IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: Недостатъчна комуникация и прекалена търпимост спъват кабинета

Орешарски взима автономно решенията си, твърди лидерът на левицата

11:31 | 09.09.13 г. 28
Станишев: Недостатъчна комуникация и прекалена търпимост спъват кабинета

Сегашното правителство има две слабости -  недостатъчна комуникативност и прекалена търпимост от страна на министрите към хора, които са некомпетентни, но са политически назначения. Това каза пред bTV лидерът на БСП Сергей Станишев.

В централната администрация има 6300 души, а за три и половина година при предишния кабинет са назначени 2800, като четирима от всеки пет - без конкурс заради партийната им принадлежност, аргументира се той.

Според Станишев имало проблем и с „медийната среда и липсата на чуваемост“.

Запитан какво работи министърът на инвестиционното проектиране лидерът на левицата отговори, че в момента министерството се изгражда и това не може да стане за един месец. Например за министерството на извънредните ситуации по време на тройната коалиция била необходима една година, докато заработи.

„Продължителността на живота на това правителство е изцяло в негови ръце. Ако върши работа, която е обществено полезна и решава проблемите на големи групи български граждани, то ще има не само политическата подкрепа на БСП, а и много по-широка обществена подкрепа“, каза Станишев. Той посочи, че намалението на цената на тока „обслужва 99,9% от българските граждани с изключение на някои олигарси и хора с интереси в енергетиката“.

Станишев заяви още, че всеки в правителството разбирал от работата си и премиерът взима автономно решенията си. „Орешарски не е човек на лентичките, има друг специалист в тази област“, каза още лидерът на БСП.

Най-голямото постижение на правителството на Орешарски след 100 дни управление е, че вече „никой не ни страхува“. След едно предаване по телевизията не ви се обажда лично премиерът, за да ви попита защо сте попитали едно или друго и защо сте поканили един или друг човек, каза още той.

Делян Пеевски е бил предложен за председател на ДАНС от ДПС, уточни три месеца след скандалното назначение лидерът на БСП. Той обаче отказа да назове кой персонално е предложил Пеевски. Запитан дали кандидатурата е на лидера на ДПС Лютви Местан, отговори „разбирайте го както искате”. След въпрос дали правителството е щяло да падне, ако Пеевски не оглави ДАНС, Станишев каза: „Имаше такъв риск”.

Според него правителство е под натиск не от момента, когато е избран председател на ДАНС, а от първите дни на управлението, „защото ГЕРБ е силова партия и съществува чрез властта. В опозиция не могат да си намерят ролята и изглеждат нелепо. Вече е септември, а не юни и нещата са различни“, каза Станишев.

По повод продължаващите протести срещу кабинета той заяви, че „все повече политически и икономически фактори се опитват да овладеят прикрито протестите и да използват хората и тяхната гражданска позиция“. Според него хората, които протестират, са отърсени от „оковите на страха”.

„Ако мандатът на правителството е ограничен заради евентуални предсрочни избори, например през януари или май, няма да има воля за реформи. БСП ще подкрепя правителството, но и ще изисква да свърши това, което е обещало“, твърди той. 

За масовите уволнения на чиновници на високи постове в администрацията Станишев коментира, че шефът на Държавен фонд „Земеделие“ е сменен, тъй като два месеца е крил важно писмо от ЕС, засягащо еврофондовете.

Много бързо се забравя каква беше кадровата политика на Борисов и Цветанов, допълни той.

Във връзка с обещанието на новото правителство да преразгледа проекта за втора атомна централа „Белене“ Станишев заяви, че анализът, направен от HSBC бил направен при неправилно подадени към консултанта данни – „например срокът за гаранциите за техническото оборудване за белене е 40 г., на HSBC е подаден срок 20 г. гаранция“.

Запитан колко ще струва един нов анализ, тъй като за предишния имаше коментари, че е струвал около милион, лидерът на БСП обясни, че експертизата ще струва „не твърде много“. Не е задължително да каним чужд консултант за легитимация, анализът може да бъде направен от БЕХ или HSBC да продължат работата, каза той, но отказа да коментира детайли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
........"Той даде пример как закон във Великобритания срещу организираната престъпност е бил писан две години и половина след много консултации с институции, бизнеса и граждански сдружения. И се учуди, че важни закони у нас се приемат за няколко месеца или дори седмици.И при нас има скандали, но депутати влизат в затвора, заяви посланикът ".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
elvkata98
преди 10 години
Повече инфо. и снимки по темата в линка ми :) http://bg.xpr0.com/bg/invitation/bylink/3242
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 20 rate down comment 0
data
преди 10 години
Хъм , принципно си прав - но , ако съдим по първите им стъпки , хеле с дълга (и не е проблема в размера а в това какво дрънкаха предизборно) аз не съм оптимист .Смятам че това е поредното правителство което ще ни губи времето с половинчати мерки . п.п.Тезата - да заменим едно зло с друго - няма да я коментирам .Лично смятам че не е важно кой управлява , а натиска който всички хора упражняват върху него .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 27
LuckyYou
преди 10 години
Много просто ще ти отговоря. Трябва време! Ако видиш темпа на качване - той е много по-нисък. Освен това нали знаеш, че и 0 лева да се налеят в банките, депозитите растат с по около 150 млн. лв. на месец само от лихва. Трябва време. Нещата не стават с магическа пръчка, особено след ГЕРБ! Дай им 2 години, ако след 2 години няма разлика и аз ще искам оставка. Ама не на 2рия ден, АБСУРДНО Е! Особено, когато ГРОБ дебне в засада да се върне на власт. Айде не благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 22 rate down comment 0
data
преди 10 години
лъки , проблема е не че по времето на герб са се качвали депозитите ( имаш си теза защо е така и съм съгласен до някъде с теб ) , а защо мамка му продължават да се качват ? Нали тия бяха , знаещите , професионалистите и т.н. Нали бяха различни от ГЕРБ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 22 rate down comment 1
leonidoff
преди 10 години
По едно време смятах, че след като хората разберат, че Костинброд и всичко преди изборите беше пропаганда и активно мероприятие срещу ГЕРБ, ще направят един информиран и разумен избор. Сега като гледам Костов в сянка как стяга редиците на Реформаторския Блок, и с какви хора.. алтернативата ви я строят в момента и ще има оставка, но ще вкарате в парламента още един политически проект, който няма какво да губи и е неспособен да поеме политическа отговорност. Обществото въобще е неспособно да разпознае качеството - това си личи и в супермаркета, и в автосервиза, и в ресторанта, та какво да говорим за урната ... Пратихме некадърника Дянков в Харвард да плямпа и допуснахме тези изчадия да си разиграват коня ПОЗОР !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
"Подкрепата за правителството се запазва 22-23%. Извън тази твърда партийна подкрепа наблюдаваме един драматичен ръст на негативните оценки на кабинета за първите им 100 дни управление от 23-24%, сега те са 47%, каза социологът Боряна Димитрова от Алфа рисърч в интервю за Нова телевизия.По думите й досега не е наблюдаван толкова рязък ръст на негативните оценки за първите 100 дни на едно правителство.Другото важно нещо, което се вижда от изследването, е че няма ръст на негативните нагласи, които да идват само от една група. Ръстът на негативните нагласи е във всички социални групи и сред работници, и сред учащи, и в провинцията, отбеляза Боряна Димитрова.Изследването на обществената оценка показва, че 84% от хората смятат, че кадровата политика на правителството не е добра и на високи длъжности се издигат непочтени и некомпетентни личности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 13
LuckyYou
преди 10 години
p_trade и mathematician - вижте си двата коментара и вижте как си противоречите. Комустите са виновни за покачването на депозитите юли месец, защото са на власт, обаче заради това че преди това са се качвали депозитите 4 поредни години не са виновни ГЕРБ, а пак са виновни комунистите, защото не са били на власт. Последно кое е вярно? Усещате ли колко сте смешни ? :Д И умни и красиви :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Стига с тази истерия за ГЕРБ!И аз не ги искам НО те вече последваха съдбата на НДСВ. Само още малко и няма да ги има вече.Кажи нещо друго иначе приличаш на блогър нает от БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Колкото свястни бизнесмена познавам всички до един не искат да плащат данъци и осигуровки на правителство на мафиотите от ДПС и БСП или ако не могат да избегнат плащанията ги свеждат до минимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още