IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хърсев: Важно е не облагането на офшорките, а кой стои зад тях

Законопроектът на Пеевски и Цонев за ограничаване на дейността на офшорни компании е дискриминиращ за фирмите от ЕС, смята икономистът

08:53 | 21.10.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Емил Хърсев. Снимка: <em>Bulgaria on Air</em></p>

Емил Хърсев. Снимка: Bulgaria on Air

Не е въпросът дали доходите на фирмите, регистрирани в офшорни зони, се облагат, а кой стои зад тях. Това обясни в ефира на БНТ икономистът Емил Хърсев. Неговият коментар е свързан със законопроекта за ограничаване на дейността на офшорките у нас, изготвен от депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев.

Икономистът заяви, че този тип дружества нямат голям дял в българската икономика, но голяма част от медиите са собственост на компании, регистрирани в офшорни зони. Такива фирми печелят и обществени поръчки.

„Проблемът тук е кой е собственикът и кой носи отговорността, кой ще плати на подизпълнителите, например”, заяви още Хърсев.

Според него трябва да има ограничения за участието на офшорни компании в "сензитивни проекти" – банки, застрахователи, медии или обществени поръчки. По отношение на тези обекти в икономиката собственик трябва да бъде поне дружество, което е публично – листнато на европейска борса, или да е ясен ефективният краен собственик, препоръча още икономистът.

Според него е мит, че офшорните компании не плащат данъци у нас. Той беше категоричен още, че европейското законодателство не позволява България да бъде офшорна зона. 

Хърсев посочи и една слабост на законопроекта за ошорките – текстовете са дискриминиращи за компаниите от Европейския съюз. Той визира трите изключения, които са предвидени в текста, сред които и предложението ограниченията да не важат за офшорни фирми на местни лица.

Според него обаче текстове, които да предвидят изключенията, свързани с всички граждани от ЕС, ще бъдат дописани от юридическия отдел на Народното събрание преди дебатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
Абе "пичове"...Лукойл Русия е собственик и на швейцарската фирма...и на българската фирма Лукойл нефтохим Бургас....а той е проиводител на нефта.Физически нефта пътува директно Русия - Бургас...но документално минава през швейцарско и от там за счетоводството в Бургас. Цялата печалба остава в швейцарската фирма...и под формата на обложена по офшорски печалба в Швейцария влиза в Русия. Така се цака и държавата Русия...и държавата България. И тъй като са свързани лица....Лукойл Русия....Литаско Швейцария...и Лукойл Бургас са с един собственик....данъчните трябва да предприемат нещо по тоя въпрос...но не го правят. Нека попитаме тях защо не правят нищо по тоз въпрос...който може да го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
И после, щом купуват на пазарни цени, значи не изнасят никаква печалба от България, по-скоро я изнасят от Русия. Ако БГ купи на тази цена директно от руската им фирма, печалбата ще иде в Русия, а така отива в Швейцария значи нас ни боли.... Ако купуват на завишени цени, тогава бих се съгласил, че изнасят печалба от БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Ииииии каква точно връзка има това с офшорните компании? Регистрирана някъде в Швейцария, ама тя не е собственик на Лукоил БГ. Няма никаква връзка със закона който дъвчем. Да забраним на БГ фирми със закон да купуват от Швейцарски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Натрий
преди 10 години
Чудесна идея давате! Да, да се забранят плащания към и от офшорни компании и да спрем да перем мръсни пари, защото точно това правим всички, които работим с офшорки. Кипър пък не е особено удачен пример за данъчен рай, като се има предвид как олекнаха някой хора. И последно какво ще кажете за това http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1925087 - колко от тези пари са чисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
4o4kobg
преди 10 години
Проблемът с Лукойл, е че те няма Проблемът с Лукойл, е че те няма нужда да изфабрикуват фактури, просто си купуват петрола на пазарни цени, но от своя компания регистрирана някъде с ниски данъци, май беше в Швейцария, проблемът е че те са вертикална компания, и купуват от свой фирми този път не на толкова пазарни цени от Русия, и печалбата на дружествата отива там където поискат. После като ги питат данъчните нещоЕми то нашите дилъри на петрол в Цюрих са много добри :) и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Нещо в обясненията ви ми куца, ако може яснота. Таааа ако компанията Х е НА ЗАГУБА, това значи, че тя е изнесла печалбата си в Офшорка казват тук господата. Хубаво, НО това значи че всъщност е платила нереално много за нещо, или направо е направила плащане за фиктивна услуга към офшорката. Пита се в задачата, какво общо има тук собствеността (т.е. защо според вас, за тази цел е нужно офшорка да е собственик на капитала на фирмата?)Ако са платили по фиктивна фактура, то данъчните имат достатъчно закомови лостове да не признаят разхода. В закона си има текстове, че се плаща за реална стока/услуга и ... не е толкова лесно.Или можеби си мислите, че може да забраним изобщо плащанията към офшорни зони? А кои са те? Например Кипър - една страна от ЕС? Или няколко зони на територията на САЩ? Мисуиш уи?Хърсев е абсолютно прав. Криенето на данъци по този начин е толкова тегаво, че не си струва и е толкова незаконно, колкото и да платиш 10М на някой *** и после фирмата му да фалира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Като се казва нямат голям дял в българската икономика, редно е да се каже колко е. И какво значи дял в икономиката? Офшорките държат контролни пакети и активи, те не организират бизнес.Като се казва мит е, че не плащат данъци се казва колко плащат.Нека фирмите със собственик офшорна компания си посочат крайния собственик в Търговския регистър и всичко ще стане ясно. Там пък трябва да ги режат за откровени лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
kaputov
преди 10 години
Нали щеше да се облага трансфера към офшорките?Така проблема с неплащането на данъци ще бъде решен.Остава проблема със собствеността,който никак не е малък и то не само при обществените поръчки,а и при публичните компании,ътй като не може да се докаже свързаност между собственици и контрагенти по договори.Така компаниите се източват безпроблемно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
След достигане на определено ниво на задлъжнялост, съответния бизнес не се закрива, а дейността на съответното ООД само се се спира. Доколкото си спомням счетоводителите му викаха "замразяване". Известни български замразители са хора като Ковачки, Гриша Ганчев, Марио Николов, Николай Василев, Алексей Петров..... Специално Ал. Петров може да е в топ 3 ако някой се осмели публично да направи класация за този инструмент на източване на държавата и поддържане на бизнес у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Хърсев още от 1990-те има имидж на нещо като финансист на мафията и затова не трябва да се учудваме че защитава офшорките.Офшорките са златна възможност за умните хора и инструмент за избягване плащането на данъци в България. Броят на бизнесмени, които не плащат данъци а задлъжняват към хазната за милиони хич не е малък. В същото време някои от тях имат офшорки през които постоянно поддържат някакъв "бизнес", който все така продължава да задлъжнява чрез неплащане на данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още