IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лафка" застрашавали малкия и средния бизнес*

От търговската верига стартират срещи с бизнеса, идеята за развитие на проекта е франчайз

16:38 | 18.02.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Лафка" застрашавали малкия и средния бизнес*

"Навлизането в страната на търговската верига за импулсни продажби "Лафка" създава огромна опасност за малкия бизнес и за гражданите", заяви председателят на Сдружение на собствениците на преместваеми обекти Иво Иванов, цитиран от БТА. 

Според него с тази търговска верига компанията "Табак маркет" АД става изкуствен монополист в продажбата на дребно на печатни, тютюневи и захарни изделия, на дребни пакетирани стоки и алкохол. 

"Основните проблеми за дребните търговци са, че новата верига разполага павилионите си на публична общинска или държавна собственост и то на най-добрите локации след конкурси с предизвестен победител", посочи Иво Иванов.

По официални данни търговската верига има около 500 павилиона в страната, но вероятно са повече, посочиха от сдружението. "Нашата информация е, че "Табак маркет" АД вече има готови на склад над хиляда павилиона, готови за поставяне", каза Иванов.

Той съобщи, че още днес сдружението ще сезира вицепремиера Даниела Бобева за опасността за малкия и средния бизнес с настъпването на "Лафка". От  Сдружение на собствениците на преместваеми обекти считат, че съществува реална опасност за работата на над 20 000 малки фирми, които осигуряват поминък на около 100 000 души. 

Подготвяната забрана за търговия на тютюневи изделия по бензиностанции и търговски вериги е следващата стъпка в създаването на монопол на "Лафка", смятат в сдружението.

От там посочиха, че в Европа местните власти не допускат търговците да държат над 5% от обектите върху публична общинска собственост. Много общински съвети, като този в Брюксел например, не разрешават в обекти на общинска земя да се търгуват цигари и алкохол или пък да се предлагат хазартни игри, допълниха от организацията.  

Междувременно от TabakMarket съобщиха, че търговската верига "Лафка" стартира срещи със средния и дребния бизнес.

“Ние търсим диалог, а не конфронтация, бихме искали да представим пред всички организации и обществеността какво представлява проект "Лафка". През последните седмици вървят много спекулации относно търговската верига, които за съжаление имат политически оттенък. Считаме, че чрез диалог ще бъдат изчистени всички спекулации относно проект "Лафка", надяваме се, че след тези срещи всичко ще бъде изяснено и хората ще имат достатъчно информация, за да не бъдат въвеждани в заблуждение”, каза изпълнителният директор на “Табак Маркет” АД, Борис Захариев. 

От търговската верига заявиха, че идеята за развитие на проекта е франчайз и семейният бизнес има шанс да се развие с "Лафка". 

* Публикацията е допълнена с позицията на "Лафка".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 12 rate down comment 4
0pk
преди 10 години
Доста е нагло, превземат ключови "тротоарни" позиции боравейки с властови лостове. Едва ли е ставало с прозрачен конкурс. Опитват се да наложат монопола си законово. Тези неща дразнят хората. Аз лично се присъединих към идеята "не купувам в лавка". Само потребителския отпор може да им удари болезнен шамар на лафкаджиите. Всъщност не ми е трудно, щото не чета вестници, нито пуша цигари а ако производителите на алкохол разчитаха на такива като мене, щяха да са фалирали отдавна :)Плюсовете дето някои ги изтъкват се ограничават най-общо с добрия външен вид на павилиончетата, което всъщност можеше да се постигне с едно решение, всички подобни обекти да имат определена архитектурна визия (на примера на гадните спирки дето ги направиха).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
edimi
преди 10 години
Бравос за прозрачността! Че собствениците са публично ясни, съм съгласен.Не съм против това някой да направи нещо хубаво и удобно.Дразни начина по който се случват нещата. Нечистоплътно. Та принципа с веригите е същия. Ако си наясно кое е франчайз и на кого.....Както и да е, всеки да си "хапва" сам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Един вид искат да обложат с "данък" от мишоците за да развиват дейността която досега са развивали. Ако не има и друга опция за тях -да станат продавачи! :D Добра бизнес идея! Само дето за осъществяването и трябват хора на властови позиции/ ..то на най-добрите локации след конкурси с предизвестен победител", посочи Иво Иванов.." за да ги наложат като марка! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Хе хе ама те от "Сдружение на собствениците на преместваеми обекти" нещо не са наясно. Ама "Лафка" правят всичко за добро. Ще им осигури работно място! Така де ...мислят за тяхното добруване. Да не са си помислили друго? ха ха ха От много бизнесмени няма нужда е позицията на "Лафка"! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 7
LuckyYou
преди 10 години
Аз не мога да разбера защо не спирате да ръсите глупости. Значи може чуждите вериги да идват и да грабят българския продукт, но когато дойде българският продукт и прави същия маркетинг, какъвто преди години правиха чуждите вериги ние трябва да го изядем? Къде бяха протестите срещу чуждите вериги се чудя тогава? И какви олигархо-не знам какви глупости. Комапнията собственик е възможно най-прозрачна - публична и на БФБ!!! Така че дори и ти ако искаш можеш да имаш дялове в тази така омразна лафка. Но Не! Ние трябва да храним....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Конкуренция - да! Монопол и/или картел, създадени на база партийно-олигархични приятелства и почерпки - не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
edimi
преди 10 години
Causa Perduta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
polax
преди 10 години
Абе незнам дали си ***,но си голям дразнител и все с грешна позиция.Цигари без бандерол продават твойте любимци по пазарите, но ти си защитник и не виждаш бялото, а тук си е ясно създават си картел законно :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 10
LuckyYou
преди 10 години
Не беше ли конкуренцията най-добрият начин да бъде постигната най-добра цена за крайния потребител ? Нали живеем в капитализъм? А в капитализмът е така - който предлага най-добра цена, той може да си позволи да си увеличи печалбата. Не разбирам какво негодувате! И не разбирам какви са тия платени статии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 17
Perun
преди 10 години
Защо си мислиш че съм ***?Ами не съм, ама на хората все *** им се привиждат.На бялото черно не можеш да кажеш, лафка си е модерна търговска верига, на мен ми харесва. Много по-добре от разни павилиончета, които масово продават цигари без бандерол и от там се издържат, защото с 1-2 павилиончета иначе не можеш да се изхраниш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още