IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Нужни са ви независими и ефективни антикорупционни институции

В България няма закон за лобизма, който ясно да показва връзките между лобисти и политици, се казва в първия антикорупционен доклад за ЕС

14:32 | 03.02.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Нужни са ви независими и ефективни антикорупционни институции

Борбата с корупцията е декларирана като приоритет за България от години, а от 2007 година напредъкът в тази област се следи и от Механизма по сътрудничество и проверка. Но въпреки това корупцията си остава сериозно предизвикателство за страната на различни нива – в здравеопазването, митническия контрол, полицията, местната администрация и други области, се казва в главата, посветена на България, в първия доклад на ЕК за корупцията.

Липсата на санкции често става причина за разпространението на корупционните практики, добавят чиновниците и препоръчват да бъдат изградени независими и ефективни институции и съдебна система, които ще подсилят прозрачността в публичните отношения.

В доклада се препоръчва още по-ефективна координация между институциите, които се борят с корупцията, както и създаването на етичен кодекс за депутатите, който да гарантира санкции при изборни измами. Трябва да бъдат приети още и ясни критерии за избор на магистрати.

В България липсва закон за лобизма и няма изискване да се посочват връзки и срещи между политици и лобисти, посочва още докладът.

По отношение на свободата на словото, то е гарантирано със закон. В същото време обаче при финансирането на медиите липсва прозрачност, липсва и изискването за отбелязване на „платен материал“, наблюдава се и медийна автоцензура, свързана с корпоративен или политически натиск.

„България е на последното място в ЕС в класацията за световната медийна свобода“, отчита още ЕК.

Като цяло корупцията е сериозен проблем за целия ЕС. Подобни практики костват 120 млрд. евро за икономиката на общността, коментира при представянето на доклада комисарят по вътрешния ред Сесилия Малстрьом. „Не правим класация в коя държава корупцията е най-сериозен проблем. В доклада отбелязваме, че някои държави се справят по-добре от други“, обясни още тя.

Така в своето изявление комисарят отказа да посочи дали в България и Румъния, които са под наблюдението на механизма, корупционните практики са най-сериозни. „Проблемите на България са сериозни, но в нашия доклад ние посочваме слабостите на правителството на страната и призоваваме правителството, както и всички останали правителства в общността, да работят срещу този феномен“, коментира още Малстрьом.

В доклада е включено допитване на Евробарометър, което измерва усещането на гражданите в ЕС за корупцията. 84% от българите коментират, че корупцията е широко разпространена в България, а 73% коментират, че подобни практики застрашават нормалното развитие на бизнеса им. Средно в ЕС 76% от анкетираните смятат, че корупцията е широко разпространена в страната им.

Данните показват още, че 9% от българите – най-ниското ниво в целия ЕС, определят като достатъчни действията на правителството за защита на хората от корупционни практики.

Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 8
bgMan
преди 10 години
И на вас ви е нужно същото уважаеми лицемери от ЕС дето съдите и посочвате с пръст пък вие сте по-зле и от нас що се отнася до корупция, само дето имате повече осъдени а тук няма нито 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
SS-23
преди 10 години
На нас ни трябва не толкова антикорупционен, колкото анти-политически и анти-банков инструмент!Ето го: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/62/M107_1.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Нищо подобно.Историята е показала че ако ти дадат 5 хилки (чисто) заплата при запазване на цените след около година-две почва да ти се вижда малко и да искаш още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Ей тези комисари трябва да се уволнят. Абе кво значи нужна е ефективна съдебна система и по-ефективна координация? Кажете КАК да стане и как я мерим тая ефективност. Всичко останало е бля бля. Ето закона за лобизма е хубаво предложение, сиреч, явно не можем да преборим влиянието на икономическите групировки върху законотворството, но поне да го регламентираме.Т.е. ако си имам едно ченге, което декларирам че лобира за мене, и му давам по 100 кинта месечно, та като ми напишат акт да иде да им каже "Тука един мой човек.. " тва е ОК, казва се лобизъм и е законно, ама ако "Е ко шъ праим са?" на ти 20 кинта, това е корупция и не е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
SS-23
преди 10 години
ЕК: Нужни са ви независими и ефективни антикорупционни институции========================================================Греши ЕК...много греши !!Нужни са ни по 5 хилки (чисто) заплати, при запазване на цените. Ей тва ни е нужно! Всичко друго произтича от това !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
lubenmark
преди 10 години
Антикорупцоинният инструмент се нарича АК 7.62мм. Всичко друго е кьор фишек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още