IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността на труда намалява с близо 1% към юни на годишна база

Най-висока е тя в индустриалния сектор, а най-ниска в аграрния, сочат предварителни данни на НСИ

12:26 | 04.09.13 г. 40
Производителността на труда намалява с близо 1% към юни на годишна база

През второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает намалява с 0,9% в сравнение със същото тримесечие на предходната година, сочат предварителни данни на НСИ.

От април до юни 2013 година заетите в икономиката са 3 515,8 хиляди. Общият брой отработени часове е 1 469,5 милиона, показват още данните.

На едно заето лице се падат 5 517,4 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 13,2 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност средно на един зает през второто тримесечие на годината реално намалява с 0,3% и също така с 0,3% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2013 г. равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалния сектор – 6 148,1 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 14,3 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 4 792 лв. брутна добавена стойност, като за един отработен човекочас се създават средно 11,5 лв. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1 434,9 лв. БДС на един зает и 3,6 лв. за един отработен човекочас. В същото време националната статистика отчита увеличение на относителния дял на заетите в аграрния сектор през второто тримесечие на 2012 и 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
абцелютно съгласен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 10 години
проблема с между фирмената задлъжнялост се дължи основно на оттеглянето на банките . Докато банковия кредит е стагниран няма как да намалее затлъстялостта . За жалост това е трудна тема и минава през 100 % смърт на валутния борд . :) Така че скоро не чакайте подобрение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
От къде ли ? От там дето вземат за луксозните си спрямо възможностите им имоти и средства за придвижване.Как ще се изплатят ли? От добавената стойност която инвестицията им в производителност на труда ще им даде! Бизнесмена е този които ВОДИ бизнеса, а не работниците и служителите ми! Той е ЛИДЕРА ТАМ!"Не става въпрос за задържане на доходите, а за заплащане срещу труд"Труд полага и копаещия с ЛОПАТА и този с БАГЕРА! Сега сам помисли кой от двамата полага по интензивен труд и кой постига по висока производителност! Разчитам на IQ при заключенията ! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Това за което говориш е тежко препятствие пред " вътрешните" играчи(критични нива на между фирмената задлъжнялост), но въпроса с привличането на чужди инвестиции е относително ирелевантен и ако някой има волята, може да търси развитие в тази посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 10 години
Докато никой не реши дълговото блато на фирмите инвестиции няма да има, а от тук и доходите ще са ниски .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Инвестиции! Някой тр. да ги докара ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Производителността (тук смятам за правилно да се разглежда обема продукция за единица време, без да намесваме сравняването на цените с друг аналогичен продукт, т.е. конкурентоспособността на самата продукция) зависи от:1.Нивото на използваните технологии в съответния сектор на услугите и производството;2.Квалификация и трудови навици/етика/мотивация на заетите;3.Организационно-управленски модели и практики въведени в съответния бизнес.С най-голяма тежест от тези фактори, струва ми се, е все пак технологията, с две думи от някъде тр. да се появи този герой, който да направи инвестицията (за обновяване на съществуващо или изграждане на ново производство), което ще е предпоставка за привеждане квалификацията на заетите, в съответствие с нива адекватни на конкретните технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Начи производителността може да пада с 1%, обаче конкурентноспособността се качва с 2 ! Тъй че здраве да е, ще идем кифтета !Иначе инвестор, че сте си неграмотни - неграмотни сте !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
И как да има желание да правиш нещо у БГ-то като ти назначават Пеевски за шеф на ДАНС.То единственото желание дето те напъва е да им счупиш кратуните или да си събереш багажа и спестяванията и терминал 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
Социални помощи има във всяка една държава. Случаят в България е, че едни групи от обществото си позволяват да злоупотребяват с тези социални помощи. Имам предвид най-вече ромското население, но е една част от българското такова. Затова случаят с социалните помощи трябва да претърпи коренна промяна. Аз лично съм на мнение, че получаването на детските надбавки, например, трябва да се обвърже с образованието. Пример - нямаш най-малко средно образование, имаш повече от 2 деца, получаваш помощи само за 2-те деца, за останалите не получаваш нищо. Така би се стимулирало образованието сред обществото, биха се намалили злоупотребите с помощите, а и бихме спряли това масово увеличение на ромското население. Тук се сещам и за един друг парадокс. Деца от ромски произход, на по 12, 13 години, получават и детски надбавки, и майчински. Това е неприемливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още