IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Орешарски: Инвеститорският интерес към България се завръща

Лидерът на БСП Сергей Станишев направи заявка за пълен мандат на кабинета

20:11 | 27.09.13 г. 22
Пламен Орешарски: Инвеститорският интерес към България се завръща

През последния месец се засилва интересът на инвеститори, които са имали планове до този момент, но по една или друга причина са ги отложили, коментира премиерът Пламен Орешарски по време на среща с кметове, издигнати и подкрепени от БСП, която се провежда във Враца.

Авторитетни външни инвеститори отново потърсиха контакти и това е обнадеждаващ сигнал, защото именно с помощта на инвестициите ще могат да бъдат разкрити нови работни места, коментира още той, цитиран от Агенция "Фокус".

Премиерът представи и ключови моменти от своята управленска програма пред кметовете и допълни, че ще привлече местната власт към изпълнението на плановете.

На срещата присъства и лидерът на БСП Сергей Станишев."Имаме ясното намерение да възстановим нормалния диалог между централните институции – парламент, правителство и местната власт, като цяло, независимо от цвета", коментира той.

В периода на управление на Тройната коалиция е започнал процес на укрепване на местната власт, на придобиване на повече права, но през последните години работата е спраля, убеден е Станишев. ГЕРБ е искала да контролира всичко, "но не в обществен интерес, а в интерес на малка клика, в процеса най-вече на финансовото разпределение на средствата и от националния бюджет и от европейските фондове", допълни още той.

Лидерът на червените коментира, цитиран от пресслужбата на партията, ще работи за пълен мандат на правителството, за да бъде свършена работата, а не заради желанието за власт. 

Срещата с местната власт ще продължи и в събота и Сергей Станишев призова кметовете да съобщят своите проблеми, чието решение ще бъде потърсене с Бюджет 2014. 

По темата за европейските фондове, Сергей Станишев заяви, че въпреки клетвите на предишните управляващи, само 36% са верификацирани от целия обем, който се полага на нашата страна и това е крайно ниско.

„Затова през последните месеци правителството на Орешарски полага огромни усилия, за да спаси милиони средства и те да не бъдат загубени. Следващите години трябва да се работи с този темп и по-ускорено, за да не загубим средства. Знаете, че рамката беше заварена и в нея има по-малко пари за програмата за развитие на селските райони. За съжаление, българското правителство, е едно от малкото правителства в ЕС, което не отстоя и не постави въпросът за допълни средства за своите най-изостанали райони“, заключи Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 19 rate down comment 1
deant
преди 10 години
" Аз виждам започването"--------------Незнам какво започване виждаш. Аз имам наблюдение на икономическата активност в моя регион. Положението е по зле от отчайващо и в последните 3 месеца се забатачи съвсем. Да не говорим, че строителство няма, моите доставчици немогат да си поддържат складовете със стока, защото нямат кеш и поддържат само най-евтините материали. Човек нещо качествено да произведе трябва да обиколи всички складове в България да си намери добри материали, или да ходи да си ги внася... Гаранция до още 2 тримесечия сме в рецесия, щото тоя измисления разтеж на Бобева от 2% просто няма от къде да дойде! Няма сектор в БГ който да може да го генерира, а аз лично очаквам още фалити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 1
deant
преди 10 години
А преди от какво се страхуваше не ми стана ясно? Да не даде Бойко поръчки на някой друг ли? Да не би да си обвързан с това, кой е на власт и чакаш, някой отвътре да ти пусне поръчици? Къв инвеститор си и в какво инвестираш? Имоти? Хехе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
"Спрямо Бойко Борисов забележки нямам България е една от малкото страни, която през последните 3 години не е имала прекъсване или спиране на европлащанията, каза Хан.Той уточни, че забележките и притестенията му касаят единствено и само дейността на кабинета Орешарски."Дежавю! Ха сега да помислим защо нещата се повтарят! Кой няма сметка да се следят стриктно разходите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
Прав си. Много направиха /те си знаят за кого/! Толкова много че десетилетия има да наваксваме! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 5
STRAHO
преди 10 години
"Йоханес Хан: България ще ЗАГУБИ 10 млрд. лева заради Орешарски!"Вече няма никаква възможност България да предоговори отпуснатите й суми и да получи повече пари за следващия програмен период от 2014-а до 2020-а година.Това каза пред БНР Йоханес Хан.Ето защо Орешарски тегли заеми като луд!Ето защо взе кредит от 1 милиард лева, гласи се да тегли още 1 милиард до края на 2013 г., а през 2014-та, ако остане на власт, ще ни забатачи още повече с нов огромен заем от 4 /четири/ милиарда лева!Когато Орешарски дойде на власт стана ясно, че старото правителство на Бойко Борисов е почнало преговори с Европа в рамките на 24 милиарда лева до 2020-а година.Тези пари обаче се стопиха на 14 милиарда заради Орешарски и некадърността на неговите министри експерти.Спрямо Бойко Борисов забележки нямам България е една от малкото страни, която през последните 3 години не е имала прекъсване или спиране на европлащанията, каза Хан."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 26
LuckyYou
преди 10 години
За 100 дни направи много. Постави много стабилна основа. Нали си математик - я кажи как 4 годишно забатачване може да се оправи за 100 дни ? Може да се започне да се оправя. Аз виждам започването :) И смятам да направя пари от това нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 2
mathematician
преди 10 години
Че той прави ли нещо изобщо?Не съм забелязал резултати освен разни констатации колко било зле положението преди и как те щели да го оправят. Т.е. трябва и някви действия все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
Ааа как бе :) Приели са ги... кръчмарите около Гранд Палас..знаеш ли как им са се зарадвали :) Бая агитка са.. :цяла кръчмичка са напълнили :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 27
LuckyYou
преди 10 години
Псувайте, псувайте, аз се качвам на влака и ще правя пари. Ще инвестирам. Където и да го направя ще спечеля - борса, имоти. Защото няма вече страх. Има хейт, но няма страх. И време да правим пари. Да си жив и здрав Премиер Министре! Нека те псуват. Ти прави каквото трябва. Пък да става каквото ще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
Jelkoivanov
преди 10 години
Ще ни продадат на Раша.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още