IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отхвърлиха проекта на "Атака" за национализация на ЕРП-тата

Дебатът за възобновяване на АЕЦ „Белене“ бе отложен докато в парламентарната комисия по енергетика не се явят министрите Стойнев и Чобанов

16:56 | 05.02.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отхвърлиха проекта на "Атака" за национализация на ЕРП-тата

Парламентарната комисия по енергетика отхвърли внесения от „Атака“ проект на решение трите електроразпределителните предприятия (ЕРП) да бъдат преобразувани в дружества с преобладаващо държавно участие. Вносителите от „Атака“ настояваха парламентът да възложи на правителството да предприеме необходимите за това действия.

Депутатът Волен Сидеров, който е автор на предложението, припомни, че при управлението на кабинета „Сакскобургготски“ електроразпределителните дружества са били приватизирани и „Атака“ определя това като „национално предателство“. Според Сидеров обаче това може да бъде поправено.

Откакто са приватизирани ЕРП-тата, услугите за гражданите се влошават, цената на тока расте, а печалбата се изнася в чужбина - например за 2011 г. - 3,8 млрд. лв., твърди депутатът.

Явор Куюмджиев от "Коалиция за България" заяви, че чуждите компании, собственици на ЕРП-тата, се държат с българските граждани като трета категория хора. Той даде за пример възможността да бъде изключен токът заради сметка от 1 лев. 

Трябва да се предприемат мерки спрямо ЕРП-тата, ако трябва – обратно изкупуване на продадените преди време дялове. Сега това е усложнено, тъй като предишното управление продаде миноритарните дялове. Собствеността може да бъде възвърната по пазарни механизми. Не става въпрос за нов 9-ти септември или национализация, уточни Куюмджиев. Според него обаче не трябва да се предприема „груба намеса“ на държавата.

Сидеров репликира, че от „Атака“ също не искат „груба намеса“ и нецивилизовани мерки. „Има начини на една компания да бъде казано, че трябва да се оттегли“, твърди той.

Не за първи път "Атака" настоява за връщането на ЕРП-тата в ръцете на държавата. В едно от последните си решения 41-то Народно събрание отхвърли внесения от националистите проект с подобно съдържание

Делян Добрев от ГЕРБ отбеляза, че е вредно да се наливат държавни пари във фалирали предприятия като „Химко“ - Враца и „Ремотекс“ - Раднево.  Той  предложи да бъдат изслушани представители на правителството за тези решения.

В крайна сметка проектът на Сидеров бе отхвърлен с 2 гласа „за“, 5 „против“ и 8 „въздържал се“.

По-късно пред журналисти Сидеров заяви, че ЕРП-тата могат да бъдат убедени да се оттеглят, като им бъдат отнети лицензите за продажба на електроенергия. Той се обяви за въвеждането на пределни цени на тока за социални слаби. Лидерът на „Атака“ обвини БСП, ДПС и ГЕРБ в единодействие, с цел да не мине проектът му.

Явор Куюмджиев коментира след заседанието на комисията, че теоретично е напълно възможно държавата да изкупи мажоритарни дялове в ЕРП-тата, а предвид пазарната обстановка това може да стане на цени, по-ниски от продажните при приватизацията.

По повод решението на „Атака“ да оттегли от пленарна зала искането си за размразяване на проекта „Белене“ и последвалите критики от ГЕРБ, Сидеров обясни, че проектът е оттеглен от зала, за да има експертна дискусия в енергийната комисия.

Тази дискусия обаче не се състоя. Депутатите от комисията отложиха обсъждането на проекта за продължаване на строителството на ядрената централа, докато в комисията не се явят лично министрите Драгомир Стойнев и Петър  Чобанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Принципно съм съгласен и много пъти аз съм казвал, че трябва да се национализират ИЛИ да им се премахне монопола. Обаче нобел е донякъде прав, защото смятам сам виждаш, че сегашната дръжава изобщо не е онази предишната, която ти спомена, че съградила много. Сегашната държава е един остатъчен продукт... т.е ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
Ricco
преди 10 години
Да, може и да си прав - когато става въпрос за по-големи обекти, особено такива, които имат характеристика на инфраструктура, държавата може и да се окаже, че се справя по-добре. Ако държавата управлява шивашко, обувно или дори автомобилно предприятие, то тя вероятно би се провалила. Но за по-едри неща и по-специално в енергетиката, нещата май изглеждат по-различно. Ето, имаме примера с Мариците - държавната Марица 2 се справя 2 - 3 пъти по-добре от частните Марица 1 и 3. Ако и едно държавно ЕРП покаже подобно постижение ще може твърдо да се каже, че държавата е по-добра в енергийния сектор. Още повече след провала (от обществена гледна точка) на частните инвестиции във ВЕИ сектора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
kane
преди 10 години
Сини очи в РБ всички искат да са интересни и модерни и затова заемат такива позиНеразбират че са ***, защото само фасона си могат да постигнат и нищо повечеНе само че НРБ построи и изгради тези мрежа, но и производителите на тока и я захранваше, подържаше и изнасяше ток за всички съседи!А сега щото капиталистическата/фашистка система/ превзе родинаа ми всички искат да могата да оцелят в нея и си мислят че ще са/или са/ от топ 1% на топ 1%...смешнициЕдин АЕЦ блок РБ неможе да изгради сега самаЛизачи на богаташки *** са 99% от политиците ни, за да са "уредени"" смемествата им, а за съгражаните .... да имигрират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
kane
преди 10 години
ЕРП не само в НРБ но и в половината свят бяха национални десетки години наредИ все още са в много страни по светаТака че няма какво да гледаш и да създаваш конкуренция в стратегически за страната и българите отрасълПросто фашизма е завладял света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
kane
преди 10 години
Абсоютно е прав Сидеров!В случая той мисли за населението си, а останалите за всички останали интересиЕРП тата трябва и могат да бъдат само държавни и това рано или късно ще стане, но дотогва ще се направят много пари от тях каквоато и е целтта на политиците/бизнесмени в РБТЕ незащитават интересите на населението което ги е избрало, а на богатите за да ги поддържт материално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Викаш, държавата не може да се справи с преноса на ток, а? Щото държавата започва откакто вие пишете тук, а не е изградила, експлоатирала и поддържала най-мощната електроенергийна индустрия на Балканите? Да не би електропреноса и разпределението да започва в България от Милениума, когато харизаха на некакви житни бегачи като ЧЕЗ и компания възможността да лапат наготово и си се затръшкал за потентността на държавата в тази материя?Толкова сте смешни понякога...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
За съжаление Атака само си търсят поводи да покажат мускули на националисти.Иначе е ясно, че е само медийна изява, за съжаление!Ако искат да направят нещо наистина стпйносто, просто да бойкотират правителството не давайки гласове да го съборят!Другото е само панаир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Ricco
преди 10 години
Според мен е идейно да се национализира (изкупи) само едно от ЕРП-тата и да се види за известно време в пряка конкуренция с другите две как ще се справи. И след това ще знаем с много по-голяма доза сигурност може ли държавата да управлява ЕРП или не. Даже и да се окаже неуспешен експеримент, поне ще го има като опит и всякакви по-нататъшни напъни в това отношение ще бъдат преустановени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Tony
преди 10 години
Много жалко!Исках да се посмея яко! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още