IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красин Димитров: Вниманието пада върху износа като генератор за растеж

Друг основен генератор е туризмът, който държавата ще се опита да подкрепи заедно със селското стопанство, каза икономическият зам.-министър

12:07 | 14.11.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Красин Димитров: Вниманието пада върху износа като генератор за растеж

Когато говорим за икономически растеж, вниманието се фокусира върху износа на всяка една държава, като най-бърз и основен генератор, и към експортно-ориентирания растеж. Това сподели заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров на Петнадесетия Български икономически форум.

Той посочи няколко направления, които според него са важни за стимулирането на икономическия растеж.

Стремежът на правителството да възстановява ДДС към фирмите в най-кратък период, инвестициите, туризмът и средствата, които дължат останалите участнити в икономическия процес, а именно междуфирмената задлъжнялост. Приоритет ще бъде фокусът върху начините и способите за разрешаване на междуфирмената задлъжнялост.

МИЕТ се стреми да управлява ефективно европейските фондове за конкурентоспособност към ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Министър Димитров, изтъкна, че туризмът е един от основните генератори на растеж със своя принос към брутния вътрешен продукт от 15% на година. Той посочи, че като бизнес ориентиран отрасъл държавата ще се опита да го подкрепи заедно със селското стопанство.

МИЕТ работи активно за привличането на инвестиции. Има големи инвеститори, за които политическият риск не е от толкова голямо значение. Държавата успява да им осигури подходяща среда, в която да осъществяват своя бизнес. Евробонд облигацията, която МИЕТ договори с големи инвеститори, е пример за това, посочи Димитров.

Красин Димитров каза, че бизнесът може да разчита на финансиране от Българската банка за развитие под формата на предекспортно финансиране и на услугите на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ). Фирмите, които осъществяват експортна дейност ще имат великолепна възможност да финансират своите операции, подчерта Димитров.

Услугите на БАЕЗ умело се използват от фирмите, които търгуват на международния пазар, но не се използват достатъчно от по-голямата част от бизнеса, който е изключително консерватитен. Работи с конкретни парньори, с които е изградил доверие. Не използва възможностите, които предоставя БАЕЗ, за да увеличи броя на партньорите си и възможностите за експорт.

Икономическото министерство ще се фокусра върху реиндустриализацията, а средствата, които вече са раздадени, ще се отразят през следващия програмен период. Например, заемът към БЕХ в размер на 500 млн. с лихвен процент, по-нисък от този по правителствените гаранции.

До този момент България осъществява износ на ниско и средно технологично ниво. Това е качеството на 80% от износа на България. Целта е да се създадат нови продукти с висока добавена стойност. Красин Димитров посочи, че за иновации през 2014 г. са заделени 20 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 6
korker
преди 10 години
Защо да е тъпо? Защото не съвпада с масовото мнение на икономистите ли?Нали е ясно, че няма как всички страни по света да имат икономики основани на износа, защото някой трябва да го внася този износ. А страните по света са ограничен брой. Я погледни Гърция, например, внасят си и идеално си живеят. Имали били кредити, ами те им ги опрощават, за да могат пак да внасят. Защото иначе няма на кого да изнасяш, т.е. резултата е подаряването на едни стоки които са произведени и няма кой да ги потреби. Защо и ние не започнем да потребяваме и да подпомагаме износа на другите държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Честно - по тъпо изказване не бях чувал. Но мога да те уверя, че желанието може би ще се изпълни, защото лека полека и малкото останало производство изчезва и минаваме само на внос. Само един дребен проблем има - от къде ще извадим парите да го платим. *** в днешни времена парите растат по дърветата!ПС: надявам се коментара ти да е бил ироничен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
korker
преди 10 години
Стига с този износ, износът не става за ядене.Защо поне един икономист не поиска да правим икономика на вноса като генератор на растежа, както правят в много страни, включително и в щатите? Не може всички страни само да искат да изнасят, някой трябва и да внася целия този износ, нали?А вносът е много по-добро нещо от износа, вносът осигурява стоки за потребление, да повишим нивото на живота у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още