IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ внесе нов вот на недоверие към кабинета по същата тема*

Заседанието е нелегитимно, смята опозицията. Внася искане за оставка на цялото ръководство на НС

11:54 | 26.09.13 г. 18
ГЕРБ внесе нов вот на недоверие към кабинета по същата тема*

ГЕРБ внесоха нов вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски“ по същата тема – за провалената политика на правителството в областта на инвестиционното проектиране. Това стана, докато в пленарната зала течаха разискванията по първия внесен от тях вот срещу правителството на Пламен Орешарски.

След проваления дебат по вота на недоверие вчера днес депутатите от ГЕРБ излязоха от пленарната зала, след като шефът на парламента Михаил Миков откри заседанието, макар че народните представители от партията на Бойко Борисов не се регистрираха. ГЕРБ напуснаха в знак на протест, но дебатът по вота на недоверие, внесен от опозицията, започна.

Опозицията ще иска и оставката на цялото ръководство на НС заради начина на провеждане на заседанието днес. Под искането за новия вот стоят подписите на всички депутати от ГЕРБ.

Лиляна Павлова обясни и причината опозицията да не участва в днешните дебати, а да поиска нови. „Причината е, че в момента виждаме пагубно, брутално погазване на българската Конституция и на правата на българските граждани“, заяви бившият регионален министър.

„В момента без наличие на кворум и без присъствие на вносителя незаконно се провеждат фиктивни словоизлияния пред камерите“, обясни още депутатката.

Тя категорично заяви, че заседанието е нелегитимно, а до края на деня ПГ на ГЕРБ ще внесе искане за оставка на цялото ръководство на парламента.

„Не приемаме това, което се случва в пленарна зала. Това няма как да бъде охарактеризирано в правния мир. Не може ръководството да погазва собствените си правила. Искаме оставка на ръководството“, заяви Димитър Главчев.

Такова преброяване на глава се правеше в едни отминали години, заяви Димитър Лазаров.

Остри думи отправи и Красимир Велчев. „В момента сте свидетели ни политическо насилие. Присъствието и кворумът в залата е въпрос на политическата воля на всеки едни народен представител. Физическото присъствие не е политическо присъствие. По този начин се нарушава волята на народните представители“, заяви Велчев. Той неколкократно повтори, че в парламента се провежда политическо насилие и се разпени, че управляващото мнозинство се гаври с най-голямата политическа група. Вътре в парламента са всички бивши ченгета и доносници на Държавна сигурност. От тях друго освен политическо насилие, никой нищо не е очаквал, заяви Велчев.

„Ако трябва, отново ще напуснем парламента, закани се той. Това не е бойкотиране“, заяви Велчев на въпрос на Dnes.bg до колко е морално опозицията да бойкотира парламентарни заседания.

По негови думи не може да се иска вот на недоверие, при положение че всичко е предварително нагласено и една парламентарна група отсъства. „Ние не казваме, че бягаме от вота“, обясни още депутатът. По негови думи нерегистрацията и саботирането на кворума са парламентарни прийоми на опозицията, които са били използвани и от БСП и ДПС.

Станишев: Вотът на недоверие е изконсумиран

Вотът на недоверие е изконсумиран и ГЕРБ нямат право да внасят нов по същата тема в рамките на шест месеца, категоричен бе лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Много нелепо е тяхното искане и внасяне на нов вот на недоверие", настоя Станишев и припомни на ГЕРБ, че според правилника на парламента вот на недоверие по една и съща тема може да се внася едва шест месеца след първия.

"Може би тогава ще имат реални основания, защото Министерството на инвестиционното проектиране реално ще работи и ще прави политики. Тогава като опозиция ще имат това право", обоснова се лидерът на столетницата.

Иначе Сергей Станишев обрисува като нелепо днешното поведение на ГЕРБ. "При очевиден кворум в пленарната зала отново започнаха техните циркове", заяви лидерът на левицата.

По негови думи правителството и двете партии, които го подкрепят, имат много аргументи срещу аргументите за вота. "Правенето на политика чрез сеир може да бъде ефектно за известно време, но после втръсва на всички", заключи Станишев.

* Допълнена с позицията на Станишев към 13.45 часа

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
king
преди 10 години
Лошото е, че го прави за наша сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
king
преди 10 години
Бойко до такава степен го е страх, че ще му лъснат далаверите като не е на власт, че взе да полудява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
sonka.74
преди 10 години
Искането на два поредни вота по една и съща тема, без да се вземе участие в дебатите издава пълното идейно безсили и интелектуална немощ на ГЕРБ. Явно са партия създаедна само да управлява и се облагодетелства за сметка на електората и като падне от власт не знае какво да прави....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 5
Nikodim
преди 10 години
""това води до бързо прогресраща циклофрения или, не дай Боже, до чиста шизофрения!""Някой беше писал че ББ си е за лудницата. И че е добре там да си носи генералския мундир - много ще му отива !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
То това едва ли има някой да не го знае вече но що се ограничаваш само до него? Защо не засегнеш шизофренията, циклофренията и психическото здраве на Ахмед Доган, Делян Пеевски, Станишев и някои други ваши светила, които също не могат да представят себе си извън властта и поне двама от тримата изброени са толкова здраво нагазили в престъпността че рискуват да ги застрелят като кучета ако останат извън властта повече от 12 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
deant
преди 10 години
-> ***.bsp.bg новият сайт за инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 4
dakl
преди 10 години
Очевадно е , че вече е крайно време утвърдени професионалисти и специалисти да изразят пред обществеността своето компететно мнение относно състоянието с психическото здраве на Б.Б.. С просто око се вижда , че този човек не може да представи себе си извън власттовите структури и изглежда именно това води до бързо прогресраща циклофрения или, не дай Боже, до чиста шизофрения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
N.Genov
преди 10 години
Ако пък изчезнеш безкрайно най-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
N.Genov
преди 10 години
Ако пък изчезнеш безкрайно най-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 7
Internet
преди 10 години
Влизах досега 2-3 пъти седмично, но сега ще е още по-рядко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още