IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Драмата с правото на чужденци да купуват земя е измислена

Не сме особено атрактивни дори и за селското стопанство и липсата на инвестиции досега го доказват, смята експертът Николай Вълканов

17:15 | 20.10.13 г. 13
ИПИ: Драмата с правото на чужденци да купуват земя е измислена

През последните дни един призрак броди из страната – призракът на чужденеца, дошъл да изкупи българската земя, пише в коментар експертът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Николай Вълканов. 

От 1 януари 2014 г. мораториумът върху продажбата на земеделска земя на чуждестранни физически и юридически лица от държави, членки на ЕС или на Европейското икономическо пространство (ЕИП), трябва да отпадне. В интернет пространството дори тръгна петиция, която призовава: „Нека всички заедно се обединим и защитим това, за което редица поколения българи са проливали кръвта си, и да спрем разпродаването и "подаряването" на българската земя на чужденци”.

По настояване на земеделски производители и след разговори с Националната асоциация на зърнопроизводителите министърът на земеделието и горите Димитър Греков прегърна горещия призив и отправи официално запитване до Брюксел дали мораториумът може да бъде удължен до 2020 г.

Кой би спечелил и кой би загубил от удължаването на мораториума?

На теория ще спечелят българските земеделци и вътрешните инвеститори, които очакват спад в цената на земята още през тази година заради ниските изкупни цени на зърното, анализира Вълканов. Те ще могат да си напазаруват парцели без външна конкуренция.

Съответно - губещите ще бъдат собствениците на земи, които биха искали да ги продадат на по-добра цена. На теория губещи ще бъдат и всички потребители на храни, доколкото конкуренцията между производителите на вътрешния пазар ще продължи да бъде административно ограничена заради затрудненията пред чуждите инвестиции.

На практика обаче цялата драма е преувеличена, смята още експертът и посочва мотивите за това свое твърдение.

На първо място и в момента никой не може да спре гражданин на ЕС или ЕИП да купува и обработва земя в България. Вратички в закона има – било чрез регистрирана в България фирма, било чрез наследство. Има редица примери за граждани и фирми от други страни, които от години правят земеделски бизнес в страната на наета, а някои от тях и на собствена земя – италианци, гърци, китайци и пр.

Съществуват редица по-сериозни пречки пред правенето на селскостопански бизнес в страната – разпокъсана собственост на земята, тромави и скъпи процедури по прокарването на вода и ток, липса на качествена работна ръка, липса на специалисти, тежка бюрокрация и корупционен натиск от администрацията, културни различия и пр.

Забраната в сегашния си вид се отнася само за граждани и фирми от ЕС и Европейското икономическо пространство, т.е. опасенията, че „турците ще ни изкупят”, заради които бе въведена и конституционната забрана още през 1991 г., са неоснователни. Разпоредбата по отношение на физически и юридически лица от трети страни пък гласи, че могат да придобиват собственост единствено по силата на международен договор.

Съвсем отделен е въпросът доколко и тази част от закона е особено адекватна на нуждите от инвестиции и технологии в българското земеделие.

Впрочем, ако имаше такъв огромен интерес към земята в страната, тя отдавна щеше да е изкупена по един или по друг начин (какво вече стана ясно, възможности за това има и в момента). Тук е мястото да припомним и многобройните опити на предишни правителства да бъдат привлечени катарски, израелски и какви ли не още инвеститори в родното земеделие, завършили напълно безплодно.

Болезнената истина е, че не сме особено атрактивни за правене на бизнес дори в сфера, в която се славим с традиции – селското стопанство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 8 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ми ти си готов бе -> направо заминавай за "опрявените" места :)))))) - що си губиш времето тук, та заблудено на провеждаш непроведеното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
IQ96
преди 10 години
към 11 Последното да се чете: а не както....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 6
IQ96
преди 10 години
до 8 Не знам защо -след няколко годинки ще чакаме данък в/у земята. Толкова много години минаха и все още няма такъв, а би ТРЯБВАЛО.Собствеността носи и ОТГОВОРНОСТ и трябва да се плаща за нея, така както разни реститути държат сгради в БЕЗОБРАЗНО състояние, дворовете са по-зле и от мини джунгли и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
melon
преди 10 години
Трябва да отпаднат всякакви възможности чужденците да купуват. Нито с фирми, нито лично. Нека да може да взимат под аренда, който иска - да обработва, но собственост - не.Стига вече с либерастия и толерастия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
zdravko1
преди 10 години
Морaториумa трябвa дa отпaдне, зaщото нямa никaквa ползa от него. Чужденците отдaвнa купувaт земя в Бългaрия, без никaкви проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ама хич не се притеснявайте за следващото поколение - първо до тогава са приготвени толкова интересни процеси, че не знам как по-кратко да се изразя... :)))))Второ - след няколко годинки има заплануван данък в/у земята, та така или иначе ще ви принудят да я продадете... цялата система работи в тази посока...Та иаксам да кажа, че за дългосрочни прогнози, трябва повече от привидна интелигентност... трябва да познаваш системата и плана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 10
Nikodim
преди 10 години
""Съответно - губещите ще бъдат собствениците на земи, които биха искали да ги продадат на по-добра цена.""Може би. Но печеливши ще бъдат НАСЛЕДНИЦИТЕ на тези "губещи". Който продава сега, той ощетява следващото поколение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Да питам разбирателите от ИПИ. Може ли чужденец да купи чрез българска фирма и поставено лице(българин) земя и да сложи флаг и да каже тази земя Румъния(примерно) ? А след 2014, ще има ли нъжда от български представител или директно земята се отцепва от нашата територия и се дава на индивид с чужд паспорт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ми щом не сме атрактивни и така и така не ни искат, значи един мораториум или забрана няма да бърка никой? А, ИПИ какво ще кажете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 7
Dimat
преди 10 години
То и по-голямата част от Палестина е била купена.Иде и вижте,къде са натикани палестинците.Земеделието в България съзнателно се унищожава,заедно с обезлюдяването и масовото емигриране,за да се "продава" на лека ръка българската земя.Когато се продате цялата земеделска земя,съвсем "законно" ще бъда прогонени и живеещите в градовете българи,защото земята под техните апартамените ще се окаже,че не е тяхна,а общинска,която вече тихомълком ще се окаже изкупена от "някого" и така малоумния електорат ще се окаже "незаконен" в "собствената" си страна.О.НЕРАЗУМНИЙ И ЮРОДЕ!ПОРАДИ ЧТО СЕ ОБЕЗМОЗЪЧИ?Ама за да се проумее това се иска "мозък"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още