IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите ще подкрепят 20%-та такса върху ВЕИ сектора

Приходите от нея, които се оценяват на около 160 млн. лв., ще се използват като буфер в бюджета

14:34 | 30.11.13 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Управляващите ще подкрепят 20%-та такса върху ВЕИ сектора

Управляващото мнозинство e взело решение да подкрепи предложението на партия "Атака" за въвеждане на 20-процентна такса върху волтаиците с бюджета за следващата година, съобщи БНР.

Депутатът от БСП Петър Кънев изчисли, че се очакват приходи от 160 милиона лева.

"Взе се решение, че ще бъде подкрепено. На цената на тока не мога да ви кажа как ще се отрази. Малко цифри само - по години инвестициите: 2010 година са инсталирани 35 мегавата мощности - перки и солари, 2011 година -135, 2012 година - 840.

Очакваният ефект от тези 20 процента е около 160 милиона лева за бюджета, което автоматично, сами разбирате, ако го екстраполирате, че това са 20 процента, означава, че се касае за един пазар за около 700 милиона лева годишно. Който срещу 700 милиона лева годишно осигурява около 8 процента от потреблението на енергия в България", каза той.

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че приходите от 20 процентната такса ще се използват като буфер в бюджета.

Създава се публично-инвестиционна програма, от която ще се финансират приоритетни проекти, съобщиха пред журналисти вицепремиерът Зинаида Златанова и министърът на финансите Петър Чобанов, цитирани от БТА.

Златанова обясни, че за първи път има истинска допълняемост между национално и европейско финансиране, което е основно изискване за временните бюджетни политики на ЕС. Това означава, че приоритетите за страната ще се финансират от европейските фондове, но и с националния бюджет.

Петър Чобанов поясни, че няма да се създават тежки бюрократични структури заради публично-инвестиционната програма. Министерски съвет ще одобрява списъка със селектираните проекти, а сред основните критерии за одобряването на проект ще бъдат дали допринася за повишаването на икономическия растеж, за устойчивото развитие на регионите, за генериране на заетости и доходи, за конкурентоспособност на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 2 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Глупости на търкалете....ще станели роби "бизнесмените"!Държава, голяма част от която също мислеше да цуца лесна народна пара от слънцето, участвайки в същият тоя ВЕИ-сектор, също не е очаквала (щото и тя не гледа по-далеч "инвеститорите"), че народа ще скочи толкова яростно срещу добре организираният му грабеж! Държавата не предполагаше, че агнетата няма да са вечно агнета, а вече са и с рога! Затова на няколко пъти натъртвам, че от тук насетне ще бъде много рисково да се правят сметки без кръчмаря!Да се готвят банките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"Ха! Обида ли? Че къде видя една обидна дума?" - ами ето обидите:"Това се живо реване, зле прикрито с еФтино остроумничане!""Що ревеш тогава, още от първият пост, утешавайки се"А относно питането ти - преди 2 коментара ти отговорих - "Не ми отговори на въпроса: защо се въведоха рестрикциите срещу ВЕИ?" - ЕТО ПАК:Една част от "Бизнесмените" ще станат роби ЧРЕЗ собствените си пари, по собствено желание - чрез алчността им подплатена с недостатъчно усещане за последващата очаквана от мен отдавна манипулация - това ще бъдат последните включили се несистемни строители излъгани да построят европейските директиви, но неполучаващи обещаното - именно, собствениците на тъй наречени "young money" ;)))) - Christine Lagarde го показа отдавна отвисоко: need of confiscation of young money -> http://ru-facts.com/news/view/17814.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 7
SS-23
преди 10 години
Ха! Обида ли? Че къде видя една обидна дума?Не ми отговори на въпроса: защо се въведоха рестрикциите срещу ВЕИ? Имаш ли отговора на този въпрос или си майстор само словесните еквилибристики, преекспониращи високите оценки по литература, които си получавал в училище, явно плод на по-възвишени усещания! :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
и в продължение, понеже не очаквам да си толкова достоен че да ми се извиниш, то аз ще те помоля повече да не ме четеш и съответно да не се чувстваш длъжен да ми пишеш :)))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Понеже е съвсем логично да не можеш да мислиш щом не можеш да четеш, или обратно - > щом отговаряш в дискусия където не четеш мненията на другите, то ето ти конкретно цитатчето в отговор на виенето ти оневиняващо те при липса на отговор от моя страна от обидите които ми нанесе преднамерено и безпричинно:Фалит е силно казано, но ще последва друго: Една част от "Бизнесмените" ще станат роби ЧРЕЗ собствените си пари, по собствено желание - чрез алчността им подплатена с недостатъчно усещане за последващата очаквана от мен отдавна манипулация - това ще бъдат последните включили се несистемни строители излъгани да построят европейските директиви, но неполучаващи обещаното - именно, собствениците на тъй наречени "young money" ;)))) - Christine Lagarde го показа отдавна отвисоко: need of confiscation of young money -> http://ru-facts.com/news/view/17814.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
това съм го написал не специално за теб, разбира се - няколко пъти във коментарите до сега - включително на места където и ти си писал !!! - видя ли се интелектуален определительо колко четеш ??? ;)))))))))))))))))И за да не се почустваш обиден, докато самия ТИ обиждаш - ето ти доказателството:http://forums.investor.bg/news/comments/162371/441/2.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 10
SS-23
преди 10 години
Пост 1: "в това никой не се съмнява! всички навътрени усетиха параметрите на капана! Обратно -> да не си мислят останалите, че тока ще стане по-ефтин ;))))))))))))))))))))"====================================================Това се живо реване, зле прикрито с еФтино остроумничане!Да те попитам- защо държавата, за последните 7-8 месеца, въведе всичките тия рестриктции срещу ВЕИ-сектора? Защо?Чакам отговор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Това си е твоя субективна и като такава абсолютно грешна презумпция ;))))))) - ти до сега да си чул/прочел да казвам/пиша, че нещо добро ще стане/дойде??? *** миличък, това не значи по никакъв начин, че аз искам ти или който и да е за е зле! нито че аз печеля от вашето/нашето зле...Та искам да те помоля най-учтиво, да не ми приписваш нито страховете нито комплексите си обиждайки ме, че РЕВА!! Щото ако наистина ще ви бъде по-лесно ако спра да пиша, то аз имам специален отговор и за това ;)))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 10
SS-23
преди 10 години
Що ревеш тогава, още от първият пост, утешавайки се, че "тока няма да поевтинее за другите", демек: "ние се преебахме, като си мислехме, че от слънцето ше капе, а ние ше лежим по гръб на бахамите, ама и вие няма да изкярите!" ?? "Инвеститори", моят съвет е: не си правете сметката без кръчмаря, т.е. без да отчитате фактора- "краен потребител", щото ше сте много близко до фалита!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
отговарям ти простичко - по твоята логика трябваше цената на тока да е 2ст/кВт щото на крайния потребител са му точно такива възможностите - да проверя ли колко е В РЕАЛНОСТТА? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))не ми се отоговаря сложно - омръзна ми ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още