IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Възстановете спряната пенсионна реформа

От фонда настояват да предприемем смели структурни реформи, да подобрим съдебната система и ограничим корупцията

21:29 | 30.01.14 г. 17
МВФ: Възстановете спряната пенсионна реформа

Финансовата и макроикономическата стабилност на България са запазени, въпреки външните фактори и вътрешно-политическата обстановка, сочи оценката на Изпълнителния борд на Международния валутен фонд (МВФ) за България

Въпреки това обаче икономическият ръст остава слаб, а безработицата е висока. Затова и препоръките в редовния годишен доклад на фонда за страната ни са да бъдат ускорени политиките за премахване на структурните пречки пред икономическият ръст и създаването на работни места, както и за по-бързото изравняване с доходите в ЕС.

От МВФ препоръчват да бъде подобрена ефективността на социалните разходи, включително и в областта на здравеопазването, както и да бъде възстановена спряната пенсионна реформа. В доклада са записани и опасения и относно рисковете, свързани с някои държавни предприятия. 

Ръстът на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) за 2013 година се очаква да бъде 0,5% като несигурността в страната подкопава търсенето. В същото време обаче износът се представя добре.  Прогнозата на фонда е, че вътрешното търсене ще се възстанови, а износът и преките чужди инвестиции ще се повлияят благотворно от възстановяването на Европа. Така ръстът на БВП през 2014 година ще се ускори до 1,6%.

На този етап инфлацията остава ниска – около 0,4% през 2013 година, а прогнозата за 2014 е ръстът на цените да бъде в рамките на 0,8%. Заетостта започва да расте, но и през 2014 година безработицата ще остане висока, очакват от МВФ.

Финансовата система е стабилна, добре капитализирана и ликвидна, но доходността е ниска. От МВФ насърчават стъпки за намаляване на необслужваните кредити.

В доклада се обръща внимание и на Публичния инвестиционен фонд, като институцията приветства планираното увеличение на капиталовите разходи, но се подчертава важността на подходящите процедури и подбор на проекти и мониторинг в рамките на фонда.

Критикувани са още слабостите на съдебната система, както и корупцията и бюрокрацията в страната. Тези пропуски трябва да бъдат разгледани, за да може страната да отключи потенциала си за растеж.

В заключение от фонда отбелязват нуждата от смели структурни реформи, които ще доведат до повишаване на растежа, създадат работни места и ще подобрят продуктивността на икономиката.  Политиките трябва да се фокусират върху подобряването на бизнес климата и съдебната система, както и антикорупционните и антимонополните режими.

Активните действия по отношение на трудовия пазар включват подобряване на образованието и обучението на работещите.

Европейските фондове трябва да се усвояват по-бързо и по-ефективно, посочва се още в доклада ва МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 2
energetik
преди 10 години
До хладнокръвния,Вервай си приятелю :)Ха излез на избори с икономическата програма на ИПИ (там дето се говореше за незабавна разпродажба на държавните активи и пр.) и гледай какъв успех ще пожънеш !За пенсионната реформа то е ясно за всеки нормално мислещ, че трябва да се поднови, ама в момента, през 2014 г. това НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ!Я нека някой да пробва да пак да замрази пенсиите и да притисне военните, куките и пр. и ще видите какъв цирк ще се получи!Така че засега ще се действа с популистки мерки, независимо дали на власт са леви, десни или филанкишията!След 2-3 години като поотмине ефекта от кризата може пак да се пробва с по-хард десни мерки, но в момента това е абсурд! Жалко наистина, защото се хаби време и се трупат загуби, но това са реалностите, другото си е фантазьорство и политическо самоубийство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Прав си но има и друг по-лесен път, много по-подходящ за индивидуално спасение - осигуровки и работа в друга развита страна с по-добра икономика и с по-стабилна осигурителна система за около 10 години. С тази пенсия тук ще си по-добре от всички осигурявали се само в България.Не виждате ли основната партийна линия на престъпниците от БСП/ДПС/ДС/КГБ? Това е единствената последователна политика, която се провежда в България независимо кои клоуни печелят изборите и кои артисти съставят правителство, независимо от това дали сме в ЕС или извън него, независимо от това кой ще строи 7-ми или 15 ядрен реактор, независимо дали ще се строи Белене или не..... всичко останало са само незначителни подробности, които повечето от нас си мислят че са от голямо значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 1
KostadinovK
преди 10 години
Пътят е само един - увеличаване на раждаемостта: семейно подоходно облагане, промяна в пенсионната система - ако до 40г -имаш само едно дете, пенсионната вноска расте с 50%, ако нямаш деца - двойна пенсионна вноска. (ако се сметне за дискриминация -се прави обратното - пенсионната вноската се вдига за всички и се прави отстъпка за тези с деца)Ограничавне на раждаемостта при ромите: без детски след третото дете, безплатни презервативи и спирали за ромите, Обучаване на роми които да работят на място в махалите и т.н. ..........Има какво да се направи ама няма кой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 0
KostadinovK
преди 10 години
Колкото и да се увеличава възрастта за пенсиониране - пътя е само един: все по-ниски пенсии и увеличаващ се брой пенсионери.Демографската катастрофа затрива България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 10 години
ако ще и 1000% да дигнат тока ов4ия народ ще гледа брадъри,айдоли,сериали и тем подобни приспивни песни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
crammer
преди 10 години
Ами това само по себе си показва колко е далновиден народът. Дянков беше прав за много неща, впрочем. Ще му гледаме сеира на народа, но няма да е скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 18
energetik
преди 10 години
Имало нужда от смели структурни реформи.Ами сигурно са прави хората, но в момента в Бг реформи и господ да дойде не може да ги направи. Просто Бойко и Дянков ни докараха до социален взрив миналия февруари и бая време ще мине преди някой управляващ отново да посмее да затяга коланите.Много ще ми е любопитно да видя например как Бойко и Кънев взимат властта и вдигат тока с 20-25 % - дали ще останат на власт до следващия ден или ще бъдат изметени още същата вечер :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още