", каза Дацов. "Ако има частен инвеститор, който да проявява интерес, той ще дойде, но просто няма такъв", допълни той.

Според бившия зам.-министър няма икономическа логика в спасяването на няколкостотин работни места в тези предприятия.

"Когато нещо корозира е трудно да се възстанови. За "Химко" са нужни инвестиции от поне 200-300 млн. лв. Освен това специалисти в тази област отдавна няма, те тепърва трябва да се набират и обучават",отбеляза експертът.

Любомир Дацов заяви също, че България не разполага с богати природни залежи и затова не е адекватно да се инвестира в подобен тип дейност. "Ние обаче имаме човешки ресурс и трябва да се влагат пари за образование и наука", посочи той.

"България на услугите не е никак лош вариант. Този сектор през последните години значително увеличи дела си в БВП на европейските страни, като в момента съставлява около 60% от него. Съвременният бизнес е в сектора на услугите. С въвеждането на все повече машини в индустрията тя няма как да предлага заетостта отпреди време, но именно услугите създават тази заетост”, каза още Дацов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Еми.. туризма е износ на услуга един вид :)Аутсорсинга също (в много случаи, но не винаги).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
A като си поръчаш пица по "Уеб сайт" по телевизията ли ти я доставят, многоумник?А иначе Дацов и френския посланик сигурно еднакви хапчета вземат, да ми обясняват какъв човешки потенциал имаме. Има потенциал за туризъм( почивен, алкохолен, медицински, пенсионерски, планински) аутсорсинга върви добре, следва да се опитаме да правим повече добавена стойност, земеделие, овощарство, консерви, вино, алкохол, фармацията е силен бранш с традиции, транспорт .. има какво но не и съживяване на предприятия, правени да работят в СИВ,просто са мъртви без СИВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Къде, точно аджеба е потенциала за ръст на валутните постъпления от услуги и защо не трябва да мислим за предотвратяването на изтичане на валута по линия на вноса на стоки/продукция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Половинчата истина е изнесена в мнението му: вярно е, че разрастването в сектора на услугите допринася за това икономиката да се крепи (по простата причина, че все още дела, който има трудовото възнаграждение и прекия човешки труд, в себестойността на услугите се запазва по-висок, в сравнение с този в промишлеността, от там и по-голяма част от цената, която се плаща за услугата се връща в икономиката/потреблението). Обаче езуитски се заобикаля въпроса, в конкретния случай с БГ, как ще се повиши, чрез сектора на услугите благосъстоянието на хората? До колкото благосъстоянието ни зависи от притока на долари в страната и предотвратяване изтичането на вече наличните, то значи :А) или тр. да предлагаме услуги за експорт, с/у които да постъпват долари ;Б) или да заместваме услуги, които ползваме отвън, с/у вътрешни такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
serafima
преди 10 години
Тази ниска топка Дацов изпълнява партийно поръчение да се противопоставя на Орешарски. Нямало икономическа логика и вади плитки скалъпени аргументи на неолиберал. Тези не се ли скриха в земята от срам след кризата, която предизвикаха? В цял свят да, но не и у нас. *** разчитат, че хората не са много просветени в тематиката и говорят каквото им падне. И в световен мащаб, и в ЕС разбраха, че заритнаха с услугите (този голям кюп, който побира какво ли не). Наш Дацов има против. Според него нашите хора стават да опъват чаршафите по курортите, да купуват от чуждите вериги магазини чужда стока. Думи нямам от наглостта на такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 8
deant
преди 10 години
***!!! Този е бил управляващ!!! На Орешака ташака като фин мин.Слушай ве баце. Аз си поръчвам пица по уеб сайт. Купувам си дрехи по уеб сайт. Някой ден ще има ел. правителство. Кои услуги предлагаш бе?? Засега само транспорта и проституцията не могат да минат без хора. Ми давай цялото население в тази посока тогава! Реиндустриализация ли? Ми що ни е? ***, дори изцяло автоматизиран завод би вкарал много повече пари в икономиката, съответно данъци, нищо че раб. места са малко! *** нека ние да развиваме икономиката на разносвачи на пица, сервитьори по курортите и *** по магистралите - доходоносни услуги!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още