IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев предлага преговори с Westinghouse за нов блок в Козлодуй

Интерес към проекта е проявила и американската експортна банка - Eximbank, обясни енергийният министър

21:51 | 22.11.13 г. 14
Стойнев предлага преговори с Westinghouse за нов блок в Козлодуй

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще препоръча на правителството да започне преговори за седми блок на АЕЦ „Козлодуй” с американската компания Westinghouse, съобщи агенция „Фокус”.

По-рано днес Стойнев беше на посещение в централата на компаниятав Питсбърг и се запозна с работата на разработвания от нея реактор от трето поколение. Заедно със Стойнев е и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

Мнението на двамата е, че ядрената технологията на американската компания е най-модерната в момента. 

Ако бъде взето решение за начало на преговори с Westinghouse, бързо ще бъде изработен и финансов модел, който ясно ще показва крайната цена, допълни още енергийният министър.

Той коментира още, че по време на посещението си в САЩ се е срещал с членове на борда на американската експортна банка Eximbank - официалната експортна кредитна агенция на САЩ, които са изразили своята готовност да финансират проекта.

Интересът на американските фирми към България е огромен, особено в сферата на енергетиката, отчита още Драгомир Стойнев към края на своята визита в САЩ. След разговори с представители на General Electric, които са изразили желание да участват в изграждането на девети и десети блок в ТЕЦ „Марица Изток – 2”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 6
kane
преди 10 години
НЕНЕНЕНЕНЕНЕНЕНА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА В РБ И ПО СВЕТАЧернобил ще убие милиардиФукошима също милиарди в период на хиляди годиниитова е най-скъпата енергия която съществува ако се добавят всички останали щети които нанася на човечествотоядрените им отпадъци ще замърсяват хилядолети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Деляна
преди 10 години
Благодаря Ви за корекцията - за новината се позоваваме на информацията на агенция "Фокус", която за съжаление се оказа погрешна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
m a x
преди 10 години
Турската ?!? Голямата част от финансирането ще дойде от Ексимбанк, което ясно показва, че САЩ се ангажират за бъдещото развитие на нашите взаимоотношения в икономиката и в енергетиката", каза Стойнев -- http://static.bnt.bg/public/files/articles/201311/112366.flvhttp://***.exim.gov/http://en.wikipedia.org/wiki/Export-Import_Bank_of_the_United_States
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
аз предлагам да купим 5 и ПОСЛЕ да си изберем 1 :))))))))))))))))Субективно погледнато /по маймунски/ има смисъл - ще вземем изпитано най-добрия! - моля никой да не спори за смисъла на субективните аргументи - ТЕ по-принцип са БЕЗсмислени! - майтап, майтап... ама на там отиват работите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още