IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

80% от предприемачите са недоволни от знанието, което получават младите

Бизнесът трябва да участва в изготвянето на учебните програми, смята председателят на БТПП Цветан Симеонов

15:02 | 22.02.14 г. 21
Автор - снимка
Редактор
80% от предприемачите са недоволни от знанието, което получават младите

Над 80 на сто от предприемачите у нас смятат, че младежите не получават достатъчно знания в университетите, нужни за професионалната им реализация.

Според председателя на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов са необходими спешни образователни реформи, за да се подобри качеството на придобитата квалификация, въпреки че в последно време бизнесът подпомага обучението на студентите чрез стипендии.

Висшите учебни заведения не бива да забравят, че подготвят бъдещи специалисти, необходими за бизнеса и би трябвало да следят съответните тенденции, коментира пред Bulgaria On Air Симеонов.

Той е на мнение, че бизнесът трябва да участва в изготвянето на учебните програми. Причината е, че в момента от университетите излизат кадри с недостатъчно добра квалификация. Нужни са и законодателни промени, категоричен е той.  

„Продължаваме да пускаме програми, които временно закърпват положението, без да се направят усилия временно заетите да придобият знания и да успеят да си намерят работа на един следващ етап на пазара на труда”, коментира още председателят на БТПП.

Освен компютърна грамотност и езици, на бъдещите кадри са им необходими и много практически знания, които могат да бъде набавени при сътрудничеството между бизнеса и висшите училища, подчерта Симеонов. Той допълни, че бизнесът вече инвестира в обучаващите си като предоставя стипендии по време на следването им. 

Вижте още във видео материала на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 1
lewis
преди 10 години
Добре, така да е, искаш да кажеш, че щом се докажеш, че ставаш - заплатата ти от 200 евра ще скочи на 600? Не мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Ang
преди 10 години
И отново стигаме до реването за заплатата! Призовавам ей тей за спорта, административно да се вдигне мин работна заплата на 600 евро. Искам да видя резултата и дали наистина нещо ще се подобри?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
dsx500
преди 10 години
Нещата не стават отзад напред, има си последователност:1) Качествен труд2) Добро заплащанеВсички които искат да стигнат до 2) без да минат през 1) са просто "тарикати"Проблем е бизнеса да участва в обучението защото така ще излизат работници от университетите, а не високо образовани хора. Просто е, трябва да се измести фокуса от приемане на максимален брой студенти, съкращаване на часове/асистенти и подаряване на дипломи към истинско качество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
lewis
преди 10 години
Бизнесът плащал данъци, а гражданите - не? По презумпция данъците, които отиват в образованието са с идеята да се създадат качествени хора, които да дърпат икономиката напред в бъдещ период! Обаче действителността у нас не позволява това, защото или работиш за без пари или някой познат те намърдва някъде, където не работиш, обаче вземаш повечко! Е познай кой ще остане тук и кой ще дърпа икономиката напред? Напред? Мда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 10
Sakamano
преди 10 години
"Ахааа, значи "бизнесът" иска готови кадри от университетите, за да не се налага да се наливат пари в "обучения" и подобряване на квалификацията за тяхна сметка!"Бизнесът има право да иска добре подготвени кадри, след като значителна част от данъците които плаща отиват за образование. Ако предприемачът трябва да обучава всеки всеки работник, за чих са ни всички държавни учебни заведения? Дефицитът от кадри се решава много просто - ако не могат да се намерят тук, бизнесът се мести там където ги има. Затова дефицит от кадри няма да има. По-вероятно е да има дефицит от работни места на които да си пипате трите букви за 300 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
lewis
преди 10 години
За какво качество си говорим? При тея трохи, които се плащат за труд у нас, качество няма как да има! Не можеш за 200 евра месечна заплата (колкото са джобните на т.нар. бизнесмени) да изискваш качество! С отварянето на трудовия пазар на Запад малко ми се струва химера тея мераци на т.нар. "бизнес".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
dragonheart
преди 10 години
Ами мога да кажа две неща. Наистина страхотно, че вече българскя бизнес търси качество! Така, на запад например се набилязват хора още от университета, тоест разпитват се контролни органи в университета, кои кадри показват потенциял(не препоръчани поради шуробадженащина, а наистина хора с потенциял)Когато се разбере от българските бизнезмени,кой наистина студенти са кадърни, те ще инвестират в тях финансово.Нали не очакват ,че от платилите си подкупите студенти ще излезе нещо качествено.Инвестицята им обвързва одобрения студент с договор за бъдещо назначение. Това е първото за бизнеса в нас да си набави кадърни кадри. По този начин всеки ще се старае да се представи и да научи, а не да пие за сметка на мама и тате и да плати. Второ, заплащането трябва да стимулира студентите,добро заплащане отговарящо на положения им труд като студенти,то би трябвало поне да се доближава до подходящо заплащане за положения труд и проявени качества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
За 300 евро на месец и това, което ги има им е много. Скоро ще имаме системен дефицит на кадри от всякакъв тип, включително и за най-ниско платените работи няма да се намират никакви желаещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
lewis
преди 10 години
Ахааа, значи "бизнесът" иска готови кадри от университетите, за да не се налага да се наливат пари в "обучения" и подобряване на квалификацията за тяхна сметка! Аз се питам, ако въпросния бизнес търси млади и амбициозни кадри, дали с нормално заплащане, обучения и лоялност не би ги превърнал в ЮПи-та? Мда, не става само с ядене, другари капиталисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Какво невероятно съвпадение, 99.99% от младите не са доволни от заплащането предлагано от предприемачите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още