IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Годишно от провинцията в София пристигат по около 20 хиляди души

За да започне да се решава демографската криза у нас, е необходимо увеличение на доходите с поне 20% на година, смята проф. Никола Алтънков

19:52 | 04.02.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Годишно от провинцията в София пристигат по около 20 хиляди души

Годишно от провинцията в София пристигат по около 20 хиляди души, пресметна проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика, цитиран от Dnes.bg.

По думите му за десет години това прави 200 000 души, които са се преселили в столицата заради по-високите заплати.

Той подчерта, че доходите на един български гражданин годишно са в размер на 14 хил. щатски долара, докато в страни като Ботсвана и Габон доходите са по-високи и стигат около $16-17 хил.

"За да започне да се решава демографската криза у нас, е необходимо бързо, драстично и шоково увеличение на доходите в България - поне с 20 на сто за година - на пенсионери и работещи", включи се в защита на колегата си проф. Никола Алтънков. По думите му недостатъчните доходи не окуражават младите семейства да имат деца.

"Доходите са най-големият фактор за младите и предприемчиви българи да напускат страната ни. Нашите сънародници в чужбина са между 800 000 и 2,2 милиона души", предположи проф. Алтънков, но коментира, че "не всички от тях са богати".

Според него половината от родните гастарбайтери в чужбина "мият улици, пекат хамбургери и чистят градини, берат портокали и с удоволствие биха се върнали в България, ако взимат поне толкова мизерни пари, колкото получават в Испания и Гърция".

Учените от Центъра за демографска политика за пореден път представиха "стряскащи статистики" - за намаляване на българското население с по осем души на час, за "самоубийства на трима българи на ден" и за напускането на България - по един лекар на ден.

"Заобикалянето на демографския проблем е свързано със смърт - със смъртта на нацията", заяви проф. Алтънков, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че една от най-често срещаните нападки към тях, като учени, изнасящи подобни факти, била, че са "кабинетни фантазьори".

Проф. Петър Иванов пък констатира, че "демографската катастрофа се използва много упорито, системно и целенасочено като PR от политическите партии".

Още български новнини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
цитат :"Селата и малките градове са напълно оголени, младите ги няма, което заличава всякаква възможност за демографски растеж и води до чисто биологично изчезване на жителите и на населените места от картата", съобщава ученият от БАН Николай Цеков, цитиран от вестник "Монитор".От общата картина изключение били смесените села с преобладаващо турско, помашко или ромско население. Ученият дава пример с общините Гърмен и Черноочене в Родопско, където оставала перспективата за дълъг живот и нормално развитие."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 35 rate down comment 6
studioaa
преди 10 години
Българската нация реално умира. Този факт беше констатиран даже от командира Иван Костов преди няколко дни. Ние вече сме навлезли във фаза, в която депопулацията вече е необратима. Ние сме най-бедната страна в цяла Европа по реална покупателна способност(не сме 10-на най-бедна както твърдят медиите). Нашият жизнен стандарт е под 1/3 от този в този от най-бедните страни в ЕС, без Румъния където стандартът е с цели 20% по-висок. Ние вече вече сме се превърнали в едно гето, като едничката мисия на всеки жител е да го напусне. Всички деца усилено се подготвят да имигрират още от детската градина, половината студенти търсят места в чужди университети, лекари, инженери, спортисти се разбягват във всички посоки. Според мен въпрос на време е България да престане да съществува в сегашната си форма, въпрос на време е дори езикът и културата ни да умрат безвъзвратно. Историците твърдят че една нация живее от 1300 до 1500 години, явно нашият час ще удари скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 11
pecan
преди 10 години
хвала на г-н Алтънков пожелавам му да стане работодател и да плаща по 2000 лв заплата на месец на служителите си ,но си мисля че не му стига пипето за такова нещо и ще си остане кабинетен плъх на държавна хранилка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 1
alphaomega
преди 10 години
"Той подчерта, че доходите на един български гражданин годишно са в размер на 14 хил. щатски долара, докато в страни като Ботсвана и Габон доходите са по-високи и стигат около $16-17 хил."Айде пак глупости .......това не са доходите, а БВП на глава от населението! То ако бяха доходи, средната заплата щеше да е над 1600 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 5
0pk
преди 10 години
Абе те хора не останаха, да се съберем всички в София и да затворим останалото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 4
alligator_29
преди 10 години
Децентрализирайте държавата, тогава и другите райони ще се развиват. Всяка една община сама да определя данъчната политика примерно, минимално заплащане и т.н. Сега останалите общини не са конкурентни в сравнение със София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Мдааа .... Много от хората живеещи в столицата, все още не забелязват тия стряскащи факти. Из страната те са ясно забележими от много време. Когато някой подеме темата за повишение на доходите, веднага бива заклеймяван като "ляв" ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8Fhttp://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
SeriousVassilis
преди 10 години
хубаво е че се споменава, но биш желал да видя по задълбочен анализ по темата, статистики от последните 100г. на бъл. население, раздаемоста, смъртността, и т.н. И този анализ бих искал да не е с никаква политическа цел, а да бъде направен с една единсвенна цел - ДА СПОМОГНЕ За РАЗРЕШАВАНЕ ДЕМОГРАФСКИ ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИТЕ.И след това нека всички *** в парламента да се обединят около тази цел, защото няма по- важно нещо от НАРОДА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
България:"Административно-териториалното деление на Република България е 2-степенно. Задължителните административни единици са 2 :Област Общинa . Италия : Административното деление на Италия има три нива: региони, ПРОВИНЦИИ и общини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още